Koncertbeszámolók

Amorphis – Koncertbeszámoló

2007. május 5. Budapest, A38 hajó

Livesound szervezésében

Napokkal az esemény előtt elég vegyes érzéseim voltak a koncerttel kapcsolatban. Egyrészt nagyon örültem neki, hogy újra Magyarországra látogattak, ráadásul Tomi Joutsen új frontemberrel, akivel egy hihetetlenül erős albumot hoztak össze. Másrészt meg furcsa volt számomra, hogy semmilyen előzenekar nem lesz (még magyar sem). Magam részéről illúziókat sem tápláltam aziránt, hogy most egy extra hosszú koncertet fognak játszani. Különben sem egy igazi turné része az A38-as fellépés, hisz áprilisban négy koncertet adtak Finnországban, májusban meg összesen kettőt, Budapesten kívül egyedül Wave-Gothic Treffen fesztiválon fognak koncertezni. Titokban reménykedtem, hogy az idén megjelenő albumukat fogják promotálni azzal, hogy eljátszanak egy-két ropogósan friss dalt.

Ebben sajnos tévedtem. Abban viszont nem, hogy a youtube-os koncertvideók alapján rengeteg klasszikus dal fog elhangzani, hisz Tomival visszatért a death metalos él az Amorphis zenéjébe. A helyszínen az is kiderült, hogy az igen borsos jegyár valószínűleg nagyon sokakat tartott távol, mivel csak háromnegyed ház volt de az is csak nagyon jóindulattal. Mondhatni családias volt a légkör. Jegyárral kapcsolatban nekem is az volt a véleményem, hogy igencsak drága volt, összehasonlítva más hasonló kaliberű koncertekéivel. No de ne sírjak, cserébe egyik nagyon nagy kedvencemet láthattam újra, aki ráadásul nem is jár olyan sűrűn errefelé.

A koncertkezdés 8 órára volt meghirdetve, mindössze fél órát csúszott a program. Fél kilenckor leoltották a fényeket, és felcsendült egy csodaszép instrumentális intro, tele a zenekarra jellemző picit keletiesen csillogó dallamokkal, nálam a tetőtől talpig lúdbőr garantált volt. A zenészek közben felsétáltak a színpadra és belecsaptak a Leaves Scarba, amit sorban lélegzetvételnyi szünet nélkül követett a klasszikus Against Widow. A hangzás nagyon ütős volt, iszonyat hangorkán temetett minket maga alá, nagyon gitárcentrikus volt az egész, ami bizony néha a szinti meg a dallamos ének rovására ment. A program maga volt a mámor. Főleg az új lemezre épült, de játszodtak a Tales from the Thousand Lakes-ről szám szerint 5-öt, úgymint In The Beginning, Magic and Mayhem, Castaway, Into Hiding illetve természetesen a Black Winter Day. Azonkívül az Elegy dalai is kivették részüket a programból alaposan, volt az említett Against Widow, My Kantele (hatalmas közönségénekléssel), On Rich and Poor.

No meg persze rengeteg Eclipse-s nóta (sajna Two Moons nem). Számomra a buli egyik csúcspontja a The Karelian Isthmus egyik fagyott death metal kövülete, a Sign from the North Side volt. Csodálatos nosztalgikus élmény volt együtt hörögni szinte feledésbe merült sorait. Viszont a Far from the Sun teljes egészében mellőzve volt, személy szerint én nem hullattam könnyeket miatta. A buli erősségéhez tartozott, hogy azért nem csak a keményebb vonal képviseltette magát, szerepet kaptak az úgynevezett slágerdalok is, mint az új lemezes, számomra kissé kommersz House of Sleep, a Tuonela -s gyönyörű Divinity, vagy az egyik legnagyobb tombolást kiváltó Alone. Hja tombolás, a közönség felettébb visszafogott volt az egész koncert alatt, nem szabadultak fel akkora energiák, mint amekkorák szoktak hazai koncerteken.

Ez talán betudható annak is, hogy nem volt előzenekar és nem volt idő kellőképpen „bemelegedni”. Pedig a csapat megtett mindent a jó hangulat érdekében, hatalmas energiákat szabadítottak fel. Összefoglalva, egy nagyon intenzív és ütős másfél órás műsort kaptunk, egy igazi Amorphis bestoffal. Csatlakozom ahhoz a már sokszor elhangzott véleményhez, hogy az új frontember Tomi Joutsen tökéletes utódja Pasinak, nemcsak lemezen hanem élőben is. Hatalmas rasztáival, szuggesztív megjelenésével meg bivalyerős torkával, új löketet és dimenzíókat nyújtott az utóbbi időben megfáradt Amorphisnak, és a régi klasszikus dalokat is maradéktalanaul magáévá tette. Borzasztóan várom az új lemezt és remélem, hogy visszatérnek hozzánk egy rendes turné keretén belül.

Setlist:
1. Intro
2. Leaves Scar
3. Against Widow
4. In the Beginning
5. Divinity
6. Brother Moon
7. On Rich and Poor
8. Under a Soil and Black Stone
9. Perkele
10. The Smoke
11. Sign from the North Side
12. Magic and Mayhem
13. My Kantele
14. Alone
15. Castaway
Ráadás:
16. Into Hiding
17. House of Sleep
18. Black Winter Day

Kapcsolódó cikkek

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed to Obscurity – Koncertbeszámoló

bönin

Co-Headline turnéra indul az Amorphis és az Eluveitie az év végén Budapesti állomás is lesz: december 12-én a Barba Negrában

KMZ

AMORPHIS – Halo

Equimanthorn

Amorphis + Soilwork – Közös turné keretében Budapesten is fellép a két északi csapat, vendég a Jinjer és a Nailed to Obscurity!

KMZ

Amorphis Interjú

Cryonus

Amorphis – Koncertbeszámoló

Cryonus

Amorphis: saját turnén tér vissza a finn zenekar

KMZ

KME videók: Surgical Meth Machine, Amorphis, Deathkings, Dperd, Heresy of Dreams, Mirror, Corners of Sanctuary, Rebaelliun, Criminal

KMZ

Nightwish, Amorphis és Arch Enemy az Arénában

KMZ

AMORPHIS – Under The Red Cloud

Saint-Savin

Amorphis – Death Of A King (Official video)

KMZ

Az Amorphis bemutatja a ‘Sacrifice’ videoklipjét

KMZ

Az Amorphis kiadja a ‘Death Of A King’ dalszöveges videóját + digitális single-jét!

KMZ

Az Amorphis szeptember 4-én kiadja »Under The Red Cloud« című új albumát!

KMZ

Amorphis – Stúdióba vonul, új album szeptemberben!

KMZ

Relapse bejelenti 25. évfordulós bakelit kiadványait – Amorphis, Human Remains, Pan-Thy-Monium, Incantation

KMZ

Amorphis „Tales From The Thousand Lakes 20th Anniversary” turné

KMZ

Amorphis, Hamferð – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Amorphis – announce support for upcoming European tour

KMZ

Hot News: Amorphis – announce to continue »Circle« – World Tour

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek