Klasszikus Lemezek

DISMEMBER – Massive Killing Capacity

Kiadás éve: 1995

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.dismember.se

 

 

A Dismember zenéjét nem nehéz behatárolni, azt a tipikus thrash/death metalt nyomják, amelynek jeles képviselője a Morgoth, vagy éppen az Unleashed és az Entombed is. Kőkemény riffek végig, karcos hang, a dob halálpontos szívdobbanásai és a basszus mélysége teszi élvezhetővé ezt a tipikusnak nevezhető, de mégis klasszikus lemezt. A műfaj rajongóinak nem hiszem hogy idegen lenne ez a név, ez a nyúlfarknyi cikk is csak épphogy kóstoló a zenekar munkásságából, ismertető azoknak, akik nem tudják mi fán terem ez a gyümölcs. A zenekar Stockholmban alakult, 1988-ban, és onnantól kezdve egyre erőteljesebben dolgoztak a saját hangzásvilág kikísérletezésén ’95-ben.

A lemez első nótája az I Saw Them Die rögtön egy klasszikus, földbedöngölő headbanger témával indít, majd szagatott riffek, tört ütemek színesítik az alapszerkezetet. A Dismember zenéjére is elmondható, hogy a maga műfajában a kissé komplexebb hatásra törekedett, az énektéma Matti Karki jóvoltából keményen rajta fekszik a muzsikán. A Massive Killing Capacity egy lazább, középtempós nóta, jól felépített verzékkel, dinamikával, old-school alapokkal. A következő nóta az On Frozen Fields, amely egyből egy jó kis nyolcad tempós lüktetéssel indít, végig ez az ütem marad a meghatározó, ami a Pestilence zenekarra is jellemző. A gitárok ízes hangzásáért David Blomqvist és Robert Senneback a felelős, és remekül meg is írták ebben a számban is a témákat. A Crime Divine egy hajrázós nóta, és egyben egy kultikus szám a korongról, mind hangzását, mind a felépítését tekintve. Különlegessége még az is, hogy felbukkan benne egy olyan hardcore ízű téma, amit a HC zenekarok nyugodt lélekkel megirigyelnének. A To The Bone zúzdával nyit egyből, és később sem nagyon lassulnak be a fiúk, úthengerszerűen mennek át rajtad a színes szólóval megspékelt témák, felpörgetnek és máris a magban találod magad önfeledten pogózva.

A Wardead a nyakadba zúdul, mindenféle előzmény nélkül, thrash-es betétekkel tarkították ezt a komor, feszes tempójú nótát, zúznak, és megint áttipornak rajtad Fred Estby (dobos) és Richard Cabeza (basszusgitár) segítségével. A Hallucigenia első témájának felépítése eszembe jutatta a Voivod-ot egy pillanatra, nekik voltak ennyire komplex hangzású dalaik, persze a Dismember itt sem viszi túlzásba, csak ízelítőt ad belöle, mint az eddigi számokban is. A szóló pedig inkább a progresszív rock jegyeit viseli magán, semmint egy death metal zenekaréét, ami az egész lemezre igaz. A Collection By Blood egy energikus nóta a lemezen, némi dallamosabb hatással, ami főképp a skandináv death metal zenekarok jellemzője volt a ’90-es évek közepétől. A Casket Garden videoklipjét valószinűleg sokan látták annak idején az MTV műsorán, az, hogy ebből a dalból videoklip született, az valószinű hogy nem véletlen, ez egy olyan kemény tempójú nóta, ami magával ragadja a hallgatót hangulatával és csupasz, egyszerű riffjeivel, amelyek épp ettől fülbemászóak és megjegyezhetőek. Nem egy gagyi számot raktak össze itt a fiúk, ez is a lemez legjobb dalai közé tartozik.

A tizedik szám a Menia címet viseli, ez is egy velősebb dal a zenekar tarsolyából, ami habár kissé erőtlennek tűnik (talán attól hogy instrumentális), kitünő gitártémákat vonultat fel, és az alap is nagyon ott van. Habár nem feltétlenül illik a zenekar előző számaihoz, a kísérletezés azért nem sikerült rosszra. Az utolsó szám, a Life-Another Shape Of Sorrow, kissé balladisztikus hangzással indít, majd beindul benne az old-school ütem, a rombolás és a félelem szaga… egy újabb kultikus nóta a lemezről, egy újabb súlyos zene. Aki nem ismeri, annak itt az ideje hogy megismerje ezt az alapzenét a ’90-es évekből!

Tracklist:

1. I Saw Them Die
2. Massive Killing Capacity
3. On Frozen Fields
4. Crime Divine
5. To The Bone
6. Wardead
7. Hallucigenia
8. Collection By Blood
9. Casket Garden
10. Menia
11. Life-Another Shape Of Sorrow

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Dismember retrospektív

Equimanthorn

Dismember Interjú

Davkov

DISMEMBER – Dismember

Davkov

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek