Koncertbeszámolók

Alestorm, Brainstorm, Crimson Shadows, Troldhaugen – Koncertbeszámoló

2014. szeptember 27. @ Budapest, Barba Negra Music Club

Sokunkat meglepetésként ért, hogy az augusztus eleji Fezen fesztiválos fellépés után bejelentették: az Alestorm lemezbemutató turnéjának mégiscsak lesz magyar állomása szeptemberben. Az örvendetes hír még örömtelibb lett, mikor kiderült, hogy a Storming across Europe névre keresztelt túra budapesti állomása hétvégére, szombatra esik, az örömbe azonban sajnos némi üröm is vegyült, hiszen erre a dátumra már be volt harangozva egy kisebb kaliberű hasonló stílusú, kalózos-folkos pesti buli is, így a közönség kicsit megoszlott. Persze a többség inkább a skót bukanírok nemzetközi turnéjának helyt adó Barba Negra felé vette az irányt, hisz a Sunset on the Golden Age című negyedik korongját megjárató banda a 25 éves germán power legendát, a Brainstormot és két nem mindennapi előzenekart hozott magával!

Az estét némi késéssel az ausztrál Troldhaugen nyitotta röpke fél órás programmal. Mit is érdemes tudni e messziről érkező bandáról? Ahogy nevük is sejteti, egykor a hagyományos (észak-)európai folk metal vonalról indultak, első nagylemezükkel azonban már kifejezetten a Trollfest-féle őrültködős-bohém troll metalt képviselték, majd egy zseniális feldolgozás single-lel vezették fel egy hónapja megjelent második albumukat, amely szerintem „az év folk metal lemeze” titulust minimum megérdemli. A bohém humppázós melódiák és az eszement, némileg elborult dalszövegek mellé többek között latin zene, szving, klasszikus diszkó és modern elektronikus zene sorakozott fel, mindez pedig olyan tökéletes egyveleget alkot, hogy azt sok másik crossover/fúziós zenekar megirigyelhetné! Ennek okán a déltengeri négyes koncertjére voltam a leginkább kíváncsi és bizony nem kellett csalódnom! Bár a sampler hangosítása lehetett volna sokkal jobb is és a vokálok sem szóltak tökéletesen, a zenekar végig lelkesen ugrált-vonaglott, hiba nélkül zenélt, a frontember Reventüsk groteszk mimikája és bizarr mozgáskultúrája pedig tetőfokára emelte a szürreális hangulatot, arról nem is beszélve, hogy iszonyat tehetséges énekes és vokalista!

A buli különlegessége volt még, hogy a zenekar gitárosa épp aznap ünnepelte 22. születésnapját, így fel is köszöntötték a színpadon a komplett Alestorm-legénységgel karöltve, majd búcsúzóul a Swamp Rocket című dallal a srácok sanzonosítva felidézték a szovjet űrprogram legszebb pillanatait. A fájóan rövid és a korai időpont miatt viszonylag kisszámú érdeklődő előtt játszott buli után sikerült elbeszélgetnem Reventüskkel, akitől megtudtam, hogy a nyáron egy európai fesztiválkörutat terveznek, így bízok benne, hogy hamarosan hosszabb programmal is láthatjuk majd a csapatot hazánkban! Érdemes csekkolni őket!

Troldhaugen setlist: 1. Hunting Tactics for Mythical Creatures; 2. Lefty’s Wild Ride; 3. The Good, the Bad and the Gristle; 4. Dia del Chupacabra; 5. Viva Loa Vegas; 5. Cut to the Chase; 6. Gimme! Gimme! Gimme! (A Troll After Midnight – ABBA cover); 7. Swamp Rocket (Пуск Зажигание)

A rövid átszerelést követően egy másik óceánon túlról érkező, szintén második lemezét bemutató csapat, a kanadai Crimson Shadows lépett a deszkákra. Míg az első support inkább a folk metal rajongóit célozta meg, a torontóiak a power metalos és keményebb oldalt képviselték a turnén. Az ötösfogat 2013-ban megnyerte a Wacken Metal Battle-t, így az augusztus végén kiadott második nagylemezüket az európai Napalm Records gondozta. A siker oka pedig egyszerű: a banda nagyszerűen ötvözi az epikus, hősies sárkányölő power metalt az északi melodikus death metallal.

A teljes egészében az új korongra épülő hazai bemutatkozásra már egész sokan kíváncsiak voltak és ezt nagyon meg is hálálták az észak-amerikaiak, a hangosítás azonban itt sem volt kiváló. A tiszta ének az elején némileg hamiskás is volt, de Greg Rounding gitáros-vokalista hamar belerázódott, a mikrofon viszont sajnos nem javult, így jó párszor besípolt a magasabb énektémáknál. A frontember hörgése is tompábban szólt a kelleténél, cserébe a technikás dob- és basszustémák, melyek e muzsika gerincét adják, rendkívül élvezetesek voltak. Sajnos rájuk is a kevésbé hálás előzenekari szerep hárult, így egy rövid, de velős műsor után átadták a színpadot az est első főzenekarának.

Crimson Shadows setlist: 1. Rise to Power; 2. A Gathering of Kings; 3. Freedom and Salvation; 4. Braving the Storm; 5. Heroes Among Us

Az idén huszonötödik évét és tízedik sorlemezét ünneplő legendás Brainstorm szintén lemezbemutatóval készült és a fél éve kiadott Firesoulra építette műsorát. A klasszikus német heavy/power vonal sosem volt kedvencem, így nekem ez a show volt a pihenős kör, viszont a közönség nagy része ekkor szállta meg a színpad előtti teret – köztük nem egy idősebb, régi motoros metálarc is volt. Erre az alkalomra végre a technika is megemberelte magát és az est legjobb hangzású koncertjét hallgathattuk végig.

A kicsit több, mint egy órás bulit a germánok teljes profizmussal, sugárzó vidámsággal és beleéléssel nyomták végig, többször is szóvá téve, hogy mindig nagy örömmel térnek vissza Magyarországra. A hálás közönség pedig headbangelve, metálvillázva és a refréneket énekelve éltette a legendás csapatot, bár visszatapsolniuk nem sikerült őket, hiszen a szoros menetrend okán gyorsan elfüggönyözték a színpadot, miután a németek levonultak egy utolsó kiadós együtténeklést követően.

Brainstorm setlist: 1. Highs Without Lows; 2. Shiver; 3. Firesoul; 4. Fire Walk with Me; 5. Worlds Are Comin’ Through; 6. Hollow Hideaway; 7. Falling Spiral Down; 8. Doorway to Survive; 9. Shiva’s Tears; 10. …And I Wonder; 11. All Those Words; 12. How Do You Feel

Az est főattrakciója egyértelműen az Alestorm másfél órás lemezbemutató bulija volt, így este 9 után nem sokkal a kalóztörténetek kultikus Feketeszakálláról elnevezett szórakozóhely szépen megtelt, a tágas terem közel háromnegyedét megtöltötte a rumra és kalóz metalra szomjazó közönség. Az intrót követően a Sunset… első dalával robbant a színpadra a brit brigád, hogy gyors egymásutánban három dallal meg is adja az alaphangulatot. Sajnos a hátsó szinti gyakorlatilag egyáltalán nem hallatszott, legalábbis a keverőpult előtt, középtájban nem, holott a pár éve állandósított plusz instrumentum az új lemezen kiemelkedő fontosságú. Persze az alaptémákat a frontember is játszotta gitárorgonáján, de azért hiányzott a másik szólam. Az új lemez korsórázós slágere, a Drink után Chris Bowes megcsillogtatta kitűnő magyartudását is, mely a „legjobb mosdó” szóösszetételben merült ki, azonban a skót kapitány nagy örömmel ismételgette e kifejezést a közönség derültségére. De aztán gyorsan véget vetettek ám a vidámkodásnak és komolyabb vizekre eveztek, megénekelve egy hajótörés és egy északi fagyhalál esetét – persze a maguk bohémabb módján! Utóbbi nóta, a Magnetic North (mely szerintem az új lemez egyik legjobban sikerült tétele) alatt az eddig is folyamatos pogó mellé még némi crowdsurf is kialakult, nem sokkal később pedig a líraibb Nancy the Tavern Wench-et a közönség jelentős része ülve evezte végig, ahogy ez már szinte hagyománnyá vált.

A Midget Saw-ra aztán kibővült a zenekar és Chris bal kezén helyet foglalt a dal főszereplője, a „legjobb májom” (frontemberünk időközben bővítette nyelvtudását) és e kesztyűbáb is „végigénekelte” a bohókás nótát. Látványos momentuma volt a koncertnek, hogy a Keelhauled alatt egy kalózsapkás-álarcos leányzót felvittek a színpadra a közönségből és a hölgy végigtáncolta e dalt, majd később a „Wenches and Mosdó”-t is (Mr. Bowes-ra valamiért nagy hatást gyakorolt a magyar higiéniai kultúra)! Kvázi ráadásként további négy dalt kapott a közönség, nyitásnak mindjárt a zenekar eddigi legepikusabb és egyetlen történelmi nótáját, a 1741-t, ahol Elliot Vernon másodszintis is kieresztette a hangját – bár a hangszere továbbra sem hallatszott, a hörgései élőben is nagyszerűek voltak. A műsor vége felé, a Captain Morgan’s Revenge-re aztán már eléggé elszabadultak az indulatok, bár a frontember igyekezett szabályozni a wall of death-t, a közönség már az első akkordok alatt egymásnak rohant, így mire a dal igazán beindult volna, már ki is fulladt a pogó. Persze ez senkinek nem szegte kedvét, olyannyira nem, hogy a záró Rumra a többi zenekar tagjai is ellepték a színpadot, Chris pedig a tömegbe vetette magát, hogy a rajongók a pulthoz cipeljék, ahol pár sör mellett fotózkodhatott és beszélgethetett vele bárki a továbbiakban.

Alestorm setlist: 1. Walk the Plank; 2. The Sunk’n Norwegian; 3. Drink; 4. Over the Seas; 5. Shipwrecked; 6. Magnetic North; 7. Back Through Time; 8. Nancy the Tavern Wench; 9. Midget Saw; 9. Pirate Song; 10. Surf Squid Warfare; 11. Keelhauled+Rumpelkombo; 12. The Huntmaster; 13. Wenches & Mead; 14. 1741 (The Battle of Cartagena); 15. Wolves of the Sea; 16. Captain Morgan’s Revenge; 17. Rum

Ugyan a hangosítással voltak problémák (vagy csak én álltam mindig nagyon rossz helyen), mind a négy banda kitűnő bulit adott és a közönség is élvezte az egyébként sajnos elég rövid estét. A zenészek rendkívül barátságosak voltak, szinte mindegyiküket meg lehetett találni a pultoknál már az est elejétől kezdve – hacsak nem éppen a színpadon voltak – és szívesen elbeszélgettek minden rajongóval, a deszkákon pedig tökéletes teljesítményt nyújtottak és színtiszta profizmussal tolták végig a műsorokat. Nem mellesleg a hazai szervezők is meghálálták a közönség odaadását, hisz e koncert volt a Hammer Concerts 15. születésnapi bulija, így aki 15 korábbi Hammerös buli jegyét felmutatta a pénztárban, 15 forintért mulathatott e nemzetközi rendezvényen. Még sok-sok ilyet, még sokszor 15 évet! A bandáknak pedig a mielőbbi viszontlátásra!

FOTÓK: Jipa András

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes Brainstorm és Rage koncert csütörtökön a Barba Negrában!

KMZ

Alestorm és Gloryhammer közös turnéval indul az év!

KMZ

Alestorm’s Piratefest Budapest – Koncertbeszámoló

Steve

Alestorm – “ez a mi szerelmeslevelünk Magyarországnak” – két magyar nyelvű dallal jelent meg az új album!

KMZ

Alestorm – június 24-én különleges magyar kiadásban érkezik az új album, június 3-án koncert a Barba Negrában!

KMZ

BRAINSTORM – Wall Of Skulls

Menegroth

Brainstorm – Új helyszínre került a januári koncert, a Mob Rules és a Gloryful kísérik a zenekart

KMZ

Dalriada – Debrecenben az Alestorm és a Skálmöld vendégeként!

KMZ

Alestorm – Pontosan 1 hónap múlva Debrecenben a Skálmöld társaságában!

KMZ

Brainstorm – Januárban startol a “Midnight Ghosts” turné, új lemezzel érkezik Budapestre a német power metal csapat

KMZ

Alestorm – Októberben koncert a Barba Negrában!

KMZ

Firewind és Brainstorm: közös koncert az A38 Hajón

KMZ

KME videók: Manimal, The Apex, Devil You Know, Billion Dollar Babies, Brainstorm, Vesania, Zygnema, Sólstafir, Degradead, Soulbound, Wisdom, Luca Turilli’s RHAPSODY

KMZ

KME videók: Brainstorm, Manimal, Soilwork, Black Star Riders

KMZ

Alestorm – Magnetic North (Official Video)

KMZ

A Brainstorm januárban bemutatja „Scary Creatures“ című új albumát!

KMZ

TROLDHAUGEN – Obzkure Anekdotez For Maniakal Massez

ST. Toma

ALESTORM – Sunset On The Golden Age

ST. Toma

Alestorm és Crimson Shadow közös turné!

KMZ

Hot News: Crimson Shadows – Unveil Title, Artwork, Track List & Release Dates!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek