Klasszikus Lemezek

KREATOR – Extreme Aggression

Kiadás éve: 1989

Kiadó: Noise Records

Web: http://kreator-terrorzone.de/

 

Noha a ’80-as évek legvégén a thrash metal a megfáradás, kiégés jeleit mutatta, a műfaj nagyágyúi (pl. Slayer, Testament, Dark Angel) bebizonyították, hogy lehet rájuk számítani, van még bennük bőven muníció. Ha csak szigorúan ’89-re fókuszálunk, akkor az olyan lemezek, mint a Practice What You Preach, a Leave Scars, a The Years Of Decay, a Beneath The Remains, az Alice In Hell, az Annihilation Of Civilization – a teljesség igénye nélkül – világosan igazolták, hogy – a fentebb említett sorokat megcáfolva – a thrash színteret korai még temetni.

Ami Európát illeti, az öreg kontinens is kitermelt pár klasszikust 1989-ben, a No More Color, az Agent Orange, a The New Machine Of Lichtenstein, a Shattered Existence az európai thrash színtér hírnevét öregbítette. És természetesen az Extreme Aggression is. Nagyon jót tett a bandának, hogy a Terrible Certainty-t Jörg „Tritze” Trzebiatowski gitáros csatlakozásával már négyesben vették fel, sokkal energikusabb, brutálisabb lett a Teremtő, mint korábban volt. Ez azonban önmagában kevés lenne, mert zeneileg is sokat fejlődtek, amelyet az Extrém Agresszió fényesen igazol. Minthogy az Endless Pain-től kezdve minden évben jelent meg Kreator kiadvány, az Extreme Aggression-t megelőzően, mintegy bemelegítésként megjelent a Sound Waves 1 válogatás (rajta a Motörhead-del, a Kreator-rel (After The Attack), a Stupids-zal és a Celtic Frost-tal) és az Out Of The Dark…Into The Light Ep, szintén egy vadonatúj felvétellel, az Impossible To Cure-ral. Mindenekelőtt a hangzásuk lett töményebb, ami nem is csoda, mert az 1989 január-februárjában, a hollywoodi Music Grinder stúdióban rögzített korong felvételeit Randy Burns thrash producer guru irányította. Az album abból a szempontból is jelentős volt a csapat karrierjében, hogy az 1987-ben, a D. R. I.-val lezavart amerikai turnét követően jelentős tengerentúli fanatikusra tett szert a zenekar, eme albummal pedig gyakorlatilag megvalósították az amerikai áttörést. Az áttörés letéteményese pedig a megklippesített, az Akropolisznál forgatott Betrayer volt, amely rendszeres rotációban forgott akkoriban az MTV Headbanger’s Ball műsorában.

Jó szokásukhoz híven, kőkeményen, brutálisan nyitnak a címadó szerzeménnyel, ami – címéhez méltóan – extrém és agresszív, lendületes és gyors. Már e tétel bizonyítja a fejlődést, az előrelépést, mert egyrészt megjelentek a csapat muzsikájában a dallamok, másrészt nemcsak a brutális gyorsaságra törekedtek, hanem váltásokkal is tűzdelik a szerzeményt. A No Reason To Exist egyes részletei, dallamai a Coma Of Souls-on szereplő People Of The Lie alapjait jelentették, letaglózó erővel sújt le az itt-ott késői, Release From Agony korszakos Destruction-t idéző Love Us Or Hate Us illetve Stream Of Consciousness, doomos, lassan, kimérten menetelő súlyos, fenyegető tétel a Some Pain Will Last, gyilkos a Bringer Of Torture, megadja a kegyelemdöfést a Fatal Energy, tehát a Kreator minden szempontból feljebb lépett. Mille és Tritze riff tornádója, szólói, Ventor változatos, agresszív dobolása egy ereje teljében lévő, parádés formát mutató Kreator-t fest(ett) le ezen a korongon. Rob Fioretti basszugitáros mindig is a szürke eminenciás szerepét töltötte be a zenekarban, a háttérbe visszahúzódva, magabiztosan pengette futamait, Mille acsarkodó, nyers éneke pedig a thrash színtér és a Kreator védjegye lett és ez volt az a pillanat illetve ez az a korong, amikor/amelyen kvázi vokalista lett, tehát Ventor nem vett részt a szerzemények feléneklésében.

Aki úgy gondolta, hogy innen már nincs feljebb tévedett, mert volt, hiszen az egy évvel későbbi Coma Of Souls-zal végleg a thrash elit ligájába masíroztak és pályafutásuk addigi szakaszára feltették a koronát. Aztán jöttek a ’90-es, majd a ’00-es évek változó minőségű lemezekkel, de elkötelezettségüket, kitartásukat mi sem illusztrálja jobban, minthogy ma is aktívak, napjaink színterének résztvevői, az utóbbi 3-4 évben pedig újra bomba formában vannak.

Tracklist:

1. Extreme Aggression
2. No Reason to Exist
3. Love Us or Hate Us
4. Stream of Consciousness
5. Some Pain Will Last
6. Betrayer
7. Don’t Trust
8. Bringer of Torture
9. Fatal Energy

Kapcsolódó cikkek

Thrash Metal extravaganza: Jön a Kreator, az Anthrax és a Testament!

KMZ

Kreator, Biohazard, Terror, Sacred Reich, AMD – Koncertbeszámoló

bönin

Kreator, Biohazard és Terror: thrash / hardcore mini feszt augusztusban a Barba Negrában!

KMZ

Lamb of God, Kreator, Cattle Decapitation, Blood Incantation, Vended – Koncertbeszámoló

Steve

KREATOR – Hate Über Alles

Némethy Zsolt

Közös headliner koncerttel érkezik Budapestre a Lamb of God és a Kreator; három amerikai különleges vendég csatlakozik hozzájuk!

KMZ

Holnap este thrash / death csapás a Barba Negrában: Kreator, Vader, Dagoba

KMZ

Kreator klippremier – Hail To The Hordes / Januárban koncert a Barba Negrában

KMZ

A Decapitated helyett a Vader lesz a Kreator turné vendége a Dagoba mellett!

KMZ

Thrash Invázió – Januárban KREATOR, Decapitated és Dagoba Budapesten!

KMZ

Kreator, Sepultura, Soilwork, Aborted – Koncertbeszámoló

Cryonus

Arch Enemy – Kreator 7’’ split jelenik meg; megkezdik a közös turnét

KMZ

Hot News: Kreator – announce huge 2014 European headliner tour!

KMZ

KREATOR – Dying Alive

Saint-Savin

Hot News: Kreator – Huge, signed »Dying Alive« prints to be auctioned off for charity!

KMZ

Hot News: Kreator – exclusive »Dying Alive« videostream online!

KMZ

Hot News: Kreator – »Dying Alive« DVD/Blu Ray out now, wrap up yesterdays theatrical premiere, photos online!

KMZ

Hot News: Kreator – entire band to appear at »Dying Alive« theatrical premiere this week!

KMZ

Hot News: Kreator – Release Another Live Song From »Dying Alive«!

KMZ

Hot News: Kreator – Post ‘United In Hate’ Live Clip From Upcoming »Dying Alive« DVD!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek