Klasszikus Lemezek

TRAUMA – Scratch And Scream

Kiadás éve: 1984

Kiadó: Shrapnel / Roadrunner Records

Web: –

Erről a zenekarról két dolgot feltétlenül tudni kell. 1. a legendás bay area-i színtér alapítói (1981-ben alakultak), 2. tőlük igazolt át Clifford Lee Burton (R.I.P.) a Metallica-ba. Na meg egy harmadikat is: sajnos ők sem vitték semmire, az áttörés elmaradt, holott egy színvonalas lemez fűződik a nevükhöz.
A nagyközönségnek 1982-es, háromszámos demójukkal mutatkoztak be, majd még ugyanebben az évben feltűntek a Metal Massacre II.-n (Such A Shame). Két évvel később készítettek egy ötszámos felvételt és ezt követően jelentették meg a Scratch And Screamet. Véleményem szerint egy lassabb Exodus és a Griffin keverékeként írható le a korongon hallható muzsika, azaz korai power/speed metalként definiálható az anyag.

A nyitó The Day All Hell Broke Loose zakatolós, speedes riffjei, tempói a korai Exodust idézik, a Michael Overton Ross Alexander gitáros duó mániákus riffelése, szólói (ez az egész anyagra érvényes) nagyon hasonlítanak a Hunolt/Holt páros munkájára, ugyanakkor azt is hozzá kell tennem, hogy nincs meg a nótában (illetve a lemezben) az az erőszak, agresszió és gonoszság, ami a Bonded By Bloodot jellemezte. Ugyanúgy mint bay area-i pályatársaikra, a Trauma-ra is komoly hatást gyakoroltak a NWOBHM mozgalom csapatai, ezen belül is az Iron Maiden, hiszen Donny Hillier énekes hangja a fiatal Bruce Dickinsont idézi. Az olyan középtempós, dallamos tételek, mint a Bringin” The House Down, a címadó vagy az In The End a Brit Heavy Metal Új Hullámának befolyásáról árulkodnak. Csakúgy mint a Griffin, a lendületes kezdés után egy picit visszavesznek a tempóból és csak a közepén, a The Warlocknál térnek vissza a speed témák, majd újra az Iron Maidenes galoppozás következik. Amúgy a második demo mind az öt tétele felkerült a lemezre, míg az elsőről egy sem. Nem érheti panasz a Lucas Advicula basszusgitáros Kris Gustofson dobos alkotta ritmusszekció teljesítményét sem; megbízhatóan, feszesen hozzák az alapokat, ráadásul Lucas futamai nem tűntek el a keverésnél, kiválóan lehet őket hallani, nyersen, életerősen szólal meg a felvétel. Máig rejtély előttem, hogy ez a zenekar miért csak ezt az egy lemezt jelentette meg, sokkal több volt ebben az anyagban (illetve magában a csapatban), nem beszélve arról, hogy jó időben voltak a jó helyen.

Egy biztos, sosem húztak hasznot abból, hogy Cliff Burton egykoron erősítette őket, három év után szó nélkül tűntek el a süllyesztőben. Az egykori tagokról semmi információm sincs, fogalmam sincs arról, hogy mit csináltak a Trauma után. A Scratch And Scream mindenképpen az elfeledett, kultikus speed/power korongok táborát gazdagítja, pedig ennél sokkal többet érdemeltek volna.

Tracklist:

1. The Day All Hell Broke Loose
2. Bringin’ The House Down
3. I Kill For Less
4. Scratch And Scream
5. The Warlock
6. Lay Low
7. In The End
8. We Are Watching You
9. The Flight Of The Raven

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

TRAUMA – Rapture And Wrath

Dr. Feelgood

Trauma Interjú

Dr. Feelgood

Trauma – „Rapture And Wrath”

KMZ

Hot News: Trauma Signed A Worldwide Deal with Pure Steel Records

KMZ

Hot News: New Trauma album already available for pre-order! „Karma Obscura” to be released on 26th June!

KMZ

Hot News – Witching Hour news: Lost Soul, Witchmaster, Voidhanger, Trauma

KMZ

TRAUMA – Archetype Of Chaos

gradU

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek