Koncertbeszámolók

Behemoth, Bölzer, Tombs, Black Anvil, Teethgrinder, Thaw – Koncertbeszámoló

2015. április 23. @ Budapest, Club 202

Kiváló felhozatalnak vághattunk elébe április 23-án este a Club 202 Live Music Hall-ban. Ezen estét rengetegen várták, akik az underground világát részesítik előnyben. Ekkor látogatott el kicsiny hazánkba a Behemoth. Természetesen nem egyedül jöttek; összesen hat banda mutathatta meg, mit is tud.

Kifejezetten korrekten engedtek be minket a biztonságiak a rendezvényterületre (egy alapos átvizsgálás után persze), ami egy majdhogynem kizárólag fa felhasználásával készült, túlméretezett vadászlakra emlékeztetett. Rögtön a bejárattal szemben a merchandise stand kapott helyet, minden banda árulta a maga portékáját, jó piaci kofa módjára. Leghátul találtuk a színpadot, mely szép terebélyes méretekkel rendelkezett, emellett eléggé magasra szabták. Jó hangcuccot és hozzáértő embereket sejtettem a levegőben.

Pontosan kezdett a sorban első Teethgrinder, Hollandiából. Ők egy teljesen sablonos Death Metal/Grindcore keveréket tártak elénk, a csekély fél óra játékidejükkel. Különleges megjelenésnek semmi híre, hacsak nem akartak beilleszkedni a sorba a pentagrammás pólóikkal. A stílusra jellemző scream, aprítás megvolt, ám semmi különlegeset nem véltem felfedezni bennük. Rövid taps után le is vonultak a pódiumról.

Rövid szöszölés után a Tombs toppant fel a színpadra. Ők az Egyesült Államokból látogattak el hozzánk. Bevallom, nem ismertem, miben utaznak, pólóik stílusából következtettem csak, hogy valószínű valamilyen Black származékot fogok hallani. Amit előadtak, az felülmúlta a várakozásomat; azonnal megszerettem a modern elemekkel körbeszőtt tradicionális sötét Black Metal-t. Legjobban talán akkor lepődtem meg, mikor a korosodó énekes, illetve a furcsa hajszerkezettel bíró billentyűs úr megreszelte hangszálait, ugyanis olyan elementális düh és sötétség hallható benne, amit régóta hiányolok sok banda esetében. Amit előadtak profin tették, ugyan minimál megjelenéssel, ami nem feltétlenül hátrány.

Fél órájukat bőven kitöltötték, ami kissé bosszantott, hogy semmilyen tapsvihart, vagy őrjöngést nem kaptak, pedig megérdemelték volna. Sikerült szót váltanom a billentyűs úrral nem sokkal a show után, elmesélte, hogy már sajnos hozzászoktak a minimális közönséghez, bár ez is változó; van, ahol megőrülnek tőlük, ennek ellenére Őket is meglepte a passzív viselkedés a Club 202-ben. Megtudtam továbbá, hogy már három nagylemezük megjelent, én munkásságukat támogattam egy póló megvásárlásával.

A szintén amerikai Black Anvil következett. Ők is Blacket játszottak, bár sok helyen szólókat, más zenék elemeit szőtték bele számaikba; véleményem szerint picivel talán több Thrash Metal-t, mint kellene. Mondhatni tradicionális megjelenéssel bírtak, mely minimális sminket, bőrcuccokat tartalmazott. Profi zenézek Ők is, bár számomra eléggé unalmas produkciót nyomtak le. A saját fél órájukat tisztességesen kitöltötték, valamiért Őket a nép is jobban preferálta.

Egy személyes jóbarátom sokat mesélt már a Thaw-ról, őket érdeklődve vártam már, negyed 9-kor. Zúgó gitárok, monoton sípolások jelezték már beállásnál is, hogy itt bizony valami mást fogunk hallani, mint egy szimpla Black Metal-t. Ez be is igazolódott;mindenki kapucniban, sűrű füst kíséretében kezdett neki a muzsikálásnak. Nagyon megnyerő postapokaliptikus hangzás keveredett a Dark Ambient és Black Metal elemeivel, durván visszhangosított énekkel kísérve. Nekem szerelem volt első látásra az, amit előadtak, nagyon erőteljes volt a műsoruk. Leginkább a Darkspace-hez tudnám hasonlítani, abszolút különleges képviselője ezen műfajnak. Egy pólót tőlük is bezsebeltem azért, megérdemelték.

Utolsó előtti fellépőként a Bölzer-t tekinthettük meg, kilenc órai kezdettel, Svájcból. Logoról azt mondtam volna, hogy egy elcsépelt Thrash-Black zenekarral fogok szembesülni, ám legnagyobb és legkellemesebb meglepetésemre nem ez történt; ízig-vérig Black Metal-t kaptunk az arcunkba, sok-sok hajrázást és annál is több károgást. Tetszett, amit mutattak, bár nem annyira, mint előzőleg kiemelt két fellépőtársuk. Stílusban valahol a tradicionális Black Metal mellé helyezném Őket, bár stúdióanyagaik minősége szerencsére nem kásás és hallgathatatlan. A banda egyébként 45 percet játszhatott, valószínűleg azért, mert Ők voltak az elsődleges társak Behemoth-ék mellett a turnén.

Fél órás szedelőzködés következett; nem is csoda, a Behemoth szeret teátrális megjelenést biztosítani magának. Felkerült minden a színpadra, amit az ember várt volna; Lucifer jegyével díszített mikrofonállványok, égő mécsesek, illetve minden, ami csak kellhet az okkult légkör megteremtéséhez. Viszonylag pontosan kezdték el a srácok a show-t, negyed 11 környékén. Harci páncél, csuklyák fogadtak minket, Nergal pedig kísértetiesen, lassan vonult be, két égő pálcával a kezében. Stílusosan a Blow Your Trumpets Gabriel-el kezdtek, amiről nekem valamiért mindig az Angyalok Háborúja jut eszembe. Sűrű füst gomolygott ekkor már a színpadon, továbbá várakozásomon felül, jó minőségben, hangosan volt hallható Gabriel Arkangyal fanfárjának hangja, mely abszolúte libabőrösséget eredményezett.

A banda próbált folyamatosan kapcsolatot teremteni a közönséggel, ami szerencsére nagyon jól sikerült. Hamar megszabadultak azonban harci páncéljuktól, ami gondolom erős összefüggésben állt a helyen uralkodó hőséggel. Örömmel konstatáltam, hogy a banda ugyanolyan figyelmet fordított a régebbi számok előadására, mint az újakra, így hallhattunk szinte minden ikont Tőlük, így az Ov Fire and The Void, Slaves Shall Serve, At The Left Hand Ov God elhangzott más klasszikusok mellett. A számok között átvezető beszédeket, idézeteket hallhattunk, de előkerült tömjén is, mely beillatozta az egész Club 202-t.

A végeredmény mindenképp pozitív volt az este végén, kivétel nélkül minden banda odatette magát, megmutatta, mit tud valójában, ám sajnos háttérbe szorult az első 5 fellépő, egyértelműen a Behemoth neve miatt. Ennek ellenére abszolút jó koncertsorozatot tekinthetett meg minden megjelent fanatikus. Az okkult, sötét hangulat garantált volt.

Nagy köszönet a fotóknak Pazonyi Dórinak!

Kapcsolódó cikkek

BLACK ANVIL – Regenesis

Loomin Cage

Behemoth és Bleed From Within az Amon Amarth előtt!

KMZ

Arch Enemy, Behemoth, Carcass, Unto Others – Koncertbeszámoló

bönin

Taake, Bölzer, One Tail, One Head, Slegest – Koncertbeszámoló

Krol

KME videók: Inallsenses, Tax The Heat, Heidra, Overtures, Deathblow, When Our Time Comes, Behemoth, Wrath Of Echoes, Deathronic

KMZ

Behemoth – The Satanist (Official Video)

KMZ

A Behemoth bemutatja a ‘Messe Noire’ klipjét, európai turné kezdete a héten!

KMZ

A Teethgrinder bemutatja első számát új albumáról

KMZ

A holland grindcore-os Teethgrinder banda leszerződött a Lifeforce Records kiadóhoz

KMZ

Behemoth – Inferno Festival 2015 fellépés

KMZ

Behemoth – „Ora Pro Nobis Lucifer” élő videó

KMZ

Behemoth – Turné 2015. áprilisban

KMZ

Tombs – David Bowie –„Heroes” feldolgozás zenevideó

KMZ

Tombs – Seance premier videó

KMZ

Bölzer új kiadási dátumot jelent be a „Soma” EP-nek

KMZ

Hot News: Behemoth – awarded „best album“ at Metal Hammer Golden Gods Awards!

KMZ

Hot News: Tombs streaming new song at A.V. Club

KMZ

Hot News: Black Anvil’s Still Reborn now playing at Noisey

KMZ

Hot News: Tombs debut first song from new album Savage Gold

KMZ

Hot News: Black Anvil unveil new track Eventide; New album Hail Death coming end of May

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek