Interjúk

Zord Interjú

Deni válaszolt a kérdésekre.

Sziasztok, örülök, hogy megismerhettem a zenéteket. Beszélnétek egy kicsit a zenekarról?

Tipikus rock/metal felállásban nyomjuk, Deni gitár-ének, Robi gitár-vokál, Frank dob és Máté basszusgitár-vokál. Máté esetében nem teljesen pontos így a meghatározás, mert igaz, hogy az albumon nem énekelt, csak vokálozott, de a koncertjeinken az “Iced” című dal első és harmadik versszakát ő énekli. Ezt részben azért találtuk ki, hogy még mozgalmasabb legyen a buli, és úgy néz ki, hogy bevált, mert mindenhol pozitívan veszi le a közönség. Miskolciak vagyunk, és mindannyian megfordultunk más zenekarokban is. Robi játszott a Flegetonban, a Subconscious-ban, a Frommer Baby-ben és jelenleg is tagja a ’90-es években indult akusztikus gitárduóként indult La Giralda zenekarnak, amely latin muzsikát játszik ma már fúvósokkal és percussionnal kiegészülve. A dobosunk, Frank tagja volt az Atomic-nak, és részt vett a Lepillantóküllő nevű hardcore/metal projektben is. Máté játszott a Blackash-ben és a Fetish-ben, én pedig az Almighty-ban kezdtem, majd jött az Atomic, ami később átalakult Catheter-ré, aztán jött a Zord. Egyébként pár éve néhány koncert erejéig az Akelában is gitároztam… A Zord jelenlegi felállása 2003-ban alakult ki, és lényegében akkor kezdődött el az “időszámítás” a csapatban.

Hogyan is alakult ki a Zord stílusa? Ki milyen irányvonalból érkezett és milyen témákat tett hozzá az új lemez dalaihoz?

Mindannyian alapvetően rock-orientáltságúak, de egyben mindenevők is vagyunk. Robi pl., nagyon szereti a Guitar Trio (Paco de Lucia, John McLaughlin, Al Di Meola) zenéjét, emellett a Metallica-t, a Slayer-t, illetve Boban Markovic muzsikáját. Frank a dallamosabb vonalra gerjed, neki a Rasmus vagy a Maroon 5 jön be. A brutál vonalat Máté és én visszük, közös kedvencünk a Soilwork, de meg kell még említeni a Raunchy-t és a Nightrage-et is. Nekem Zakk Wylde és a Black Label Society az Isten, de az “őskövületek” közül nagy hatással volt rám az AC/DC és az Accept is, a magyarok közül pedig az ózdi Remorse-t hallgatom szívesen. Ebből is látható, hogy elég sok irányból értek hatások minket, és ez érződik a lemezen is, ami szerintem egyáltalán nem baj. Amióta a jelenlegi felállás létezik, azóta a zenét Robi és én szerezzük, a szövegeket pedig én követem el. 2003-ig Jakab Viktor volt a basszusgitárosunk (ma Slytract), annak idején ő is nagyon sok ötletet hozott, az akkortájt született dalok írásából nagyon derekasan kivette a részét.

Miért láttátok úgy, hogy jobb, ha angol nyelven készülnek a dalok szövegei?

Amióta zenekarban játszom mindig angol nyelven nyomtam. Hiszem, hogy Magyarországon is szükség van angolul éneklő zenekarokra. A rock/metal nyelve az angol, és mivel angol-magyar szakfordítói diplomám is van, nem okoz gondot a szövegírás, illetve ezek előadása sem. A zenekarnak magyar nevet adtunk, ám arra törekedtünk, hogy a világon bárhol, bárki le tudja írni, és ki tudja mondani. E kritériumoknak tökéletesen megfelel a Zord, és azt is kifejezi, hogy 2000-ben milyen hangulatban voltunk az új zenekar alapításakor, amikor sokadszorra kezdtünk mindent újra. Egy ilyen névvel és angol szövegekkel bárhol felléphetünk, legyen az Magyarország vagy külföld, nem okoz problémát a közönséghez eljuttatni a dalainkat, a mondanivalónkat. (Az összes szövegünk magyar fordítása fent van a honlapunkon, tehát azok a hazai rajongók sincsenek kirekesztve, akik nem tudnak angolul…) Már az Atomic-kal a magyarlakta külföldi területeken (Erdély, Felvidék) eljutottunk Németországban és Csehországba is. Akkor is működött, és ma is működik a Zorddal ez, és már most folyik külföldi (nyugat-európai) fellépések szervezése…
Ma már nem okoz problémát az, hogy egy magyarországi kiadású lemezzel megjelenhessen egy kiadó, egy zenekar pl. bárhol az Európai Unióban, ha jó a zene és angol nyelvűek a szövegek. Sőt, ennél is messzebb lehet jutni, lásd pl. a Wisdom zenekart. Րk már Japánnál tartanak. Engem tegnap keresett meg a myspace-en keresztül egy amerikai terjesztő cég, és együttműködést ajánlott fel, ami persze lehet, hogy nekünk még nagy falat lenne, de ki tudja? Mindezzel arra akartam rávilágítani, amellett, hogy rendkívül fontos a magyar közönség, az angol szövegek révén hihetetlen nagy azoknak a rock/metal fanatikusoknak a száma, akikhez el lehet juttatni a zenénket.

Hol vettétek fel az albumot? Elégedettek vagytok az eredménnyel, az album hangzásával?

A dobot a Rotorsound stúdió vezetője, Plósz Józsi vette fel, majd a gitár és basszusgitár részeket a Vörös Rébék nevű miskolci folkrock banda gitáros/dalszerzőjének, Bunda “Fityu” Attilának a stúdiójában rögzítettük. Az ének felvételekhez, a keveréshez és a masteringhez ismét a Rotorsound adta lehetőségeket vettük igénybe. Igen, elégedettek vagyunk. A fő célunk az volt, változatos anyag szülessen! Ennek megfelelően tudatosan variáltunk az egyes dalokban a gitárhangzásokkal. Persze volt egy alapbeállítás, de számról-számra valamennyit változtattunk pl. a torzításon és egyéb effekteken a “kísérő” gitároknál. Továbbá nem minden dalunk ugyanabban a hangnemben íródott, persze többnyire mi is E mollban mozgolódunk, de a “The Ghost” pl. A-moll, a “Little Disasters” fő témája pedig G-ben van és, még sorolhatnám. A “Down…”-ban kevésbé vannak torzítva gitárok, mégis üt, nagyon egyben van az egész. A “White Feather”-ben rendesen odacsavartuk a potmétert, mert annak a dalnak – véleményünk szerint – szénné torzított gitárok kellettek. Persze vannak dolgok, amiket ma már máshogy csinálnánk, de ez természetes, hiszen munka közben rengeteget tanul az ember. Mindent egybevetve zord az anyag, és remélem, hogy ezzel a zenehallgatók is egyetértenek majd.

A zenétekben többféle stílus is keveredik. Mennyire tekinthető a Zord stílusa véglegesnek? Persze minden zenekar stílusa mindig változik egy kicsit, de azért kíváncsi lennék, hogy milyen téren akartok esetleg még változtatni.

Örülök neki, hogy így látod, mert nem az volt a célunk, hogy pl. egy színtiszta thrash, sludge vagy southern metal anyagot készítsünk. Eleve nem foglalkoztunk a stílusjegyekkel, jó dalokat akartunk írni. Ha úgy éreztük, hogy a zúzással tudjuk kifejezni az érzéseinket, gondolatainkat, akkor zúztunk, ha viszont “elszállás” kellett, akkor akusztikus hangzással operáltunk és pl. rátettünk egy lebegős – összesen négy hangból álló – “szólót”.
Arra viszont nagyon odafigyeltünk, hogy sehol ne törjük meg indokolatlanul az adott dal lendületét, legyenek csúcspontok, még akkor is, ha épp nem a hagyományos – verse, refrén, verse refrén szóló refrén – dalszerkezet jellemzi az adott dalt. Ami végleges az, hogy gitárcentrikus metalt játszunk, és ezen nem is kívánunk változtatni, ezen kívül egyfajta természetes fejlődés a célunk.

Azért már elég régen alakultatok, szóval mi is volt az oka, hogy majdnem 7 évet kellett várni az első lemezre?

Ahogy az előbb említettem három év telt el, mire kialakult a jelenlegi felállás, addig a tagcserék miatt nem lehetett belevágni se lemezkészítésbe, se klubturnézásba, semmi komoly dologba. Emellett elsősorban a pénzhiány hátráltatott leginkább. Nem mintha most tele lennénk lével, de a lemezfelvételre, illetve klipre ki tudtuk préselni magunkból annyit, amennyi kellett. Ehhez persze szükség volt arra is, hogy sem a koncertgázsikat, sem más bevételeinket eddig nem osztottuk szét egymás között, mindent visszaforgattunk a zenekarba.

A “Black Petals” című lassú számotok egy kicsit kilóg a sorból, de szerintem elég jól sikerült. Itt teljes egészében az érzéseké a főszerep, mesélnétek erről a dalról?

Annyiban tényleg kilóg a sorból, hogy ballada és nincs benne torzított gitár, itt akusztikus gitárokon játszunk. Úgy gondoltuk, hogy a sok durvulat mellett jól jön oldásként egy ilyen dal. Örülök, hogy tetszik, mert talán ezt volt a legnehezebb összehozni. Úgy érezzük, hogy sikerült egy sajátságos – sötét – hangulatot elkapni, és emellett jó értelemben véve még fülbemászó is. A honlapunkon található magyar fordításoknál a cím mellett minden dalnak van egy külön neve, ami a benne rejlő érzésre utal. A “Black Petals” a második olyan szám, ami a veszteségérzésről szól, ez az alapgondolata és a hangulata is erre utal.

Hogyan látjátok a Zord jövőjét? Milyen reményeitek vannak?

Nem tudom, hogy mit hoz a jövő, már csak azért sem, mert a körülöttem levő zenekarok kilencven százaléka saját magát nyírta és nyírja ki! Komolyabb krízisek nélkül sikerült túljutnunk egy-két nagyon fontos lépcsőfokon, de menni kell tovább. Én lennék a legboldogabb, hogy jövő ilyenkor már a második Zord albumról beszélgethetnék veled… Sok segítséget kapunk a kiadónktól, a Nail Records-tól, tényleg úgy érezzük, hogy mindent megtesznek értünk, amit lehet. Nagyon sokat jelent nekünk, hogy ilyen partneri viszony alakult ki köztünk, és nagyrészt ennek köszönhetően meglehetősen optimisták vagyunk.

A koncertek terén hogy álltok? Mennyire “Zordak” már a rajongók a zenétől?

Az idei ősz és tél remekül alakult és alakul. November 22-én volt a lemezbemutató koncertünk, Budapesten az Avalon klubban, és úgy néz ki, hogy a héten az egyik TV-ben már leadják a klippünket (The Ghost). Kicsit gyűröttek vagyunk, de alig várjuk, hogy ismét színpadon álljunk és nyomjuk a metalt. Folytatódik a “Disasters Tour 2007”, az idén fellépünk még Nyíregyházán, a felvidéki Ipolyságon, majd következik Szombathely, és az évet december 27-én a Rocktogonban zárjuk a Stainless Steel vendégeiként. Már szervezzük a 2008 év elejei koncerteket, és az új dalokon is jár az agyunk. Kettő lényegében kész, azaz koncertképes, és van még vagy három, amit “csak” össze kellene próbálni.

Gondolom külföld is elég fontos lehet a számotokra, mivel angolul vannak a dalok is. Hová sikerült idáig eljutatni a zenéteket?

Az orosz, spanyol, kínai “vonalat” említettem, emellett többször koncerteztünk már a Felvidéken (Szlovákia), erdélyi koncertszervezők és magyar nyelvű portálok már kaptak a lemezből, illetve Svédországból rendeltek CD-t. Szeptember óta a myspace-en fent van négy teljes dalunk, és eddig közel másfél ezren néztek rá az oldalra és hallgattak bele a számokba, és ezek többsége biztos, hogy külföldi. Persze nem fenyeget a világhírnév, de apránként haladva elég messzire el lehet jutni. Már puhatolóztunk nyugat-európai terjesztőknél, de konkrétumot még nem tudok mondani. Az viszont biztos, hogy addig nem nyugszunk, amíg Magyarországhatárain túl, más európai országban nem lehet kapni a CD-nket.

Köszönöm az interjút!

Mi is köszönjük, és üdvözöljük a Kronos Mortus olvasóit és készítőit!

Készítette: NorthWar
Web: http://www.zord.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek