Klasszikus Lemezek

F.O. SYSTEM – F.O. System

Kiadás éve: 1990

Kiadó: 

Web: @ last.fm

 

(scroll down for English Version)

 

Az F.O. System 1986-ban alakult, és 1991-ben oszlott fel, egy országos turné után. Eredetileg a Jerabek Csaba (basszusgitár), Lakatos György (szintetizátor), Mátyás Attila (ének, gitár) és Szendrey “Szasza” Zsolt (dob) felállású csapat feldolgozásokkal és punkos zenével indított, de útjaik az 1989-ben megjelent “Day Of The Gloom” demo idejére már a dark paletta felé sodorta őket. Dobos váltás után (Szasza helyére Miklós Péter, majd Zana “Döglégy” Zoltán ült), és 1990-ben ennek a demónak a nagy része jelent meg letisztultabb formában egy 11 számos kazettán. Játszottak többek közt a Christian Death és a New Model Army előtt, majd külföldön is turnéztak. A zenekar elkészített egy klipet (a Ne félj! című dalra), majd ’91-ben egy turné végén bejelentették a feloszlást. Később a csapat egyik fele a Sex Action, a másik fele, pedig a Mask nevű zenekar alapító tagjai lettek. A történetnek azonban nincs vége, hiszen 2006-ban, 15 év szendergés után újra összeállt a banda, és a teltházas bulin felbuzdulva ma jócskán adják a folytatást a hazai dark éra alapköveként, legközelebb 2009. február 29-én. Az 1990-ben megjelent kazettát 1998-ban jelentették meg CD formátumban, plusz négy demós számmal bónuszként.

A Nézz Rám az első a korongon, ami egyből felkelti az ember figyelmét. Hasonló szövegi világgal nemigen lehetett akkoriban találkozni, és a zenéjük is valami új volt a honi közönség számára. A furán hangzó dobritmusok, a gitár színezései és alapjai, a basszusgitár futamai vagy kísérete érdekes, új, dinamikus hangzást alkotnak.
A Hiába Minden a hitetlenség húrjain szólal meg, a hideg hangulat elgondolkodtató hatása leírhatatlan. Jól eltalált zenei szerkezet, jó, figyelemfelkeltő szövegek – ez egy biztos út.
Az Utolsó Üvöltés éjfekete kisugárzása, rezgő hangfoszlányainak sikolya lazább szerkezeti felépítés, de mindent felülmúló érzéseket ébreszt fel.
A Talán egy felkavaró szám, erőteljes zenei megoldásokkal, pontos játékkal. A gitártémák itt jobban kiveszik a részüket a zenei szerkezetből, a ritmusszekció kísérete is különleges hangulatot áraszt.

A Lebegés egy szomorú történet hangjegyeiből épül fel, a lemondás fájdalmának tüzén edzve. Az összes szürke hangulat megtalálható a rezzenéstelen dal kifejező témái között, egyszerűen lélegzik.
A Ne Félj! steril árnyalatú kezdő taktusai egy másik világba visznek: mindent elsöprő hangulatba csapnak át, szenvedélyes, vad tűz ébred. A ritmusok hullámzó formája, erős hangzása, az énekkel együtt ebben a számban is nagyon jól érvényesül.
A Még egy ugyanilyen vad nóta, dinamikus fellángolás, egy kis pesszimizmussal színezve. Az emlékezés húrjain szólal meg, a rituálé alapjait, pedig a dob és a basszus szolgáltatja, érdekes találkozás minden szempontból.
Az Engedj El egy visszafogottabb dal, egy zuhanás a mélybe, láncaink súlyánál húzva befelé. A fekete-fehér emlékképek felvillanásai, a szél tépázta fák és alakok sziluettje, komplex összességet mutat, az egyszerű, de kimondatlan mélységű szövegek és a zene színeivel.

Az Öngyilkos Vágyak egy haragosabb nóta, árnyaltabb betétekkel, alaptémákkal és ezek variálásával. Az ének nagyon kifejező, a szólótéma eltalált, az egésznek ettől egy intenzív ereje alakul ki.
A Hold egy igazán mély darab a korongon, szép, sejtelmes és teli van kérdőjellel, az érzések felpörgött energiáival, színekkel, játékkal. Válaszok tűnnek fel és suhannak tova az árnyékok között, a hangok körbevesznek. Gyönyörű.
A Ne Gondolj Rám egy szomorú hangulatú szám, ugyanakkor lüktet, él, feltör. A hangok formálása, a szerkezet felépítése a helyén van, a betétek, színezések mind-mind kiemelnek bizonyos részeket. Folyamatos reszketés.

A Miért? az első bonus track az anyagon. A hangok nagyon mélyről, hullámokban törnek fel, és egyre erősödnek, míg a végén egy nagy katarzisba, majd pár tiszta hangba fullad az egész.
Az Րrült Világ egy tempós témákkal megáldott dal, erős dobhangzással, a szinti szőnyegei a helyükön, a szövegvilág hangulata kifejező. Egy eszméletvesztés utáni tiszta kép, szédülés-eszmélés.
A Ha Eljön Az Idő című nóta befordult világa nyomasztó, a témák monoton tompasága, mintha máshonnan jönne, máshonnan szólna. A magány hangjegyei dübörögnek itt, pompás talajra találva.
A Túl Közel az utolsó a korongon, és egy effektekkel megvadított egyedi hangzásvilágú dallal találkozhatunk most is. Kifejező témák, jó hangulat, érdekes szöveg, mindezek ugyanúgy jelzik ezt a számot is, mint az előzőeket. Igaz az utolsó négy tracknek sokkal erősebb “kriptaszaga” van, mint a lemez korábbi dalainak, sokkal szomorúbb, fájdalmasabb. Csak ajánlani tudom mindenkinek a zenekart.

—————————

ENGLISH VERSION:

F.O. System was formed in 1986 and was split up in 1991 after a tour across the country. Originally the band – then consisting of Csaba Jerabek (bass), György Lakatos (keyboards), Attila Mátyás (vocals, guitar), and Zsolt “Szasza” Szendrey (drums) – played punk-like music and covers, but by the time their Day of the Gloom demo got released in 1989, they were rather into the darkwave scene. In 1990, after a drummer change (first, Péter Miklós arrived in the place of Szasza, later Zoltán “Döglégy” Zana changed him) most of this demo was released on a cassette containing eleven songs. They shared the stage with bands such as Christian Death or New Model Army and they also toured abroad. They made a music video (to the song Ne félj!) and at the end of the tour in 1991 they announced their disbanding. Later, one half of the band went on to form Sex Action, the other half formed Mask. But this wasn’t the end of the story, since in 2006, after 15 dormant years, the band reassembled and encouraged by the success of the concert, they continue giving concerts to the present day as the very first band of the Hungarian darkwave era. (Their next concert is on the 29th of February, 2009.) The cassette of 1990 was released on compact disc in 1998 with four additional bonus songs from the original demotape.

Nézz rám is the first song on the disc that catches the attention of the listener. Back in the days, one couldn’t find lyrics like this anywhere else, and their music also was something new for the Hungarian audience. The strange-sounding drum patterns, the colourings and bases of the guitar and the runs and the accompaniments of the bass form an interesting, new, and dynamic sound.
Hiába minden is played on the strings of faithlessness; it is undescribeable how the cold mood makes you wonder. Nicely written and structured music, fine, attention-catching lyrics – this is a secure way.
The night-black atmosphere and the screams of the vibrating tattered sounds of Utolsó üvöltés are constructed more loose, but awaken emotions greater than anything else.
Talán is a song which stirs your soul with its powerful musical elements and its precise instrumentalism. The guitars take a bigger a part of the musical structure and the accompaniment of the rhythm-section has a special mood.

Lebegés is forged from the notes of a sad story in the fire of the pain of loss. Every shade of grey can be found among the pieces of the suggestive song, which feels as if it were breathing.
The sterile opening tacts of Ne félj! take you into another world: they awake a passionate, wild fire. The waving form of the rhtyhms and the strong sound form a very good couple with the voice of Attila.
Még is another similar wild song, a dynamic outburst with a touch of pessimism. It is played on the strings of remembrance and the drums and the bass provide the basis of the ritual, it’s a strange encounter from every view.
Engedj el is a lower, more calm song, a fall into the deep, drawn in by the weight of the shackles. The flashing of monochrome memories and the silhouette of wind-torn trees and shapes. It paints an image of complexity with the colours of simple, but unspeakably deep lyrics and music.

Öngyilkos vágyak is an angry song with versatile inserts and base-patterns and the variations of these. The singing is very suggestive, the solo is well-written and this gives the whole a song an intensive power.
Hold is a really deep one: beautiful, mystic and full of question marks, augmented energies of emotions, colour and playfulness. Answers appear and leave among the shadows, the voices surround. Beautiful.
Ne gondolj rám is a sad song, which, at the same time, throbs, lives and gushes. The forming of the sounds and the structure is okay; the inserts and colourings emphasize things that would otherwise remain hidden. Constant shivering.

Miért? is the first bonus track on the album. The sounds get to the surface in waves from extreme depths and grow stronger and stronger until the end when they drown into a great catharsis and after that into a few clear notes.
Րrült világ is a song with up-tempo ideas and strong drum-sound. The flows of sound from the synth perfectly fit into the music, the mood of the lyrics is suggestive. A clear picture after a blackout vertigo and regaining consciousness.
Ha eljön az idő is a song with inward-turning, depressive atmosphere. It feels like the monotonous, blunt sounds are heard from somewhere else. These are the notes of solitude roaming on perfect ground.
Túl közel is the last one on the disc and it is a unique-sounded song maddened by effects. Suggestive music, nice mood, special lyrics, these all characterise this song as well as the whole album. However, the last four songs have a far stronger “cryptic stench”, they are more sad and painful. The only thing I can do is recommend the band for everyone.

Tracklist:

1. Nézz rám
2. Hiába minden
3. Utolsó üvöltés
4. Talán
5. Lebegés
6. Ne félj
7. Még
8. Engedj el
9. Öngyilkos vágyak
10. Hold
11. Ne gondolj rám
12. Miért
13. Őrült világ
14. Ha eljön az idő
15. Túl közel

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

F.O. System – Halloweenkor adják ki újra a dark zenekar lemezét

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z