Klasszikus Lemezek

IMPALED NAZARENE – Tol Cormpt Norz Norz Norz…

Kiadás éve: 1992

Kiadó: Osmose Productions

Weboldal: www.campnazarene.com

 

Ez a black metal banda nemcsak azzal emelkedik ki a palettáról, mert az ének különleges végletek között mozog (és ez nem a legjobb kifejezés, mert nagyon extrém tulajdonképp), hanem a számok közötti átkötő elemekkel Pestilence „Testimony of the Ancients” albuma hasonló kaliberű). A másodhullám alapítóihoz tartozó zenekar old-school témákat ötvöz a ’90-es évek elejének újdonságaival,a szerkezetet néha teljesen szétvariálva.

Az Apolokia című kezdet olyan mintha valamilyen rítus hangjait hallgatnánk, mellesleg szét van effektezve, hogy még jobban a hatása alá kerüljünk. Az I Al Purg Vonpo nyers dühkitörés az elődök útját követve, és az extrém ének már itt kibontakozik. Gyors, agresszív témák követik egymást, tele a stílus sajátságos jegyeivel. A My Blessing (The Beginning of the End) egy újabb átkötő darab, nagyjából ugyanazt a vonalat hozza mint a nyitótétel. Ezután jön az Apolokia II: Aikolopa 666 című szám, brutális gyorsaságával és alig 44 másodperces szélviharszerű pusztításával a pokol minden hangján megszólal. Az In the Name of Satan gyerekhangszerű nyögdécselés végig, őfensége hörgésével vegyítve. Az Impurex Orgies ezen a témán indul el, szétvetve maga körül mindent, a szám közepe táján némi bizarr hangjáték szakítja meg a sötétség hordáinak betörését-a kecskehangok, az effektekkel teli befejezés eklektikus szinezetet ad a nótának.

A következő dal a Goat Perversion címet viseli, most átkötés nélkül indul be a zenekarra jellemző black metal lendület, majd átmegy egy thrash-es hangulatvilágú befejezésbe, ami feltárja a minket körülölelő mélység minden színét. A The Forest (The Darkness) ismét egy pusztító tétel, amikor a horda rátör a világra, minden elpusztul, felég. Az extrém ének itt is jól kiemeli a zene mondanivalóját, talán ideológiai tartalmát is. A Mortification-Blood Red Razo átvezető darabon érződik rendesen némi Celtic Frost feeling, beteg, bizarr hangok örvénye ez, egy teliholdas éjszakán valahol egy temető mélyén. A The God (Symmetry of Penis) egy újabb brutális zúzás, morbid témákkal megáldva, de az biztos, hogy úgy bemozdítja az embert, hogy nincs megállj. Érdekesek szerkezetet vonultat fel végig, a riffek jól ülnek, az ének itt sem csak ének, több annál.

A Condemned To Hell egy sötét hangulatú, a mai black metal világot jellemző szintetizátorjáték tulajdonképp, átkötő elemnek nem is kell jobb, hihetetlen borultságot hordoz magában. A The Dog (Art of Vagina) old-school témái rendesen odatesznek az embernek, rövid de velős riffeket vonultat fel, elsöprő erejű tempója magáért beszél. A The Crucified a következő átkötő elem, amely folytatja a Condemned To Hell vonalát, csak még súlyosabban. Az Apolokia III: Agony szintén a kultikus ’80-as évek bandáit juttatja az ember eszébe, a vonalvezetés hatásait le sem lehetne tagadni. Csak az énak agresszívebb, extrémebb itt is (már amennyiben énekről beszélhetünk egy black metal banda esetében). A következő nóta a Body-Mind-Soul címet viseli, itt is elég erőteljesen képviselik a második hullámhoz tartozó zenekarokat jellemző hangulati világot, itt ötvöződik talán leghangsúlyosabban az old-school és a kísérletezés legjobban az ő esetükben.

A Hoath: Darbs Lucifero szintén egy hangelemekkel teli átkötő elem, bizarr megszólalással. Az Apolokia Finale XXVII A.S.-Damnation (Raping the Angel) enyhe death metal elemeket hordoz a szerkezetében, bár a thrash metal feeling itt is jellemző. A súlyos riffek földbe döngölő ereje kétséget kizáróan hatásokkal teli, de ugyanakkor sok későbbi bandára is nagy hatással volt. A next track a Ghost Riders felépítése egyszerű, de mindenképp hatásos. A témák sokkoló hatásúak, agresszívek, mintha minden azt sugallná-nincs kegyelem. A Sadgoat az egyik bonus nóta egy korábbi EP-ről, morbid hangulatú old school csapás ez is, ahogyan a next bonus track is, ami szintén egy EP-ről való. A Goat Perversion címet viseli, és ugyancsak itt is kiütköznek a ’80-as évekbeli hatások, persze jócskán megtoldva az Impaled Nazarene kisérletező elemeivel, nem beszélve arról, hogy majd két perccel hosszabb, mint itt az albumon. A Taog Eht Fo Htao Eht egy majd 16 perces (!!!) demofelvétel. Hát, ha valaki nagy pusztítást, extrém, beteg témákat, súlyos feelinget akar hallani, akkor ezt a számot ki ne hagyja.

Összességében a lemez az extrákkal együtt minden gyüjtő, black metal fan vagy épp a műfajjal ismerkedő részére figyelemre méltó. Nehéz talán kissé nyers és extrém világukat megérteni, de idővel belerázódik az ember. Sok szerencsét hozzá mindenkinek!

Tracklist:

1. Apolokia
2. I Al Purg Vonpo / My Blessing (The Beginning of the End)
3. Apolokia II: Aikolopa 666
4. In the Name of Satan
5. Impure Orgies
6. Goat Perversion
7. The Forest (The Darkness)
8. Mortification / Blood Red Razor Blade
9. The God (Symmetry of Penis)
10. Condemned to Hell
11. The Dog (Art of Vagina)
12. The Crucified
13. Apolokia III: Agony
14. Body-Mind-Soul
15. Hoath: Darbs Lucifero
16. Apolokia Finale XXVII A.S.
17. Damnation (Raping the Angels)
18. Ghost Riders (Bonus)
19. Sadogoat (Bonus)
20. Goat Perversion (1991) (Bonus)
21. Taog Eht Fo Htao Eht (demo -1991) (Bonus)

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

IMPALED NAZARENE – Eight Headed Serpent

Georgius

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek