Klasszikus Lemezek

IMPETIGO – Ultimo Mondo Cannibale

Kiadás éve: 1990

Kiadó: Wild Rags

Weboldal: www.grindgore.net/impetigo

 

Ez a death metal/grindcore körökben kultikus banda annyira rossz zenét játszik, hogy már jó (ilyenkor mindig a Diktátor Animal Metal anyaga ugrik be nekem), ahogy ezt hínárhajú barátommal mondogatni szoktuk. Egyszerű, kissé pontatlan riffeket vonultatnak fel, ami viszont mégis végletekig menő precizitást mutat fel, az a különböző filmekből és saját ötletekből összevagdosott hangbejátszások tömkelege, ami még morbidabbá és még súlyosabbá teszi ezáltal a zenéjüket… és akkor még nem beszéltünk az extrém énekről.

Az intro a Maggots című instrumentális kaotika, hangzavar, ami végül hatalmas zúzással fejeződik be. Alap riffek váltogatják itt egymást, viszont olyan fekete humor árad belőle így szavak nélkül is, hogy az ember arcára kiül a cinikus mosoly. A Dis-Organ-Ized már egy sokkal gyorsabb tempójú nóta, egy pusztító grindecore csapás, amire csak vad pogoval tud igazán válaszolni az ember. Az ének jelentős szerepe és meghatározó jellege itt mutatkozik be és nem akárhogyan. A pörgős, dinamikus szerkezet nem igazán lassít be, nincs idő pihenni, itt minden hangszer kegyetlen tempót hoz. Primitív? Az, de a grindecore világ fontos alapeleme. Az Intense Mortification egy old-school death metal témákkal megpakolt szám, középtempós verzék, beteg ének, pokoli sötét hangulat. Jellemzően nincs az egész három perc hosszú, igazi klub bulik ugranak be az embernek, a 90-es évek elejéről.

A The Revenge of the Scabby Man egy érdekesebb szerkezetű track a lemezen, ilyesmi technikájú éneket (más hangnemben természetesen) a Mayhem De Mysteriis Dom Sathanas-án és a Plasma Pool “I”-en lehet hallani például, de a zene is jobban meg van variálva, több téma kombinációját vonultatják fel a fiúk. A Veneral Warts part 3 egy alig 12 másodperces átkötő elem, egy gyors darálás tulajdonképp egy rövid idő alatt bekiabált szöveg és vége is, mint a korai Napalm Death anyagokon. A Bloody Pit of Horror bevezetésképp egy valószinűleg filmekből összevágott kínzáshangokkal, vallatásokkal kezdődik, majd egyszer csak beindul a súlyos grind durvulás, a rettenetesen morbid ének, a mindent szétziláló vad kitörés.

A Dear Uncle Creepy minden valamiravaló hardcore zenekar palettájára is felférne, bár az énekkel valószínűleg lennének problémáik. Ez is egy gyors, feszes nóta, megpakolva a saját egyedi jegyeikkel, nemhiába tartoznak a stílus alapítói közé. A next track a Bitch Death Teenage Mucous Monster From Hell eléggé kifejező címet viseli, és egy sajátos “agyamentségükkel” kezdődik el… hát, hogy elég beteg az ezt követő nóta, arra enyhén szólva is mérget vehetünk, vagy legalábbis egy ipari darálót, némi mócsinggal felszerelkezve egy brutális pörgésre. A Zombie szintén egy filmből kivágott “jelenettel” indul, amiben a woodoo-ról és törzsi rítusokról beszélnek, majd jön egy rövid zúzda a” lá Impetigo.

A Jane Fonda Sucks part 2 egy bizarr, kaotikus vulkánkitöréssé fajul röpke negyvenöt másodperces agóniája során. Tiszta elmebomlás egy hideg napon. A Red Wigglers egy szintén csak death metal beütésű szám, korrekt témavezetéssel, beteges hangzással, grindecore elemekkel telerakva, megrottyantva a pokol lángjain. Headbang riffek sora, a szóló a műfajra jellemzően kibogozhatatlan témát hoz. De együtt mindez hatalmas kalapácsütések sora, ahogyan a Harbinger of Death nóta is bizonyítja, ami a következő katartikus élmény, a felfokozott zenei öntvény hideg brutalitásával nyakon öntve. Az Unadulterated Brutality egy bejátszással indul, egyfajta felvezetéssel az elkövetkezőkre. Fel is kell rá készülni, mert egy félig pokoli sikoltásokkal és hangokkal átszőtt, intenzív számot hallhatunk, a zenei szerkezet felépítése technikás, ének helyett pedig egyfajta haragos prófétai beszédet.

A Mortado ismét egy főképp old-school death metal elemekkel tarkított lazább dal, már ha lehet az Impetigo esetében lazaságról beszélni. Persze a bizarr felhangok itt is megjelennek. A Heart of Illinois tipikus szám a korongon, egy agyament bejátszás, utána meg jön a zúzás, áttöri a falat, rádszakad az ég és a többi. Ami kell ahhoz, hogy egy sötét pinceklubban kiengedd a gőzt, az benne van ebben a dalban. A zárótétal My Lai szétördelt ütemű grindecore vadulás, pogo minden mennyiségben, feszes témák váltják egymást, pörög a nóta, azután visszazuhan, szétesik, összetörik, azután az Idő visszarántja a jelenbe… taszítás és vonzás egyszerre.
Ez a lemez kötelező és kihagyhatatlan.

Tracklist:

1. Maggots
2. Dis-Organ-Ized
3. Intense Mortification
4. Revenge of The Scabby Man
5. Venereal Warts, Part 3
6. Bloody Pit of Horror
7. Dear Uncle Creepy…
8. Bitch Death Teenage Mucous Monster From Hell
9. Zombie
10. Jane Fonda Sucks, Part 2
11. Red Wigglers
12. Harbinger of Death
13. Unadulterated Brutality
14. Mortado
15. Heart of Illinois
16. My Lai

Pontszám: 8.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek