Koncertbeszámolók

Carpathian Forest, Ewig Frost, Gates Of Sleep – Koncertbeszámoló

2023. március 3. @ Ausztria, Bécs – Escape Metalcorner

Mára a black metal lett a legtöbb vadhajtással rendelkező extrém metal műfaj, de biztos vagyok benne, hogy nincs olyan szegmense, minek hallgatói ne bólintanának jóleső mosollyal egy Carpathian Forest koncertre. Durva hasonlat, de van egy kis Motörhead-analógia. Mindegy, miféle metalt hallgatsz, a Motörhead-et szereted.

Kicsit ezt éreztem a CF közönségén is. Van, aki rajongó, van, akinek csak szimplán jólesik egy black n roll darálás, van, akinek kőkemény „vallás”, van, akinek egy jó poén, de valahogy mindenkinek jó.

Pláne, hogy Nattefrost és népi zenekara nem túl gyakori vendég, nem csak errefelé, hanem úgy általában. Turnézni rég nem turnéznak, elvétve lehet elcsípni egy-egy koncertet. Így még nagyobb esemény lett, mikor megláttam, hogy csak Bécsig kell értük utazni (aztán jött a másnapi magyar buli, de aznap snooker-gála volt itthon, maradt Bécs).

No, szóval elég komoly várakozással és egy rakás dedikálandó cuccal elindultam az egyik legfaszább bécsi helyszín, az Escape felé. Még kapunyitás előtt egy jó negyedórát beszélgettem Nattefrost-al, pontosabban, ő pofázott folyamatosan, de annyi kiderült, hogy pár hónapja majdnem meghalt, 2 hetet kómában volt, felnyitották, satöbbi. Lényeg, hogy megvan (ez már korábbi életviteléhez képest is komoly eredmény), nagyjából józan, és nagyon örül, hogy lehet koncertezni. És tényleg örült. Csomószor lehetett kint látni a közönség között, mindenkinek mindent (kép, aláírás, akármi) megcsinált, élvezte, hogy végre rocksztárkodhat.

Ezt mind azért érdemes elmesélni, mert a Carpathian Forest lényegében ő, illetve mellette a legkarakteresebb tag Vrangsinn volt, aki sajnos már nem része a produkciónak, de mindenki meglepődésére eljött a koncertre és bár nem játszott, aki odament hozzá, azzal ivott valamit, ami elég komolyan látszódott is.

Az este megalapozása tehát egészen eszményire sikerült, már „csak” a koncertek voltak hátra.

Ebből az első a helyi, egy, mindösszesen 14 perces EP-vel rendelkező Gates of Sleep black metal előadása volt. Szándékosan az előadás szót használom, némileg teátrális, atmoszférikus black metalt kaptunk, méghozzá tetszetős formában, jó hangzással, egészséges monotonitással, borús, temetői hangulattal. Merengő, befelé forduló, nem túl fényes gondolatokkal operáló zene, ennek megfelelő zord tálalásban (plusz, ahogy éreztem, a srácok hallgattak elég Emperor-t is).

Andrea Pozdena tölgyként állt gitárjával és ontotta ránk a fantáziát nem nélkülöző, hangulatfestő éneket. Úgy tűnik, ez valamiféle hobbizenekar lehet (8 év alatt egy EP …), annak viszont hibátlan, egy teljes lemezre kíváncsi lennék.

Nagyon jól eltalált sötét, zöldes, kékes fényeket használtak, ami tovább fokozta ennek a zenének az erejét élőben. Persze nem találták fel a spanyolviaszt, de a jót nagyon jól és hitelesen játszották, ezzel túl is teljesítve egy nyitóbanda szerepét.

Hálátlan dolog következik, a GoF utáni banda, az Ewigfrost (Ewig Frost?) bulijának véleményezése. Kezdjük azzal, hogy ők a hely egyik jól bevált zenekara, akik ha bármi van, jönnek, játszanak, ismeri őket minden helyi arc, ők is ismernek mindenkit és végtelenül kedves, lelkes, jófej emberek. Komolyan, olyan őszintéséggel, elánnal nyomják, hogy öröm nézni. Na de hallgatni… és ezért hálátlan, mert egy minden téren szimpatikus brigád koncertjéről kell leírnom, hogy, hát, finoman: nem jó.

Értem a szándékot és egyébként jó buli lenne a Blues Company előtt éjfél körül, de itt nem igazán volt ennek helye. Egy Motörhead-utánzat (az Ewigfrost logo is ugyanolyan) kicsit bedurvulva, mondjuk azt; Chrome Division, Terrorwheel, Superjoint, Midnight vonal. Nevezzük speed, black, dirtyrock, akárminek. Niitro énekes/gitáros mindent beleadott, pörögtek a gyorsabbnál gyorsabb témák, a banda 120%-on teljesített, egyetlen aprócska hiba volt, a minőség. A koncert közben csak arra tudtam gondolni, de jó lenne végre élőben látni a Bewitchert.

De ha úgy vesszük, a munka el lett végezve, mindenki nyomta ezerrel, aki akarta, jól be is szörpölt közben, így tulajdonképpen az Ewigfrost jött, látott és győzött.

Teljesen fölösleges dalonként nézni, drunk n roll és kész.

Carpathian Forest… van ez a hülye közhely, hogy nem is lehet róla mit írni, mert ez olyan, amit megtapasztalni kell. Valami ilyesmi a helyzet itt is. Na, nem azért, mert olyan mélyenszántó dolgok történtek, hanem egyszerűen azért, mert ez a buli durván és gyorsan végigszántott mindenkin, a zenei várakozást maradéktalanul, a performanszos várakozás többnyire kiszolgálva. Ez utóbbit arra értem, hogy Nattefrost mindig tartogatott a közönség borzolására valamit, a CF live dvd kiadványa például igazi ínyencség, ugyanakkor ezen az estén az ilyesmi perverziók elmaradtak, pár arcba éneklésben, mutogatásban kimerült a tisztelt publikum birizgálása. Nattefrost sem vitte túlzásba a dolgot, egy kis arcfestés, félmeztelenség (gyanítom ezt direkt a vágások miatt csinálta), de semmi corpsepaint, szegecses cuccok, stb.

A zenekar e téren ennél jobban teljesített, ők fel voltak vértezve, bár Vrangsinn karaktere akkor is fájóan hiányzott.

Ami a műsort illeti, a teljes diszkográfiát elővették, plusz feldolgozásokat (a Cure Forest-je alatt mentem ki sörért). A közönség reakcióiból ítélve, nem túl meglepő módon, a Black Shining Leather album dalai aratták a legnagyobb sikert, azokból is a Sadomasochistic, kivéve engem, aki a Morbid/Defending dalokra nyáladzott. A banda egyébként kitűnő iparos munkát végzett, Erik Gamle gitárost emelném ki, karaktere tökéletes, játéka hibátlan, el is lopta a showt a néha takaréklángos Nattefrosttól.

Érdekesség, hogy két intro is szerepelt a koncerten. Ezzel kapcsolatban azt feltételeztem, hogy a második intro után jön egy Black Shining set, de ezt egyrészt az addig elhangzottak is cáfolták, másrészt tényleg random módon pakolták össze a programot.

Hangzásra panasz nem lehetett, szerencsére a műfaj egyik érzékenysége, a kásás sound nem következett be, Nattefrost ének terén mindent beleadott.

A külsőségek miatt lehetne azt mondani, hogy megúszós koncert volt, de a zenei teljesítmény, a setlist hossza és Nattefrost bácsi jelensége miatt ez túl szigorú lenne. Ez egy pöpec, egészséges black buli volt egy valóban kultikus intézménytől, kajálnám minden hétvégén.

Setlist:

Intro 
I Will Follow 
The Beast in Man: The Origin of Sin 
Carpathian Forest 
A Fix on You (Dead Moon cover) 
Morbid Fascination of Death 
Martyr / Sacrificulum 
Sadomasochistic 
Knokkelmann 
Intro 2
A Forest (The Cure cover) 
Bloodcleansing 
The Gate of Nanna (Beherit cover) 
Pierced Genitalia 
Mask of the Slave 
Bite It You Scum (GG Allin & The Murder Junkies cover) 
Black Shining Leather 
He's Turning Blue

Kapcsolódó cikkek

Carpathian Forest volt gitárosa bemutatja új énekesét; új projekt debüt demó; miért hagyta ott a metál egyik legjelentősebb bandáját

KMZ

Hot News: Carpathian Forest Guitarists Launch New Band

KMZ

Hot News: Carpathian Forest Drummer Sidelined Due To Post-Op Problems

KMZ

Hot News: Carpathian Forest Forced To Pull Out Of MDF Due To To Last Minute Visa Setback

KMZ

Hot News: Carpathian Forest Frontman Nattefrost Speaks Out About His Past And The Band’s Future

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek