Klasszikus Lemezek

GRIFFIN – Flight Of The Griffin

Kiadás éve: 1984

Kiadó: Shrapnel

Web: myspace.com/griffinhawktheslayer

Habár a Bay Area metal mozgalom a ’80-as évek közepén/második felében érte el tetőpontját, élte át/meg virágkorát, kezdete, gyökerei a ’70-es évek végéig nyúlnak vissza. Többek között az Exodus, a Metal Church (igen, igen nem tévedés, a power metal legendáról van szó), az Anvil Chorus ez idő tájt alakultak. A színtér megerősödéséhez Ron Quintana és Ian Kallen is hozzájárultak a Metal Mania fanzine-nel illetve a KUSF rádióval, az igazi áttörés azonban a Metallica San Francisco-ba költözésével következett be. Egymás után alakultak meg a bay area-i thrash bandák (többek között a ’82-ben létrejött Death Angel, de az Exodus is komoly zenei metamorfózison ment át), melyhez a los angelesi Slayernek is sok köze volt, lévén többször is felléptek a legendás bay area-i klubokban (pl. Ruthies Inn, The Stone) akkoriban.

Az 1981-ben, San Francisco-ban, eredetileg Sinister Savage néven alakult Griffint szintén a bay area-i színtér első zászló vivőiként tartjuk számon. Sajnos nekik „nem osztottak lapot”, azaz sosem értek el komoly sikereket, nem vitték semmire, de a fanatikus, mondjuk negyvenes (illetve ahhoz közelítő vagy azt betöltő) underground rockerek emlékez(het)nek rájuk. Többek között a Heathen Breaking The Silence (1987) klasszikusán basszusgitározó Mike „Yaz” Jastremski (R. I. P. – 2005. 05. 23.) ebben a csapatban kezdte a pályafutását, igaz akkor még gitárosként. Két demo (First Demo – 1982 és 12 Song Demo – 1983) után jelentették meg bemutatkozó lemezüket. Az anyag meggyőzte a Shrapnelt vezető Mike Varney-t, aki szerződtette a csapatot és megjelentette a korongot. (Ennél a kiadónál jött ki egy évvel korábban a kisebb „földrengést” okozó Heavy Metal Maniac klasszikus a legendás, kanadai zenekartól, az Excitertől).

A Flight Of The Griffin kilenc tétele a második demo dalaira épül (pl. Hawk The Slayer, Heavy Metal Attack, Submission, Creeper), az első demóról csak a Hell Runeth Overt tették fel a lemezre. A fantasy és háborús szövegekkel megtámogatott muzsikát power/speed metalként aposztrofálják, ami talán meg is állja a helyét, ugyanakkor nem éri el az akkori (1984-ről beszélünk) Metallica, Armored Saint, Slayer vagy Exodus sebességét. Kis túlzással, a Griffin önálló színteret képviselt a bay area-i mozgalmon belül és noha lendületesek voltak, azért a Metallica, Exodus, Possessed, Death Angel stb. által képviselt brutalitással köszönő viszonyban sem voltak. Pályatársaikhoz (kortársaikhoz) hasonlóan rájuk is jelentős hatást gyakorolt a NWOBHM mozgalom (pl. Raven), de az Accept neve sem volt ismeretlen előttük.

A nyitó Hawk The Slayerben még előfordulnak speed riffek és ritmusok, a folytatásban azonban megelégszenek a középtempókkal, sőt a címadó szerzemény epikus irányt vesz fel. A Heavy Metal Attackot nyitó Hammond orgonás betét kísértetiesen hasonlít Ozzy Osbourne Mr. Crowley című klasszikusára. William Rodrick McKay énekes Rick Cooper és Mike Jastremski gitárosok Thomas Sprayberry basszusgitáros és Rick Wagner dobos egy szenzációs lemezt hozott össze, amely szerintem sosem kapta meg azt az elismerést, amit megérdemelt volna. Hiába volt a zenekar a jó helyen, a jó időben, csupán kultikus underground legenda címre futotta nekik. 1986-ban kiadtak még egy második lemezt a Protectors Of The Lairt, de az már nem igazán volt versenyképes a bemutatkozással.
Azon ritka anyagok közé tartozik a Flight Of The Griffin, amely nem kapott komoly reklámot, felhajtást az évek során, de a heavy/speed stílus megkerülhetetlen klasszikusa.
Old school fanoknak ajánlott, sőt, egyenesen kötelező és remélem mihamarabb újra kiadott változatban is napvilágot lát majd. Mr. Varney, mit gondol erről a felvetésemről?

Tracklist:

1. Hawk The Slayer
2. Heavy Metal Attack
3. Submission
4. Creeper
5. Flight Of The Griffin
6. Fire In The Sky
7. Hell Runneth Over
8. Judgement Day
9. Travelling In Time

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek