Klasszikus Lemezek

OBITUARY – Cause Of Death

Kiadás éve: 1990

Kiadó: Roadrunner Records

Web: www.obituary.cc

 

Az Obituary neve minden death metal fannak ismerős, ez nem kétség. Az sem, hogy a ’90-es évek egyik legkirobbanóbb sikerű bandája volt. A zenekar bőven merített a ’80-as évek thrash-metal feelingjéből is, mit sem bizonyít jobban a Celtic Frost feldolgozás.

Az első szám az Infected, súlyos bevezető dallamai után egy őrlősebb riff zúzza le az arcod, mindenhonnan a rothadás szagát érezni. Azután berobban egy tempós death metal zuhatag, a gitárok kőkemény szigorral menydörögnek. A Body Bag old school death metal feelingje tagadhatatlan. A szerkezet is teljesen a stílus jegyeire épül, egyedül a hangzás nem annyira koszos, mint mondjuk a Possessednél. A Chopped In Half kezdete akár egy középtempós black metal szám is lehetne, persze ez csak a bevezető témára igaz, mert a többi színtiszta darálás, még vérző sebek lüktetése és ritkán technikás betétek színesítik. A Circle of the Tyrants egy méltó Celtic Frost feldolgozás, igaz Obituary-s feelingel előadva, de ez nem von le semmit az értékéből.

Az ős-kultikus témák rendben szólalnak meg egymás után. A következő dal a Dying címet viseli, és hát nekem egyből egy haldoklókkal teli csatamező képe ugrott be, tankok dübörgése, repülőbombák sivítása, a légiriadó hangja… morbid szám ez kissé, a Morgoth-nak voltak hasonló hangulati elemei. Az, hogy szinte teljesen instrumentális, még jobban hat a képzeletre. A Find the Arise már egy keményebb, pörgősebb death metal nóta, benne a bandára jellemző hangulatvilággal, a gitárok jó keményen szólnak és a dobos is rendesen kitesz magáért. A szám utolsó 45 másodperce haláltánc, amiből azután egyből kifordul a Cause of Death címadó dal, ugyanezzel a zárótémával indítva, majd áttérve egy erőteljesen gitárcentrikus kezdetre. Utána egy nagyon sötét, lehangolt kép következik, talán az agónia színei játszanak el a sorok között. Az utolsó hét másodperc az utolsó lélegzet hangja.

A Memories Remain című enyhén funeral doom-os betéttel itt-ott, a lehangolt hangszerek okádják a fájdalmat, a dob keserű vontatottsága győzelem és vereség egyszerre. Valahol a szürke felhők sáros utak, beragadt autók, lerobbant gyárak, és halottak az út mellett. Kegyetlen menetelés az élőhalottak belenyugvásával. A Turned Inside Out egy thrash-es szerkezettel indít, egyedül az ének az, ami itt talán nem kellett volna hogy ilyen mély legyen, és van pár lapos verze a témák között is. Nem tudom, ezt valahogy könnyű túllapozni. Bonusként három demos szám van még a korongon, az első az Infected ami itt inkább kegyetlenül thrash metal mintsem death metal még annyira. A Memories Remain szintén ’80-as évekbeli hatások sorát mutatja fel, itt még tisztábban, amiből persze később egy sötétebb, nyersebb hangzásvilág alakult ki, majd a sor a Chopped In Half-el záródik. A thrash jelző itt is fennáll, és nem is volt olyan rossz ez a korai Obituary hangzás, ha azt nézem. Különlegességként mindenképp érdemes beszerezni a lemezt, a kíváncsiaknak ajánlom!

Tracklist:

1. Infected
2. Body Bag
3. Chopped In Half
4. Circle Of The Tyrants (Celtic Frost Cover)
5. Dying
6. Find The Arise
7. Cause Of Death
8. Memories Remain
9. Turned Inside Out
10. Infected (Demo Version)
11. Memories Remain (Demo Version)
12. Chopped In Half (Demo Version)

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Obituary interjú

KMZ

Slayer, Lamb Of God, Anthrax, Obituary – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Az Obituary bemutatja animációs klipjét

KMZ

Új Obituary dal meghallgatható streamként

KMZ

Obituary „Inked In Blood” megjelenése október 27-én; Borító és dallista bemutató

KMZ

Hot News: Obituary and Relapse Records join forces; Band finalizing new album

KMZ

Hot News: Obituary Announces Autumn Live Assaults; Band To Begin Work On New Record

KMZ

Hot News: Obituary – Death Metal Icons Announce Virtual Tour + Live Chat With Fans

KMZ

Hot News: Obituary – Legendary Death Metal Behemoths Offer Live Pay-Per-View Stream

KMZ

Hot News: Obituary ‘Rotting Slow In Europe’ Nov/Dec 2012 Tour

KMZ

Hot News: Obituary ‘Slowly Rotting In Europe’ Nov/Dec 2012 Tour

KMZ

Hot News: Obituary – Carnival Of Death Tour Dates Revealed; Plans Fan-Generated Classic Set

KMZ

Hot News: Obituary – Announce Carnival Of Death Tour 2012

KMZ

Hot News – Obituary: Announce Free Live Webcast From New York Show Tomorrow!

KMZ

Hot News – Obituary: Legendary Florida Death Metallers Announce East Coast Tour

KMZ

OBITUARY – Darkest Day

Morhguel

Obituary, Holy Moses, Avatar – Koncertbeszámoló

Akrabu

OBITUARY – Xecutioner’s Return

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek