Koncertbeszámolók

Therion – Koncertbeszámoló

2007. december 12. @ Budapest, Petőfi Csarnok

A Concerto szervezésében

The Theli – Adulruna Rediviva Tour 2007

A zenekar rajongói igazán kitüntetett helyzetben érezhetik magukat, hiszen idén harmadszor járt nálunk a Therion. Különleges alkalom volt tehát ez a téli este, hiszen a zenekar 20. születésnapját ünneplő turné apropóján látogatott újra hazánkba, ráadásul ezt az állomást választották DVD-felvételre is. A koncerten egy rajongók által összeállított best-of listát, az egész Thelit, és az Alduruna Redivivát játszották el, cirka 2 óra 40 percben (10 perc szünettel a Theli előtt).

A koncertkonvoj valószínűleg késve érhetett a helyszínre, ugyanis a kiírt 18:30-as kapunyitáshoz képest csupán fél 6 felé kezdte belőni a hangot a Therion, az előzenekarra pedig csak akkor jutott idő, amikor a beléptetés már nagyban folyt. Így élőben nézhettem-hallgathattam végig a „p-cs-úúúúú-há-há lead mike is good” himnuszt.

Az est a német The Vision Bleak zenekarral nyílt, akik – talán a kapkodásnak köszönhetően – közepes hangerővel és hallhatatlan énekessel kezdtek, és ez a hangzás sajnos a koncert végére sem sokat változott. A zenéjüket a hallottak alapján a korai Therion és valami menetelős metál közé tenném, vaskos, fejrázásra buzdító nóták voltak ezek. Kissé monotonnak tűnt nekem a produkció, nem is kaptak túl sok visszajelzést a közönségtől, de tény, hogy a hangosítás is ludas volt, na meg mindenki tűkön ülve (állva) várta a főzenekart. Alapvetően kellemes szórakozást nyújtottak abban a röpke fél órában, amíg játszottak.

Az átszerelés alatt szerencsére elkezdtek befelé orientálódni az eddig kinn sörözgető emberek, így kezdett már valami közönségformája lenni a dolognak. A színpadkép is kezdett összeállni, emelvények, gyertyák és hasonlók kerültek elő, egészen komplett díszletet varázsoltak a színpadra, még a technikusok is fekete csuhában, csuklyával a fejükön végezték dolgukat. Amikor az utolsó road is elhagyta a terepet, felcsendült a Rise of Sodom and Gomorrah introja, e közben sétáltak be a zenészek, két láncos, jelmezt viselő „táncossal” egyetemben. Később ezek a táncosok letépték láncaikat, és ide-oda mászkáltak, Snowyt a Wisdom And The Cage alatt konkrétan egy kalodába zárták, ahonnan egy ráerősített mikrofonnal énekelt. Hát… Érdekes látvány volt. Sajnos a létszám egy szokásos Therion bulihoz képest végig kevés maradt, az idei harmadik koncert sajnos nem tudott annyi embert megmozgatni, mint az első kettő. Ennek hátránya, hogy a DVD-n nem biztos, hogy jól mutat egy félig üres terem, előnye viszont az volt, hogy lehetett levegőt kapni, az első sorban is el lehetett férni, és nem kellett folyamatosan idegen emberi testrészeket kiszednem a vesémből. A hangzás többé-kevésbé már az első számnál is jó volt, de pár dal után már meg voltam vele elégedve, ennyi szólóénekest nehéz egyensúlyban tartani, de jól megoldották a feladatot. A tagokon és vendégeken egytől-egyig látszott, hogy tisztában vannak az este fontosságával, de szerencsére ez nem azt jelentette, hogy a kameráknak pózoltak, inkább azt, hogy valóban apait-anyait beleadtak a produkcióba. A hangszeres szekcióra panaszom nem lehet, hozták a formájukat, egyedül a Kali Yuga 2 indításánál volt valami gikszer, az olyan kaotikus volt egy darabig, hogy a mai napig nem tudom, ki rontott el, és mit. Kissé háttérbe voltak szorulva, a zenei alapokat adtására korlátozódott a munkájuk, végig a 3 (5) énekesen volt a hangsúly, ők vitték a showt. Ez alól elsősorban Ferdy Doernberg volt kivétel, aki orgonának álcázott szintijeivel, Frankenstein-szerű fizimiskájával eléggé feltűnő látványt nyújtott. Ráadásul a dalok át lettek írva billentyűre, új dallamokat is beleszőtt, így egyszerűen muszáj volt odafigyelni arra, amit játszik.

Nagyon jó szintis, de akkor még nem egészen egy hete volt turnén a csapattal, elvesztette a fonalat, mellényúlt többször is. A már sokat emlegetett énekestrió Lori Lewis-ből, Snowy Shaw-ból, és Thomas Vikströmből állt. Lori és Snowy a 2007 eleje óta a zenekarral vannak, rutinosak, Thomas pedig Mats Levént váltotta a Wackentől kezdve. Vikström nagyon jó énekes, hangjának klasszikus zenei karaktere jobban megy a Therion stílusához, mint Mats rekedtes rockhangja, viszont még mindig hajlamos szöveget rontani. Ezt leszámítva viszont jó hatással volt a zenekarra, tenorja szépen szólt, és az ökörködésben is méltó társa volt Snowynak. Lori megkapta tőlem a műfaj legjobb női énekese koronát, a Lemuria alt bevezetőjétől a magas C feletti koloratúrákig egymaga vitt mindent (a két számra beugró vokalista inkább csak a díszlet részét képezte). Hajszálpontos volt, elegáns, nem fáradt ki, folyamatosan mosolygott, és a közönséggel is végig kommunikált. Mindezt egy több mint két hétig tartó turnén, egy nap pihenő nélkül, 2 óra 40 percet énekelve minden este. Hát, megnézem, melyik „díva” (khm, Tarja, khm) csinálja ezt utána így takonyszezonban. (Mondjuk szó mi szó, Lori a közönség ebben érdekelt részét már akkor megnyerte, mikor még ki sem nyitotta a száját, ugyanis ekkora dekoltázst és ekkora melleket rég láttam színpadon. Merész volt, szerencsére nem ribancos, ehhez az operai hanghoz az nem illett volna, de a Siren Of The Woods-ban előadott csábító-gonosz szirénhez kellett ez az image).

Snowyt hagytam a végére, ambivalens érzéseim vannak vele kapcsolatban. Egyrészt színpadra termett, ez biztos, hangja van, ő beszélt szinte végig a közönséghez, szórakoztató volt, de nem egy dolga majdnem kivágta a biztosítékot. Egyrészt legyen már csöndben, ha kell, nem kell minden instrumentális részt folyamatos fültépő sikolyokkal, hej-ezésekkel, bekiabálásokkal élvezhetetlenné tenni. Másrészt oké, hogy jelmezek, díszletek, meg minden, de amikor póló nélkül, boxerre húzott szuszpenzorban, a karjára és a lábára húzott fehér, szőrös izékkel mászkált, akkor egy pillanatra a Kék Osztriga bár, vagy legalábbis valami glam koncert jutott eszembe. Ezt nagyon nem kellett volna. Az énekesi teljesítményével is vannak fenntartásaim, hörögni még mindig nem tud, az éneke jó lenne, ha nem akarná mindig valahogy cifrázni (nem mindig megy). Falzettben visítozni azt bármikor, bármennyit, tudott, de az már megint nem ez a zenekar. Két vendégénekes lépett fel, Piotr Wawrzeniuk és Messiah Marcolin. Piotr pont úgy szól, mint az albumokon, visszafogott, de mégis szimpatikus viselkedése volt, Messiah pedig egy jó értelemben vett elmebeteg, a csuhás metál-törp megjelenésére rögtön megkezdődött valami mozgolódás, és nem mellesleg szintén nagyon jól énekelt. Kiemelnék a koncertből két számot. Az egyik a Lemuria akusztikus verziója volt, ahol majdnem mindenki (még a szintis is) akusztikus gitárt ragadott, és olyan együtténeklős-örömzenélős-tűzkörülülős hangulatot termett, amit pont ettől a zenekartól vártam volna utoljára. De nagyszerű volt. A másik a Siren Of The Woods. Önmagában egy gyönyörű szám, hát még úgy előadva, hogy a két énekes eljátszotta a csábítást, az átverést, egymás karjaiban énekeltek, és az egész valami olyasmi benyomást keltett, mint egy mini opera. Itt jött jól igazán jól, hogy Thomas musicalszínész volt, Lori pedig operákban játszott, mindkettőhöz kell azért színészi véna. Külön show-elem volt még Arien, egy angol hastáncos/angyaltáncos. Jól mutatott, ügyes volt, de ő már csak a hab volt a tortán.

A koncert rám nagyon jó benyomást tett, de volt pár negatívum. Egyrészt Lori akármilyen jó, nem tudja az albumon, vagy a korábbi koncerteken megszokott kórushangzást egymagában reprodukálni. Az irányt, miszerint csináljanak showt, ne csak egy sima koncertet, jónak tartom, működik, csak nehogy átessenek a ló túlsó oldalára… A Baphomet fejébe épített villanykörte, Snowy ruhái, meg az a kaloda inkább nevetségesek voltak, mint akár humorosak, akár nagy attrakciók. A koncertet kb. 6-7 kamerával rögzítették, várható megjelenése a tavasszal felvett lengyel és a nyári operafesztiválos DVD elsőbbsége miatt előreláthatólag 2011-ig tolódik.

Setlist

1. Rise of Sodom and Gomorrah
2. Son of the Sun
3. Midgard
4. Asgard
5. Wine of Aluqah
6. Wisdom and the Cage
7. Kali Yuga I, II, III
8. Lemuria
9. Via Nocturna
10. An Arrow from the Sun
11. Typhon
12. Ginnungagap

10 perc szünet

Theli

13. Preludium
14. To Mega Therion
15. Cults of the Shadow
16. In the Desert of Set
17. Interludium
18. Nightside of Eden
19. Opus Eclipse
20. Invocation of Naamah
21. The Siren of the Woods
22. Grand Finale / Postludium

23. Adulruna Rediviva
24. Summernight City
25. Black Funeral (Mercyful Fate feldolgozás)

Készítette: Lasse

Kapcsolódó cikkek

Therion, Satra – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Therion – a teljes Leviathan trilógiát bemutatja márciusban a svéd szimfo-metal zenekar

KMZ

A Megadeth és a Therion koncertje is bekerült a Concerto Music tavaszi kínálatába

KMZ

Therion, Imperial Age, Null Positiv, Enemy Of Reality – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Therion – Monumentális rockopera-bemutató a Barba Negrában

KMZ

Therion: The Best Of Tour ’16 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Therion, Luciferian Light Orchestra koncertek a Barba Negrában

KMZ

Hot News: Therion –»Theli« Deluxe Edition & »Adulruna Rediviva And Beyond« DVD out now!

KMZ

Hot News: Therion – trailer on »Theli« Deluxe Edition posted! Digital version out today!

KMZ

Hot News: Therion – second live video from »Adulruna Rediviva And Beyond« posted!

KMZ

Hot News: Therion – live video from »Adulruna Rediviva And Beyond« posted!

KMZ

Hot News: Therion – trailer on »Adulruna Redivia And Beyond« posted!

KMZ

Hot News: Therion – release »Theli« Deluxe-Edition & new 3-DVD »Adulruna Redivia And Beyond«

KMZ

Therion, Arkona, Heavenshine, Sound Storm – Koncertbeszámoló

Lothwen

Őszi koncerthírek, Volbeat-Hegyalja jegyakció a Concerto Musicnál

KMZ

THERION – Les Fleurs du Mal

Lothwen

Therion Interjú

Lothwen

Therion – Koncertbeszámoló

Lothwen

Hot News: Therion – Reveals New Album Title: Les Fleurs Du Mal

KMZ

Hot News: Therion – Anniversary Tour Announced!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek