Koncertbeszámolók

Crawling Chaos – Koncertbeszámoló

2021. október 15. @ Budapest, Supersonic – Blue Hell & KVLT

Az este amikor a horror valósággá kúszik elő…

Számomra igen különlegesnek ígérkezett az este, tekintve, hogy a felsorakoztatott zenekarok már igencsak élezték “késeiket” a mészárláshoz. A helyszínt amely YUK/Supersonic Blue and Red Hell néven ismert, már nagyon rég nem láttam. Amikor odaértem, rögtön feltámadt bennem az a jellegzetes hangulat amely folyamatosan terjedt szét bennem. Ahogy láttam a jegyek eladásának folyamatát és bár sokunk életét nehezíti meg a rohadt korona cirkusz, de érthető okokból a hely is eleget akart tenni annak érdekében, hogy ez az esemény (is) létrejöhessen. De azért bízom benne, hogy lassan elapad ez az egész cirkusz. Szóval miután túl voltam a jegy megvételén és az oltási igazolvány csekkolásán, alig vártam, hogy lemenjek az alagsorba. Miután lementem, rengeteg ismerős arcot láttam különböző ismert underground zenekarból, illetve az underground világ törzstagjai közül. Fantasztikus érzés volt hosszú idő után ismét itt lenni. Ahogy haladtam a színpadnak helyet adó előadóterem irányába a folyosón rögtön láttam már több distro-t is. Funeral Chants Productions, Total Darkness Propaganda, Lost Horizon Productions, csak néhány nagyobb kaliberű distro neve, akiktől tényleg nagyon megéri begyűjteni kazettáktól a pólókig mindent. Egytől egyik minőségi az áru, szóval minden tiszteletem az övék.

Miután csekkoltam a distrot, továbbmentem és a nemrég alakult Phoschydeux már készült is nagyban az esemény megindítására. Az augusztusi BFBMK-Hellfest-en volt hozzájuk szerencsém először és amikor ott végeztek az volt a gondolatom, hogy ebben a zenekarban bizony van potenciál bőven. Természetesen ezúttal sem csalódtam, sőt kifejezetten remekül teljesítettek. Eszméletlenül tartották magukat a sötét és komor témákhoz, de mégis képesek ezt nem Black vagy Death Metal formájában tálalni, hanem valami egészen különleges stílusban, amelyben szerintem ők az elsők jelenleg. Többen nevezik Dark, Doom meg hasonló stílusúnak, de számomra inkább úgy hatott, mintha a tipikus amerikai Rock vagy Hard Rock esetleg Rock N’Roll sötét oldala lenne, amely ha nem is volt eddig feltáratlan, de Magyarországon eddig nem igen mozdultak meg ilyen típusú zenekarok. Egy szó mint száz, zseniálisak voltak és nagyon várom a következő előadásukat. Nagyszerűen idézték meg a lassabb, de mégis összetett gitártémákkal Nekrofaagus (Niedergang) és a masszív basszusgitár reszelésével Gloam (Gyötrelem) illetve a dobok jellegzetes ütemével (amelyekért az OS zenekar frontembere volt a felelős) a sivatagot, kígyók mérgét, port, füstöt, Whiskey-t és még sok mindent amit ha hallgat az érdeklődő, azonnal megért. Mindezt pedig Jim Jones (Kolp, Purulent Rites) sokrétű, helyenként abszolút nyomasztó vokálja koronázott meg. Kb. olyasmi volt, mintha előkészítették volna a terepet egy kitervelt gyilkossághoz. Nem mellesleg ehhez az összképhez jelentősen hozzájárultak olyan elemek is mint pl. Gloam napszemüvegben való részvétele. Tökéletes volt indításnak és biztosan megveszem én is a kazettájukat és csak ajánlani tudom mindenkinek aki az underground embere.

Miután végeztek, alig telt el idő, hogy az OS is előkészítse az előadását. A zenekar érezhető volt, hogy mást fog prezentálni mint az előttük játszott Phoschydeux. Nem csak azért mert műfajilag eltérő. Az OS egy asztalt helyezett el a színpadon és rajta gyertyákat is amelyeket meggyújtott. Az asztalon még egy sarló is helyet kapott. Illetve csontok darabjai is. Az előkészületek után nem is váratták sokáig a jelenlévőket. Arcokat szaggató, agresszív és morbid zenéjük első szólamaiból már annak is aki épp először látja őket, egyértelművé válik, hogy a központi téma minden tekintetben a Halál maga vagy annak aspektusai. A dobog hihetetlenül gyorsak voltak és intenzívek. A basszusgitár mélysége ahogy keveredett Cultist (Lepra, Dunkelheit, Kripta) gitártémáival, tökéletes ötvözetet alkottak a frontember abszolút mélyről jövő, ördögi, gonosz vokáljának, amelynek minden szövege a Halált dicsőíti. A hazai fronton érdemes őket meghallgatni ami a Death Metal műfaját illeti. Bámulatos módon idézik meg a sötétséget.

Miután végeztek a rituáléval, megkezdte a következő fellépő is az élőkészületeket. Név szerint a Mephitic Grave. A nagyszerű zenész Knot aki már számtalan zenekarban csillantotta meg fekete pengéjét, itt sem aprózott el semmit. Inkább aprított a teljes precizitás jegyében. Knot itt gitározott és a másik gitárossal Zolival egyszerre alkottak nyomasztó, félelmetes, intenzív és agresszív témákat. Persze mindehhez még kellettek Balázs dobjátékai és Ádám rendkívül mélyen megszólaltatott basszusgitárja és vokálja. Tulajdonképpen számomra a Mephitic Grave olyan volt, mintha rémálmokat vagy egy a pokolban tett látogatás képeit vezetnék át Death Metal zenébe. Jó érzés tudni, hogy Magyarországon is működik egy ilyen rendkívüli zenekar. Tényleg aki igazi old-school Death Metal-ra tart igény napjainkban, okvetlenül hallgassa meg a lemezüket. Miután befejezték ők is a sötétség áramoltatását, átadták a stafétát a soron következő és egyben zárásért felelős zenekarnak a Purulent Rites-nak.

Azért itt már az is érezhető volt, hogy tartalmas volt az esemény idáig, de az is, hogy a soron következő zenekar nem fogja kímélni a jelenlévőket. Miután készenlétbe helyezték a hangszereket négy-öt perc múlva bele is kezdtek a darabolásba. Már az első ütemek és szólamok nagyon hatásosak voltak. Fantasztikus érzés volt ismét élőben is hallani ezt az igencsak különleges zenekart. Szerintem bőven megérdemelné a “Murder Death Metal” meghatározást is akár. Sadaist (Niedergang, Leiru, Mistcavern) mint mindig precízen, határozottan és erősen szólaltatta meg a dobokat. Whisper (Niedergang) pedig úgy reszelt basszusgitárján mintha egy láncfűrészt indított volna be és Knot itt is profin kezelte a gitárt. A frontember pedig Jim Jones ezúttal sem okozott csalódást a hallgatóságnak. Teljesen belemerült az előadás folymatába. Abszolút másik énjét hozta itt elő, kb. olyan ábrázata volt mint a “Psycho Cop-Veszett Kopó” című horrorfilmből a “főhős” Joe Vickers őrmester, aki csak azért támadt fel egy éjszakára, hogy egy őrült jót zenéljen. Az meg már csak olaj a tűzre, hogy Knot pedig Freddy Krueger-es Rémálom az Elm utcában pólót viselt. A Purulent Rites ezúttal is kemény, karcos, maradandó és tökéletes élményt vágott belém, biztosan ott leszek a következő rituálén is. Már csak azért is, mert sosem tudhatjuk, hogy Jim Jones és csapata mivel áll majd elő legközelebb.

Mindent összegezve óriási volt az éjjel, pusztult az alkohol is, de szerintem mi is. Rendesen. Még ha napokig is eltartott mire a nyakam regenerálódott, de megérte! Kiemelt köszönet MINDEGYIK fellépőnek, mindenki tökéletesen remekelt, valamint Tóth Balázsnak és a YUK vezetőségének!

Kapcsolódó cikkek

ExtremeNoiseFest 2023 – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Crawling Chaos – „Ishnigarrab, Or The Awful Offspring Of The Goat” (Lyric Video) premier

KMZ

Prime-kategóriás death metal esemény a Dürer Kertben – Dead Congregation (GRE), Kill With Hate, Purulent Rites, Nadir

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek