Klasszikus Lemezek

ENTOMBED – Left Hand Path

Kiadás éve: 1990

Kiadó: Earache Records

Web: http://www.entombed.org/

 

’89 végén ez a stockholmi banda stúdióba vonult, felvette a Left Hand Path-et, és lerakta a death metal asztalára egyszer és mindenkorra a névjegyét. Alex Hellid (gitár), Lars-Göran Petrov (ének), Nicke Andersson (dob, basszusgitár), Uffe Cederlund (gitár, basszusgitár) technikás játéka mindenképp lenyügöző, nem hiába voltak hatással rengeteg későbbi bandára zenéjükkel. 2000 példányban bakeliten is megjelent anno ez a kultikus mű, két bonus trackkel a végén. Szövegeik mélysége, sötét hangulata egyensúlyban van a zenéjükkel, ami halálpontosan zakatol végig a korongon. Súlyos hangzásuk nagyban hozzájárult a death metal műfajban elért helyükhöz, bár a kései albumok már a death “n” roll jegyében íródtak. A korai anyagok vegytiszta keménysége, kidolgozott részletei tették őket egyedivé. A csupasz, lehangolt gitárok, a dob pontos játéka, a jól megírt énektémák összessége ez a lemez, olyan atmoszférával, amit nehéz nem old-schoolnak nevezni.

Az első szám a Left Hand Path címet viseli, klasszikus alapokon nyugszik, egy jó nagy tekeréssel indít, majd jön a pusztitó szélvihar. Sötét dallamvilág jellemzi ezt a számot, a riffek ütősek, a hangszerelés dinamikus összjátéka, a néha effekktezett ének teljessé tesz előttünk egy képet. A szám második fele jóformán instrumentális jelleget ölt, egy gyönyörű szintetizátorjáték teszi még teljesebbé a gitárok és a dob játékát. A Drowned egy tempós, feszes nóta, darálós gitárokkal, súlyos, masszív énekkel. Egy steril világkép fájdalma az összhatás. A néha fájdalmas torzult ének kifejezőképessége itt is teret nyer, jól illeszkedik a témákra. A Revel In Flesh egy thrash elemekben bővelkedő dal, középtempós ütemek technikás váltásával, kidolgozott részletekkel. Tipikus jegyeket hordoz magán a black metal érzetből is, ettől válik még nyersebbé, ugyanakkor erősebbé is. A síron túli hangulat szinte már kötelező.

When Life Has Ceased a címe, a következő tracknek. Enyhén punkos ütemek, feszes riffelés, durva hangzás jellemzi ezt a dalt végig, érdekes szólóbetét, beteg énekhang. Mindez gyorsan, pontosan, végzetesen. Semmi kétség affelől, hogy átvágtat bármin, ami az útjába áll. Ilyen a Supposed To Rot is, csak épp már nem punkos alapokkal, hanem tiszta death metal ütemekkel operálva. Kemény szám ez is rövidsége ellenére, a témák találóak, kicsiszoltak. A hangulata olyan, mintha valami démonokkal teli világba csöppenne az ember, a gonoszság jól érzékelhetően tör utat. A But Life Goes On a lemez egyik legkiemelkedőbb darabja. Súlyos hangzás, beteg témák, hörgő ének. Tipikus old-school, annyira, hogy tanítani kell. Ebből a számból sokan merítettek a későbbi zenekarok közül. A dob technikai parádéja lenyűgöző, míg a gitárok játéka páratlan.

A Bitter Loss legalább ugyanilyen jól szól. Ez a szám már kísérletezőbb a maga módján, habár a death metal feeling uralkodik végig, azért érezhető a black metalra való hajlam. Komor tételei szépen lassan betöltik az eget, az ének változatos hangvilága érzékelhetőbbé teszi az egészet. A Morbid Devourment című nóta örlős riffel nyit, lassabb, súlyosabb témákat hoz, az ének is ehhez igazodik, majd átmegy egy középtempós világvége hangulatba. A tempós, lüktető témák ott vannak a helyükön, sodró lendülettel, feszes gitárokkal, majd egy technikás rész jön (ami ekkoriban annyira nem volt jellemző az old-schoolra). Az Abnormally Deceased egy kegyetlen, nyers nóta, tele sötétséggel, félelemmel és fájdalommal. Gyors, pusztító ritmusa ismét a ’80-as évek végi klasszikusok egyik gyöngyszeme, összerakott szerkezeti egységgel, hangszerelésileg kitűnőek. Erős ez a nóta a javából.

A The Truth Beyond című dal az utolsó nóta a sima verzión, ugyanis csak egy évvel (és egy újrakeveréssel) később adták ki a bonus trackes anyagot. A szám egy lassabb témavezetésre épít nagyrészt, persze itt is vannak súlyosan döngölős részek, és fura hangzások (ahogyan végig) a gitárok terén, de szigorúan pozitív értelemben. A Carnal Leftovers az első bonus track. Egy keményebb, gyorsabb Entombed-et ismerhetünk itt meg, dinamikailag még nem túl kiforrott a darab néhol, de nagyrészt azt a tempót diktálják, amit az albumon, és a kísérletezős hangok itt még erősebbek. Pusztító black metal felhangja erőteljes. A Premature Autopsy a másik bonus, itt az ének nagyon túlvilági színezetet kapott, súlyos témákkal alatta. Furcsa ettől a zenekartól ezt a hangzást átérezni első pillanatban. A témák nyersek, vadak és egyszerűek, lecsupaszított, némileg technikás zene ez, majdhogynem death metal, majdhogynem thrash/black. A három ötvözete ha azt nézem. A szólótémák itt is bonyolultabbak. Összességében egy kultikus lemezt hallgathat meg az, aki a death metal érát kedveli, csak ajánlani tudom!

Tracklist:

1. Left Hand Path
2. Drowned
3. Revel In Flesh
4. When Life Has Ceased
5. Supposed To Rot
6. But Life Goes On
7. Bitter Loss
8. Morbid Devourment
9. Abnormally Deceased
10. The Truth Beyond
11. Carnal Leftovers (Bonus)
12. Premature Autopsy (Bonus)

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek