Koncertbeszámolók

Blind Guardian, Steelwing – Koncertbeszámoló

2010. október 16. @ Ausztria, Bécs, Gasometer

Az új Blind Guardian lemez nálam nagyon betalált, rendszeres vendége a különféle zenelejátszóimnak, meg amúgy is nagyon szeretem a bandát, így már jó előre készültem, hogy az aktuális turnét valahol elcsíphessem. Mivel hazánkban a banda nem éri el azt a népszerűségi szintet, ami indokolt lenne, így közelebbi helyszín nem lévén Bécsig zarándokoltam értük.
Némi városnézés, turistáskodás után a kapunyitás előtt nem sokkal értem a koncert helyszínéül szolgáló Gasometerhez. Itt mindenki érezheti, hogy mi a különbség a magyar és a külföldi koncerthelyszínek között. Ugyanis a Gasometer komplexuma egykori gáztározókból lett átalakítva, vannak itt lakások, pláza (ahonnan külön bejárat nyílik a koncert helyszínére…) és a Bank Austria Halle nagy koncertterme, mindez úgy, hogy az épületegyüttesnek külön metrómegállója is van. Képzeljük el ezt itthon!

A passom gyors átvétele után gyorsan beálltam a sorba, ahol már foglalták nekem a helyet, így pár perc múlva már benn is lehettem az épület előcsarnokában. A ruhatár 1,5 € volt, a csapolt sör 3,8 € betétdíj. Hát igen, nem a magyar átlagpénztárcára szabták az árakat. Cd-boltok is kijöttek a koncertre, mindenféle lemezt lehetett kapni a hazai árak töredékéért, miközben végig különféle, a koncert zenei stílusához illeszkedő számokat játszottak a szépen növekvő tömegnek.

Steelwing kezdése előtt nem sokkal elfoglaltam helyem és reménykedtem, hogy egy feledhetetlen estében lesz részem. Fél 9 után színpadra robbantak a svéd metalosok, akik körülbelül fél óráig játszhatták energikus heavy metaljukat.
A zenekar neve hazánkban talán leginkább a Hammerworld CD mellékleteként is megjelent debütalbumuk miatt ismert. Aki kíváncsi rájuk megnézheti őket Budapesten a Sabaton és az Alestorm előtt novemberben.

A srácokon elsősorban feltűnő ruházatuk miatt akad meg az ember szeme. Olyanok, mintha most szálltak volna ki egy időgépből, amivel az Iron Maiden legendás Rainbow koncertjére mentek vissza, hogy ellopják a banda ruháit! A zene sem az eredetiség miatt fogja meg a hallgatóságot, hiszen jól bevált metalpaneleket raktak egymás után a fiúk. Mindezek ellenére azt kell mondjam, hogy a Lord Of The Wasteland lemez kiváló abban, amiért elkészítették, hiszen ezek a srácok, ahogy elmondták koncertezni, turnézni akarnak, márpedig élőben ezek a számok ütnek! Az ember a látvány és a zene miatt egyből a 80-as években, a metal aranykorában érzi magát a banda lelkesedése pedig hamar átragad a közönségre is. Egy embert ki is dobtak az amúgy végletekig jó fej biztonságiak, mert 5 perc alatt 6-szor bodysurf-ölt végig a közönségen. De beindult mindenkinél a fejrázás és a léggitár, bár a zenével és szövegekkel láthatóan csak kevesek voltak tisztában.

A számok közül leginkább a záró Roadkill és a Headhunter ütött, ezek talán kiemelkednek a zenei egyhangúságból. A hangzással nem voltam kibékülve, Riley hangját néha nagyon alulkeverték, pedig amikor hallani lehetett, akkor nem okozott csalódást, jól hozta a lemezen hallható témákat. Alex Vega és Robby Rockbag gitárosok a basszer Skürkkel kiegészülve feszesen, pontosan játszottak, az ikergitáros szólókat külön kiemelném, de amúgy nekem Robby szólói jobban bejöttek, mint Alexéi. Hárman együtt pedig mindenféle elképzelhető színpadi mozgást begyakoroltak, amiket a klasszikus videókon látni. Ha Riley nem a legapróbb ember lenne a csapatban, akkor biztos nyakába vette volna Alexet, úgy Live After Death módra!:)
A színpadkép egyébként csak a tagokból, erősítőkből és néhány szirénából állt, amiket az utolsó szám alatt kapcsoltak be, az igazi old-school hatás elérésére.
Nem mondom, hogy a Steelwing a legeredetibb zenét játssza vagy nem lehet jobbat találni otthoni hallgatásra, de ez a koncertjük nagyon élvezetes volt! Megmutatta miért nyertek komoly tehetségkutatókat pár hónappal azután, hogy megalakultak. Hallunk még róluk, azt hiszem!

Steelwing műsor:
Welcome To The Wasteland
Headhunter
The Nightwatcher
The Illusion
Sentinel Hill
Roadkill (Or Be Killed)

Fél 10-kor végre végeztek a színpad átalakításával, minden a helyére került és megszólalt az intro. Ami legnagyobb meglepetésemre nem a War Of Wrath volt, amit már hosszú évek óta megszokhattunk a csapattól, hanem a Sacred Worlds nyitánya. Ennek megfelelően az új album nyitódalával indították a műsort a dallamra teljesen bevadult Gasometernek. Amennyire láttam, nagyjából telt ház lehetett, nem is csoda, német nyelvterületen népszerűek a bárdok és 4 éve nem játszottak a császárvárosban. Sajnos ez azt is jelentette, hogy a konferálások németül folytak, így sokkal kevésbé értettem őket, mintha angolul beszélt volna a közönséghez Hansi. Persze sejtettem és előre fel is készültem erre a (számomra) negatívumra. Mint kiderült ez lett a legnagyobb problémám az estével!
Szóval mint említettem az epikus Sacred Worlds-szel kezdtek, így volt idő bőven megtalálni a tökéletes hangzást, amit sikerült is. A színpadképben is lehetett bőven gyönyörködni. Áttetsző ledfal húzódott a színpad mögött, amin különböző animációk mentek vagy vetítettek rá valamit, ahogy az aktuális dal megkívánta. El is kélt ez a kis vizuális plusz, mert a Blind Guardian tagjai az előzenekartól eltérően nem arról híresek, hogy felszántják a deszkákat, inkább visszafogottan játsszák komplex témáikat. Persze azért nem földbe gyökerezett lábakkal, de a kilométer-számláló biztos nem akadna ki. Hansi Kürsch jó frontemberhez méltóan vezényelte az estét, alaposan megmozgatva, megtapsoltatva a közönséget. André Olbrich és Marcus Siepen, a két gitáros pedig azon túl, hogy nagyon jól prezentálta a lemezre került témákat a vokálozásból is alaposan kivette a részét, különösen Marcus. A háttérben meghúzódó Oliver Holzwarth basszer és Matthias Ulmer billentyűs is sokat segítettek a sokszólamú vokáltémákban, előbbi meg amikor lejöhetett a dobcucc jobb oldalán elhelyezkedő emelvényéről, úgy fürdött az első sorok felé irányuló rajongásában, mint akit egyedül ez tart életben. Frederik Ehmke pedig szinte hiba nélkül hozta le a bulit, néha kifejezetten élmény volt figyelni játékát!

Szerencsére a programot nem úgy állították össze, hogy az új album túlsúlyban legyen, igyekeztek ideális arányt biztosítani a régi és új, gyors-epikus szerzemények között, mindössze a 2002-es Night At The Opera albumról nem játszottak semmit. A műsor ennek megfelelően a pörgősebb Welcome To Dying, Born In A Mourning Hall duóval folytatódott a legnagyobb örömömre! A Szilmarilokat feldolgozó lemezről a Nightfall kissé csökkentett a tempón, de a következő két szám is inkább a középtempós sort erősítette, az előző lemez kislemezdala és az előbb már említett lemezről személyes kedvencem, a Time Stands Still!
Ezután azonban azt hittem rosszul hallok, a Valhalla még nem ért meglepetésként, hiszen a csapat koncertprogramjának gyakori tagja, de ugyanez a debütlemezes Majestyről már nem mondható el. Nagyon sokak agyukat eldobva énekelték Hansival a sorokat és headbangeltek ezerrel erre a két korai speed himnuszra!
Persze Hansi nem bírta volna végig ezt a tempót, így kis lassulás következett a Blood Tears-szel, ami újfent Tolkien világába kalauzolt minket. A This Will Never End a Twist In The Mythről már kicsit éreztette, hogy hamarosan a műsor vége következik, Hansi is említette. Persze a közönség rosszul fogadta, de azért nagy duzzogva még beindultak az új lemez egyik legnagyobb himnuszára A Voice In The Dark-ra majd az Imaginations From The Other Side lemez címadója zárta az első blokkot. A zenészek lassan levonultak, de már akkor szólt a „Zugaben-zugaben” kórus.

Aztán pár perc után beindultak a ledfalak és én jól megtippeltem, hogy az új lemez záró tétele a keleties dallamokkal operáló Wheel Of Time következik majd. Így is lett! Nem gondoltam volna, hogy mindkét epikus, nagyívű szerzeményt elővezetik az At The Edge Of Time-ról, kellemes meglepetés volt ez mindenkinek.
Ezek után már mindenki a Bard’s Songot követelte, meg is kaptuk, hiszen behoztak két széket és 1-1 elektroakusztikus gitárt a gitárosoknak, hogy a teljesen felpörgött Gasometerrel elénekeltessék ezt a gyönyörű dalt. Azt mondják a metal világban az egyik legnagyobb élmény amikor az egész csarnok együtt énekli ezt a dalt, akár Hansi nélkül. Most azért énekelt egy kicsit, de a közönség tudta a dolgát és ami fontosabb a szöveget is, így a hangrendszert túlénekelve hizlalta a zenészek máját, láthatóan még mindig meghatja őket ez az esemény.
Mögöttem már csak a Mirror-Mirrort várták, de megkaptuk az este legnagyobb meglepetését, a Tales From The Twilight Worldről. Ez a dal a Lost In The Twilight Hall volt, ami rendesen megdolgoztatta a közönséget, akik persze nagyon örültek, hogy még egy dalt hallhatnak a nagyon várt záró szám előtt. Fergeteges volt, személy szerint nekem jobban tetszett, mint a Mirror-Mirror, ami persze most is a végére maradt.
Utána már csak a hosszas búcsúzkodás és pengetőosztás maradt hátra, majd végleg eltűntek a színfalak mögött a zenészek.

Blind Guardian műsor:
Sacred Worlds
Welcome To Dying
Born In A Mourning Hall
Nightfall
Fly
Time Stands Still (At The Iron Hill)
Valhalla
Majesty
Blood Tears
This Will Never End
A Voice in the Dark
Imaginations From The Other Side

Wheel Of Time
The Bard’s Song (In The Forest)
Lost In The Twilight Hall
Mirror Mirror

Azt hiszem, szinte tökéletes koncertet láthatott a Gasometer közönsége, két nagyon jó formában lévő zenekar. Még azt is feledtették velem, hogy az eredetileg bejelentett Enforcer lemondta az egész turnét. A főzenekar számválasztásába se tudok belekötni, ahogy az előadásba sem. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket akár lemezen, akár élőben, érdemes értük még utazni is!
Az este során még találkoztunk a nagyon közvetlen Steelwing tagokkal, akik bármit aláírtak, bárkivel fényképezkedtek! Sikerült egy kicsit Andrével összefutni, dedikálta a passomat is!
Ezek után már csak az élmények feldolgozása maradt hátra a bécsi éjszakában. Az mondjuk elég elkeserítő volt, hogy csak kb a 10. megkérdezett tudott csak valami egész szombat éjjel nyitva tartó rockklubot mondani, ahol a megfáradt rocker átvirradulhat.

Kapcsolódó cikkek

Blind Guardian Twilight Orchestra Interjú

Muszka Zsuzsanna

Novemberben jön a “Legacy Of The Dark Lands”, a Blind Guardian nagyzenekari albuma

Muszka Zsuzsanna

BLIND GUARDIAN – Live Beyond The Spheres

Saint-Savin

BLIND GUARDIAN – Beyond The Red Mirror

Saint-Savin

Blind Guardian – Bemutatja új basszusgitárosát

KMZ

Blind Guardian – Twilight Of The Gods (Official Lyric Video)

KMZ

Blind Guardian – „Beyond The Red Mirror” albumtrailer

KMZ

Blind Guardian – „Beyond The Red Mirror” megjelenés

KMZ

A Blind Guardian visszatért a ‘Twilight Of The Gods’ új single-vel

KMZ

Hot News: Blind Guardian – announce European tour in 2015!

KMZ

Hot News: Blind Guardian – the new record: fast, heavy and epic!

KMZ

Hot News: Blind Guardian – announce special best-of-show at Out & Loud Festival

KMZ

Blind Guardian, Grave Digger, Crystal Viper – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Hot News – Blind Guardian: Work With An Orchestra On A Monumental Concept-Album!

KMZ

Accept, Steelwing – Koncertbeszámoló

Southpeace

Sabaton, Alestorm, Steelwing – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Steelwing Interjú

Darkjedi

Blind Guardian Interjú

Darkjedi

BLIND GUARDIAN – At The Edge Of Time

Darkjedi

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek