Klasszikus Lemezek

ABATTOIR – Vicious Attack

Kiadás éve: 1985

Kiadó: Combat Records

Web: myspace.com/abattoirla

Metallica, Slayer, Shellshock (később Dark Angel), Armored Saint, Savage Grace, Vermin, Sceptre, Vermin. Mi a közös bennük? Mindannyian a „80-as évek elejei los angelesi underground színtér képviselői, ha úgy tetszik, a thrash/speed és power metal előfutárai. Továbbá az is közös bennük, hogy a Metallica és a Slayer (illetve félig-meddig a Dark Angel) kivételével egyik bandának sem sikerült a nagy áttörés, megmaradtak underground legendaként. A Sceptre (a későbbiekben többször alakultak át) és a Vermin lemez kiadásig sem jutott el, csak demókat adtak ki.

Ehhez az underground körhöz tartozott az Abattoir (magyarul vágóhíd) is. A „80-as évek vége felé az Evil Deadben feltűnt Mel Sanchez basszusgitáros és a szintén az Evil Deadben, illetve korábban az Agent Steelben is megfordult Juan Garcia gitáros hozták össze a zenekart (egyes források szerint 1982-ben), miután óriási hatást gyakorolt rájuk a Kiss „I Love It Loud” klipje, illetve Paul Stanley és Gene Simmons egy órás zeneipari oktatást is adott nekik. (Mark Caro gitáros elmondása alapján, a bandát Mel Sanchez és egy barátja Art Felix alakították, majd Mel megismerkedett Mark Caro-val. Mel és Art útjai szétváltak, így Caro és Sanchez együtt kezdtek el új társak után kutatni. Igazából a „80-as évek legelején indultak be a dolgaik). Mint minden akkori underground csapat, ők is komolyan ráfeküdtek a promócióra. Klubozás orrvérzésig, demók megjelentetése – úgy, ahogy az annak idején dívott. Mire elérkeztek a Vicious Attack felvételéig underground körökben (elsősorban L. A.-ben és környékén) jól csengett a zenekar neve. Több tagcsere is hátráltatta azonban a banda gördülékeny aktivitását, főleg a legmegfelelőbb énekes megtalálása okozott komoly fejtörést nekik. Az első énekest, Chris Malakit Rawl Preston követte (vele rögzítették az első két számos demót), akit az ex-Sceptre, Vermin, későbbi Sanctuary (nem összekeverendő a seattle-i power metal legendával) és Agent Steel vokalista John Cyriis váltott fel. Johnnal rögzítette a zenekar „84-es demóját illetve az ő hangja hallható a Metal Massacre IV.-en megtalálható Scream From The Grave dalban. (Pár hónapig Rich Deathcamp is énekelt náluk). Miután John és Juan Garcia létrehozták az Agent Steelt Mel Sanchez és Mark Caro gitáros újraindították az Abattoirt. Johntól az ex-Bloodlust vokalista Steve Gaines (a Stryper bőgős Timothy Gaines testvére) vette át a mikrofont, Juan helyett Danny Oliverio érkezett, a dobos posztját pedig Robert Wayne birtokolta a megalakulás óta. Az Abattoir nyitott a Megadeth előtt 1984. február 15-én és 18-án, azok voltak a Megadeth legelső fellépései, mégpedig Kerry Kinggel a soraikban. A Jay Jones által producelt, a Hitman stúdióban felvett és az Indigo Ranchban kevert lemez a speed metal műfaj egyik alapköve. (Ami a tagságot illeti, állítólag a lemezt Juan Garcia és Robert Wayne játszották fel, azonban a fotón már Danny Oliverio és Danny Anaya dobos láthatóak). Csakúgy, mint 1983-ban az Exciter Heavy Metal Maniac klasszikusa esetében, a Vicious Attack is demo volt, de a Combatnek annyira tetszett a nyers, durva felvétel, hogy egy az egyben bakelitre préselték.

Címéhez méltóan a 27 perces lemez egy gonosz, elvetemült támadás. Zeneileg a Savage Grace-hez lehet az Abattoirt hasonlítani, csak annyi különbséggel, hogy amíg a Savage Grace az Iron Maiden/Judas Priest világ egy gyorsabb verziójával rukkolt elő, addig a Vicious Attack egy totális Motörhead album. Ahogy a korong elkezdődik minden idők egyik legnagyobb klasszikusával a Screams From The Grave-vel, a hallgatóban cseppnyi kétséget sem merül fel, hogy a zenészek legnagyobb kedvence a Motörhead. Ugyanígy folytatódik a lemez a Vicious Attack (Maniac)-kel, a The Enemy-vel, az Ace Of Spades feldolgozását pedig meg sem kell magyarázni. A The Living And The Deadnél egy kicsit lassítanak, ebben a dalban az Iron Maiden szelleme kísért, majd visszaváltanak Motörheadbe. A lemez nagyszerűsége egyszerűségében rejlik: Garcia (vagy Oliverio) és Caro eszement riffjei, szólói, Sanchez és Wayne (vagy Anaya) földbe döngölő ritmusai rendkívül gyorsak, durvák, ugyanakkor fogósak. Steve Gaines énekli, helyenként üvölti a sorokat, véleményem szerint az ő mélyebb fekvésű hangja sokkal jobban passzol a muzsikához, mint Cyriis magas, a későbbiekben védjeggyé vált orgánuma. Mel Sanchez basszusának hangzása kísértetiesen hasonlít Lemmy hangszerének megszólalásához, sőt a korabeli legendák/pletykák szerint, a Motörhead főnökének olyannyira tetszett az anyag, hogy megkörnyékezte Mark Caro-t, hogy csatlakozzon zenekarához.

Sok pályatársukhoz hasonlóan, hiába mutatkozott be az Abattoir egy kiváló albummal, a kultikus, underground státusznál többre nem futotta nekik. A Vicious Attack megjelenése után Steve Gaines kivált a zenekarból és csatlakozott a Tacticshoz (majd később újra a Bloodlusthoz), helyére Mike Towers került, a vele rögzített The Only Safe Place azonban már egy dallamosabb, power metal orientált csapatot mutatott. Végül is 1987-ben dobta be a törölközőt a zenekar, mikor is Mel Sanchez, Mark Caro, Juan Garcia és Rob Alaniz (Danny Anaya dob technikusa) megalapították az Evil Deadet. Az Abattoir 2000-ben tért vissza egy demóval és egy koncertlemezzel, majd 2004-ben felvettek egy From The Ashes című anyagot. Azóta is léteznek, de aktivitásuk csupán koncertekre, fesztivál fellépésekre terjed ki, új lemez valószínűleg nem várható tőlük.

A Century Media jóvoltából 1999-ben a teljes Combat katalógus újrakiadásra került, tehát a Vicious Attack immár cd-n is beszerezhető. Öregebb fanok gondolom már gyűjteményükben tudják a korongot, a fiataloknak pedig egy kiváló alkalom arra, hogy ismertséget kössenek a „true” speed metallal.

Tracklist:

1. Screams From The Grave
2. Vicious Attack
3. The Enemy
4. Ace Of Spades (Motorhead cover)
5. The Living And The Dead
6. Stronger Than Evil
7. Don’t Walk Alone
8. Game Of Death

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek