Klasszikus Lemezek

SODOM – Better Off Dead

Kiadás éve: 1990

Kiadó: Steamhammer Records

Web: www.sodomized.info

Aki azt hitte, hogy a Sodom az összes puskaporát ellőtte az Agent Orange-dzsel és elérte karrierje csúcspontját, tévedett. Tévedett, mert a tarsolyukban ott volt a Better Off Dead.

Termékeny esztendő volt 1990 thrash metal fronton. Olyan lemezek jelentek ebben az esztendőben, mint pl. – a teljesség igénye nélkül – a Seasons Of The Abyss (Slayer), a Rust In Peace (Megadeth), a The American Way (Sacred Reich), a Twisted Into Form (Forbidden) vagy a Souls Of Black (Testament). Ami a germán vonalat illeti, a Kreator a Coma Of Souls-zal rukkolt elő, a Tankard a The Meaning Of Life-ot jelentette meg, a Destruction pedig a Cracked Brain-nel ejtett komoly csorbát addigi pályafutásán és tépázta meg alaposan a hírnevét. Velük ellentétben Schmier egy szenzációs debütáló lemezt adott ki a Headhunterrel, a ParodyOf Life-ot. A Better Off Dead meghallgatása után kijelenthetjük, hogy jócskán maradt még muníció a Sodom fegyvertárában és nem törte meg őket Frank Blackfire gitáros kiszállása valamint a Kreator-be történt igazolása (Jörg Tritze helyét foglalta el). Az ex-Assassin bárdista Michael „Micha” Hoffmann remekül helyettesítette elődjét, amelyet az album összes nótája tökéletesen igazol. Az In The Sign Of Evil Ep óta töretlen fejlődésről lehetett beszélni a Sodom esetében, Blackfire csatlakozásával csak nyert a zenekar, a Persecution Mania már egy technikás Sodomot mutatott.

A korongot nyitó An Eye For An Eye-tól a záró Stalinorgelig egy hibátlan thrash albumhoz van szerencsénk. A számok egytől egyig klasszikusok, az akkori Sodom koncertek potenciális nótái voltak, legyen szó a Shellfire Defense-ről, a málházós The Saw Is The Law-ról (ez a verzió eltér az azonos című maxi-n hallható változattól), a lassan kezdődő, majd alaposan bedurvuló Capture The Flag-ről, a Never Healing Wound-ról vagy a címadó szerzeményről. Tom Angelripper a NWOBHM iránti szeretetéből kifolyólag a zenekar egy nagyon jól eltalált Tank feldolgozást, a Turn Your Head Around-ot is feltette a lemezre. Egyedüli kakukktojásként a Resurrection szerepel a korongon, ez egy, a Sodomtól teljesen idegen, idétlen, dallamos szerzemény, ki is lóg a sorból rendesen. Leszámítva ezt a nótát, nincs üresjárat az albumon. Mivel az Assassin is a technikás oldalról közelítette meg a thrash-t, Micha játékát illetően nem érheti szó a ház elejét, pazar riffeket, szólókat hoz hathúros hangszerén. Witchhunter dobolása itt érte el csúcspontját, Angelripper pedig a rá jellemző módon szállítja a vastag basszusfutamokat és köpködi sorait. A korong CD verziójára két bónusz felvétel is felkerült, a Thin Lizzy klasszikusának, a Cold Sweat feldolgozása valamint a The Saw Is The Law maxin hallható Tarred And Feathered. A Tom elhunyt édesapjának ajánlott, Harris Johns producer segítségével rögzített album vastagon, töményen szólal meg, nyoma sincs a korai idők kaotikus, zajos hangzásának.

Véleményem szerint a ’99-es Code Redig a zenekar nem alkotott maradandót, a ’90-es években kiadott anyagaik színvonalban elmaradtak a ’80-as évek klasszikusaitól illetve a Better Off Dead-től. Ettől függetlenül, ha jó ízű thrash pusztításra vágyunk, a Sodom lemezek a mai napig aktuális hallgatnivalók és nem véletlen, hogy napjainkban is aktívak, léteznek, dolgoznak.

Tracklist:

1. An Eye for an Eye
2. Shellfire Defense
3. The Saw Is the Law
4. Turn Your Head Around (Tank cover)
5. Capture the Flag
6. Bloodtrails
7. Never Healing Wound
8. Better Off Dead
9. Resurrection
10. Stalinorgel

Kapcsolódó cikkek

MTV Headbanger’s Ball Tour – Budapest – Koncertbeszámoló

Azagtoth

Sodom, Die Hard, Keeper of Dreams – Koncertbeszámoló

Saint-Savin

SODOM – The Final Sign of Evil

Akrabu

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek