Klasszikus LemezekLemezismertetők

TORMENTOR – Anno Domini

Kiadás éve: 1989

Kiadó: Nocturnal Art / Eclipse 004

Weboldal: myspace.com/tormentorhungary

 

 

Hát nem hiszem hogy a black metal hívőinek be kellene mutatnom ezt a hazai zenekart, akik a ’80-as években alkottak. Mivel immár 20 éve hogy ez a korong megjelent, amit az alábbiakban írok, nyílvánvalóan nem kritika lesz, ahogyan a többi “R.I.P.”-es lemezismertetőnél már megszokhattátok (lásd-Sadness, Monumentum, Dismember, stb). A Tormentor szellemi atyja a rengeteg zenekart és stílust megjárt Csihar Attila (Mayhem, Plasma Pool, Sunn O))), stb), társaival – Buday Tamás (gitár), Dubecz Márton (dob), Farkas György (basszusgitár), Szigeti Attila (gitár) – olyan kultikus korongokat raktak le az asztalra, amely a mai napig a hazai ős- black metal méltó kiválóságai.

Az első szám az Introduction, egy rövid, de annál hangulatosabb nyitótétel, teljesen old-school hangzással és érzéssel. A következő szám, ahol elszabadulnak a pokol legsötétebb bugyrai, a Tormentor címet viseli. Gyors tempó, feszes verzék, pusztítás, pusztítás…. A Heaven című nóta egy vad, az előzőnél is súlyosabb témájú és hangulatvilágú black metal eposz, a legsötétebb hangzással ellátva. Kegyetlen végigtapos az emberen ez a szám. A kultikus Elisabeth Bathory himnikus témái, a Csejtei várúrnő története, a szám mélysége, a különleges énekhanggal egyedivé teszi ezt a számot is, ahogy maga a zenekar is. A Damned Grave egy haragos, vérben ázó csatamező képét idézi elém, a sötétség erőinek harcát a fény harcosaival. A Possesed írt hasonló felépítésű témákat, kegyetlen zúzás, végig gyors témák, kíméletlen riffek. In Gate Of Hell – kell ennél kifejezőbb cím?

A pokol minden ereje tölti fel azt a számot, a legmélyebb éjszaka borul ránk sötét színeivel, az örök kárhozat, a gitárok rendületlenül löknek előre a semmiben, a dob és a basszus hangjai kalapácsütésként zuhannak ránk, lassan sikollyá válunk és egyre zuhanunk a mélybe… A következő dal a Transylvania az albumon, ami egy swinges dobtémával indul, majd hirtelen átcsap a vad színek közepébe, a tempó átmegy tizenhatod ütembe, megindul a rövid, de annál elementárisabb pusztítás, mint amikor egy horda lecsap váratlanul az ellenségre és percek alatt végez. A Tormentor II címet viselő szám dühös, nyers és rendületlen verzékkel és riffekkel van tele, és némi thrash metal beütéssel van a szerkezete felépítve. Érdekesek a váltások, a Voivod-nak voltak később ilyen, bár ennél több technikai munkával felépített számai. De itt nem is ez a lényeg, hanem hogy ez a dal is feszes, ütős és húzós, ahogyan a lemez minden dalára igaz ez.

A következő kísértetjárás a Trance címet viseli, és valóban olyan hangokkal is kezdődik. Egy feketére égett földön járunk, kriptaszag vesz körül minket, kietlen pusztaság míg a szem ellát. A pusztulás gyors násztánca ez, meg se csókolt még igazán a Halál, máris magával vitt mindent. A Beyond a hamuszínű égbolt alatt feszül, mint a fájdalom szakadozott zászlaja, a hangok belénkmarnak, a hangulat az elviselhetetlenségig gyászos és elátkozott, egy lelketlen dal lelki haláltánca. Az Apocalypse egy újabb feszes tempójú black metal nóta, igazi kultikus hangulattal, ami csak a ’80-as évekre jellemző, és akkor is csak pár tucat zenekar tudott kiemelkedőt alakítani ebben a stílusban. Ez a szám bebizonyítja hogy a Tormentor nemhiába tartozik ennek élvonalába. A korong tizenkettedik dala a Lyssa, egy thrash metal hangzással rendesen megbolondított szám, instrumentális végig, nagyon jól megírt szólótémákkal végig, a ritmusszekció pedig végig hozza a megfelelő témákat.

Az utolsó dal egy igen kiemelkedő dal a lemezről, a hihetetlenül sötét hangulatvilágú Anno Domini, halálvágy a javából, a kietlenség szele, a semmi tekintete. Ez a szám méltó befejezése és lezárása ennek a kiadványnak, ami páratlan a maga nemében. Ez a korong nem szorul pontozásra, pedig mégis kell a megszokott keretek miatt. Mivel tökéletes lemez számomra nincs, ezért tízest soha nem fog senki tőlem kapni, még akkor sem, ha mint a Tormentor lemez, többet is érdemelne, mint a maximum pontszám. Így marad a kilences, és az, hogy igazából úgyis Ti döntitek el. Kihagyhatatlan korong ez is a műfaj rajongóinak.

Tracklist:

1. Introduction
2. Tormentor I
3. Heaven
4. Elisabeth Bathory
5. Damned Grave
6. In Gate of Hell
7. Transylvania
8. Tormentor II
9. Trance
10. Beyond
11. Apocalypse
12. Lyssa
13. Anno Domini

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek