Klasszikus Lemezek

MINISTRY – Psalm 69

Kiadás éve: 1992

Kiadó: Sire Records

Weboldal: www.ministrymusic.org

 

Az eredetileg new-wave vonalon elindult zenekar industrial metal lemeze sorsfordító volt számukra is, miközben a stílus egyik alapköve is lett.

Súlyos, zakatoló metal riffekkel és durva ipari hangzással nyit az N.W.O. című nóta, az ének igazából egy összeolvadó hanghalmaz, egy monoton őrület, amiben – a Killing Joke vagy a White Zombie jut eszembe hirtelen – egy bezárt lélek senyved a gépek között. A Just One Fix egy erőteljesebb és talán emészthetőbb dal a korongon. Elszállós és ismétlődő témák keverednek, alaptémák, megkeverve egy különös világban, amire csak néhányan voltak akkor képesek (sajnos mára minden műfajt utolért a szalaggyártás), és azóta is csak alig pár tucattal emelkedett a számuk. A TV II szám olyan mintha old-school black metal lenne északi beütéssel párosítva, igaz az ének teljesen az industrial és EBM világát idézi. Elég rendesen áttipor az emberen, feszes, pokoli témáival. A következő a sorban a Hero, a „barátságosabb” számok egyike, (erről pedig a The Nefilim ugrott be), a beteg énekhang, a hangszerek sokkoló játéka, egyedisége miatt emelte ezt a bandát az akkori helyére.

A Jesus Built My Hotrod-ból videoklip is készült, a morbid szöveg és beteg zene hatalmas vonzerővel rendelkezik, egyszerűen süt ez a dal, minden részében helyén van, a szóló egy istenkirályság. Kötelező hallgatnivaló. Az industrial és a keményebb thrash metal keverékeként tudnám leírni a Scare Crow című nótát, melankóliája a mélybe húz, zűrzavaros képei inkább az absztrakt felé hajolnak. Valahol benne rejlik a régi new wave-es vonaluk maradványa is. A Psalm 69 (69-es zsoltár) egy sötét hangulatú betéttel indít, hogy utána beinduljon a maga idejében a gitárok a dob és az ének masszív gépezete. Fura egy szám, érdekes, technikás váltásokkal. A Corrosion-ból kirobban a düh, megfeszül és úgy találja arcon az embert. Emberfeletti erővel tombol, szétszórja maga körül az indulatát. A záró Grace egy nagyon súlyos industrial tétel, egy zajkollekció, látomások, hitetlenség, magány, mint egy ima nehéz szőnyege, úgy telepszik ránk az elhagyottak monoton szövege.

Ez a korong, kortársai szintén hasonlóan színvonalas munkái mellett köteles darab egy gyűjteményben.

Tracklist:

1. N.W.O
2. Just One Fix
3. TV II
4. Hero
5. Jesus Built My Hotrod
6. Scarecrow
7. Psalm 69
8. Corrosion
9. Grace

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Közös turnén a Ministry és a 69 Eyes: novemberben érkeznek Budapestre

KMZ

MINISTRY – AmeriKKKant

Darkjedi

Ministry a FEZEN-en – a hazai és a nemzetközi fellépőlista is tovább bővült

KMZ

Hot News: Masterplan – „Novum Initium” – the tour!

KMZ

Hot News: Ministry – Full Album Streaming Via Metal Injection Through The Weekend

KMZ

Hot News: Ministry – First Video From New Album Unleashed

KMZ

Hot News – Ministry: Album Details And Studio Footage Available; DeFibrillaTouR Announced

KMZ

MINISTRY – The Last Dubber

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek