SLAYER – Show No Mercy

Print Friendly, PDF & Email

2015. feb 13, 11:53 :

Kiadás éve: 1983

Kiadó: Metal Blade Records

Web: www.slayer.net

 

1964. január 31. – 2013. május 2. Egy teljes életmű, egy legenda. A szőke gitár Istenről (jobban mondva az egyikről) Jeff Hannemannról van szó, akinek tavalyelőtt bekövetkezett tragikus halála ugyanolyan megdöbbentő és sokkoló volt, mint anno Cliff Burtoné, Chuck Schuldineré, Dimebag Darellé, Cozy Powellé, Ronnie James Dioé, Paul Baloffé és még sorolhatnám. Így, közel két év elteltével is megdöbbenve állok az esemény előtt, nehéz felfogni, elhinni, hogy nincs már köztünk, hogy többé nem hallunk tőle súlyos, brutális riffeket, vijjogó szólókat.

1981-ben Huntinton Parkban (Los Angeles) két, akkor 17 esztendős fiatalember, nevezetesen Jeff Hanneman és Kerry King gitárosok életre hívtak egy bestiát, amely a Slayer nevet kapta a keresztségben. Egy évvel később csatlakozott hozzájuk a 20 esztendős, chilei származású Tomás Enrique Araya Diaz basszusgitáros/énekes és a 17 esztendős, kubai születésű David Vincent Lombardo dobos, mellyel létrejött minden idők egyik legnagyobb, legsúlyosabb, az extrém metal színtérre jelentős befolyást gyakorló zenekara. A fiatalok kezdetben a NWOBHM mozgalom vonalán indultak el illetve Jeff hc/punk hatásokat hozott magával, majd egy 1982-es Metallica koncert győzte meg őket, hogy gyorsabban, súlyosabban játszanak. Korai demóikat követően, melyekkel Los Angeles környékén népszerű koncert bandává váltak (egy koncert erejéig a Dark Angelben is megfordult Bob Gourley helyettesítette Lombardo-t), 1983-ban mutatkoztak be a legendás Metal Massacre III. válogatáson (Aggressive Perfector), majd az év végén világra szabadították a Show No Mercy-t. Roppant találó a cím, ugyanis a Slayer tagjai semmi könyörületet sem mutattak. Ahhoz, hogy az album jelentőségét megértsük, egy kicsit vissza kell repülni az időben. A NWOBHM kezdett lecsengeni, a Metallica hatására egyre több és több gyors zenét játszó alakulat került a felszínre, ami a thrash metal kialakulását eredményezte. Ha jól belegondolunk, a ’83-as év legkeményebb kötésű lemezei az Anvil Forged In Fire-je, a Raven All For One-ja, a Metallica Kill ’em All-ja és az Accept Balls To The Wall-ja voltak. Nem beszélve arról, hogy Los Angeles zeneileg abszolút megosztott volt, hiszen ez idő tájt alakult ki a thrash vs. glam/haj bandák versengése.

A Track Record stúdióban, 1983 novemberében rögzített és kevert Show No Mercy 8 óra alatt került felvételre, hogy csökkentsék a stúdiós költségeket, amely egyben megmagyarázza a gyenge hangzás minőséget. (A Kill ’em All ehhez a produkcióhoz képest valósággal szétrobbantotta a hangfalakat). A hangzásbeli fogyatékosság ellenére klasszikus született, mind az extrém (thrash) metal színteret, mind magát a Slayert tekintve ezen a lemezen tétetett le minden: Tom Araya vérfagyasztó sikolyai, a King/Hanneman páros vijjogó váltott szólói, horzsoló, brutális riffjei, Dave Lombardo technikás, precíz dobolása egyből a szélsőséges zenék elit ligájába katapultálta a Slayert és bevonultak a fémzene történelem könyvébe, megkerülhetetlen hatássá, útmutatókká avanzsáltak. Felesleges az albumot analizálni, a színtérre gyakorolt hatása önmagáért beszélt. Roppant gonosz, fenyegető, vészjósló hangulatot sugárzó, sátánista szövegekkel átszőtt tételek kaptak helyet a korongon, olyanok, mint a mindent maga alá söprő, az albumot nyitó Evil Has No Boundaries (e tételben a későbbi Dark Angel ütős Gene Hoglan háttér vokálozott, aki a korong turnéján a csapat fény technikusa illetve road-ja volt és akit felkértek, hogy a ’84-es Haunting North America turnén legyen Lombardo dob technikusa, de zenei karrierje egyengetése érdekében elutasította a feladatot), a The Antichrist, a kimértebb Die By The Sword, a Fight Till Death, a mindenható Black Magic vagy a The Final Command.

1983. december 3-án történelem, legenda született, ugyanis ezen a napon jelent meg a Show No Mercy, egyben egy fiatal zenekar diadalmenete kezdődött el. Meghódították az Államokat, majd Európát, végül leigázták az egész világot. Hivatalos az is, hogy a Metallica-n kívül a Slayert „dolgozták fel” a legtöbben, a legtöbbször. 2013. május 2-án gyász borult a metal világára, hiszen a legfontosabb alappillér eltávozott az élők sorából. Nyugodj békében Jeff Hanneman!

Tracklist:

Side A
1. Evil Has No Boundaries
2. The Antichrist
3. Die by the Sword
4. Fight Till Death
5. Metal Storm / Face the Slayer

Side B
6. Black Magic
7. Tormentor
8. The Final Command
9. Crionics
10. Show No Mercy

Ezt a cikket eddig 834 alkalommal tekintették meg.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..