Koncertbeszámolók

Cynic, Aebsence – Koncertbeszámoló

2007. augusztus 15. Budapest, Kultiplex

A Planetnoir és Negative Art szervezésében.

Րszintén szólva, mikor megtudtam, hogy a Cynic előzenekara egy számomra eddig ismeretlen magyar banda lesz, gondoltam utánanézek milyen zenét is játszanak. Nagyon kellemes meglepetés ért, hiszen egy egyedi és nagyon hangulatos zenekarról van szó. A kérdés persze az, hogy ezt tudják-e koncerten is hozni, a válasz pedig egy száz százalékos igen lenne, kivéve, hogy így a Cynic elött mégsem. A két együttes stílusa is eléggé eltérő, tehát némileg fura volt a párosítás, nameg mindenki a Cynicet várta tehát nem sok energiát ölt ebbe a koncertbe, de olyan pusztán gyakorlati okok miatt sem volt az igazi, hogy a színpad nagy részét elfoglalta a két dobszerkó, mert a Cynic már jó előre kipakolta a magáét is, és így az együttesnek alig maradt mozgástere. Ennek ellenére az énekes érdekes mozgásával nagyjából egy helyben állva is meg tudta oldani, hogy hozzáadjon valamit a zenéhez.

A 7/4 című számmal kezdtek, aztán a Negative következett. Kissé elszomorodtam mert rögtön lement a két kedvencem, de azért ezután sem esett a színvonal. A Deepben gyönyörű volt a közismert Úgy elmegyek kezdetű népdalbetét, aztán a Brainmash lendülete pörgette fel némileg a koncertet, bár én őszintén szólva el voltam foglalva a zenével és nem néztem hátra, hogy az emberek mennyire indultak be de az első sorokban azért elkezdték melegíteni a nyakizmaikat az emberek. Egy új szám következett, de csak a zenekar mércéjével mérve új, hiszen bár több éve készen van, csak azért számít újnak, mert albumon még nem szerepelt. Ez és az utolsóként előadott másik hasonlóan „új” dal alapján nem várható tőlük a jövőben semmi rosszabb mint az eddigiek. A két új szám között a Domestic Orders Only ismét több lendületet adott, de talán hangulatosabb is volt mint a Brainmash, márpedig ez a zene a lendület mellett jócskán az érzésekre is épít.

A Countdawn eszembe jutatta, hogy azért még nem volt minden kedvencem, és az énekes látványosan be is mutatta a címben említett visszaszámlálást, majd egy új dallal zártak. A hangzás összességében olyan volt, mint a színpadkép. Precíz basszugitár, háttérben megbújó gitár – itt be kell vallanom, hogy lehet, hogy csak én álltam rossz helyen, és azért láttam alig a gitárost, és ugyanez akár a hangzásra is igaz lehet – erőteljes dob és végül de pont, hogy nem utolsósorban az énekes aki a zene hangulatának és a színpadi produkciónak a nagy részét adta. Egészen természetellenes mozgásával jól megtámogatta a metal és a népdalrészek közötti – mellesleg feloldható – ellentétet. Nem igazán tudom, hogy általában milyenek az Aebsence koncertek, de ez mindenesetre elég jól átadta az albumok hangulatát. Csakhogy, ekkor jött a Cynic és azért valljuk be, hogy ők eléggé elnyomták az Aebsence élményét.

Nem hiszem, hogy nagyon sok zenekart fel tudnék sorolni, amelyiknek a koncertjére annyit vártam (cirka 14 év), mint a Cynic-ére, tehát a kedves olvasó el tudja képzelni, mekkora öröm ért, mikor olvastam, hogy az idén csak úgy a semmiből újjáalakult progresszív csoda röpke európai turnéját nálunk fejezi be. A zenekar tényleg egy csoda, és nem csak a zenei tudás terén. Mutassatok még egy bandát, aki egyetlen lemez illetve 14 évnyi teljes csend után ilyen népszerűségnek örvend. Persze teljesen megérdemelten. A meghirdetett időponthoz képest tetemes csúszást követően elsötétült az addigra alaposan megtelt Kultiplex koncertterme, és hatalmas üdvrivalgás közepette felhangzott a keleties, kántálos intro, a négy muzsikus meg lazán felsétált a deszkákra, majd belekezdtek a Focus albumot is indító Veil of Maya megtekert témáiba. Innentől számomra megszűnt a tér és az idő, nem maradt más, mint a ZENE így, csupa nagybetűvel. Ezt követően egymás után sorjáztak a Focus zseniális remekei, mint a Celestial Voyage, The Eagle Nature, Sentiment, I’m But A Wave To… Sajnos az első három szám alatt a hangzás némileg kásás volt, összefolytak a hangszerek hangjai, de a technikus igazán kitett magáért, és kipofozta a hibát.

A koncert talán legnagyobb furcsasága az volt, hogy Masvidal mágus éterien lebegő elszállós vokáltémái szóltak élőben, a hörgések pedig gépről mentek (ahogy a zenekar említette némi iróniával a honlapján, hogy „Virtual Tony” hörög az igazi helyett). A hatodik számig Masvidal meg sem szólalt, számok közt szintén gépről, fura gépies monológot hallhattunk, hogy miről, fogalmam sincs, nem voltam olyan lelki állapotban, hogy arra figyeljek, mindenesetre passzolt a dalok hangulatához. Nagy színpadi mozgás nem volt, Masvidal arcáról végig valami földöntúli békesség sugárzott, ahogy hangszerébe dőlve átadta magát a zene varázsának. Azért egy-egy pörgösebb résznél némi headbangelésre is ragadtatta magát, de csak néha, a műsor nagy része alatt teljesen átszellemült arccal, mosolyogva pengetett és énekelt. A másik ős-tag, Sean Reinert élőben is olyan elementáris erővel ütötte a nem kevés jazz hatásokat felmutató széttördelt ritmusokat, akárcsak a klasszikus lemezen. Úgyszintén nem volt panasz a két beugró zenészre, David Senescu gitárosra illetve Chris Kringel basszusgitárosra. Mintha mindig is a Cynic tagjai lettek volna, tökéletesen elsajátították a témákat.

Hatodik szám formájában érkezett az est egyik fénypontja, egy vadiúj Cynic nóta, az Evolutionary Sleeper. Szemfülesek már hallhatták ezt a tételt, neten sok helyen fenn van. Felvezetésében (akkor szólalt meg először) Masvidal meghatódva köszönte meg rajongóinak ezt a sok évnyi türelmet, amit tanusítottak irántuk. Az, hogy milyen ez a nóta, teljességgel leírhatatlan. Egyszerre vérbeli Cynic, mégis teljesen más, újszerű. Itt érződött a Focus megjelenése óta eltelt 14 év alatti fejlődés. Hörgés abszolut nincs benne, helyette vannak szétttördelt jazz-es ritmusok, ahogy megszoktuk tőlük, fantasztikus gitártémák, és egy olyan refrén, amit ha egyszer meghall az ember, soha többet nem tudja kitörölni. Nagyon várom az új lemezt, amin jelenleg most dolgoznak. Akkor volt még Textures (irdatlan katarzis), meg Uroboric Forms (mindent elsöprő energia), hogy melyik volt előbb, már nem is emlékszem. Focus dalokon kivül volt egy feldolgozás a hetvenes évek egyik meghatározó pszichedellikus alapcsapatától, a Mahavishnu Orchestra-tól a Meeting of the Spirits. Az eredetit sajnos még nem hallottam, de így Cynic-köntösben lélegzetelállító volt. Egy röpke utazás álmok és valóság határmezsgyéjén. A másik meglepetésnóta egy Portal (Paul Masvidal másik zenekara) dal volt, a Cosmos, ami megtalálható a Focus átkevert és bónuszokkal megtoldott újrakiadásán.

Sajnos az idő repült nagyon, és az est elérkezett az utolsó dalhoz, amit a közönség sürgetően, egyemberként követelt. Természetesen a How Could I-ról van szó. Itt meglepetésként színpadra szólították azt a srácot, aki megnyerte a Párizsban lezajlott hörögj Cynic-kel versenyt (Uroboric Competition), hogy ő adja elő az agresszív énektémákat.

Fantasztikus volt, csodálatos, leírhatatlan. Az egész koncertet ennél tökéletesebben nem is tudták volna lezárni. Utána hosszú percekig zúgott a vastaps meg a One more Song skandálás, de a zenekar gonosz módon nem kegyelmezett meg nekünk, viszont a színpadon ígéretet tettek, hogy jövőre visszatérnek. Tökéletes koncert volt, felejthetetlen élmény.

Készítette: Ata (Cynic), Conatgion (Aebsence)

Kapcsolódó cikkek

Cynic, Obscura, Cryptosis – Koncertbeszámoló

Némethy Zsolt

Aebsence lemezbemutató – 2023.02.24. Kék Lyuk

KMZ

Aebsence – itt az új lemez

KMZ

CYNIC – Ascension Codes

Némethy Zsolt

Folkkal átitatott agyas metal – ez az Aebsence

KMZ

A Cynic bejelenti európai turnédátumait

KMZ

Hot News: Cynic stream new album!

KMZ

Hot News: Cynic premiere new song!

KMZ

Hot News: Cynic premiere lyric video of title track!

KMZ

Hot News: Cynic premiere first song from new album via Prog!

KMZ

Hot News: Cynic unveil details of forthcoming album!

KMZ

CYNIC – Carbon-Based Anatomy

Azagtoth

Hot News – Season of Mist news: Cynic, Terrorizer, Black Sheep Wall, Nothnegal, Watain, Carach Angern

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Cynic,Morbid Angel, Black Sheep Wall, Nothnegal, Eths

KMZ

Cynic koncert Budapesten

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Cynic – Kylesa – Old Silver Key

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Drudkh – Deströyer 666 – Cynic – Kells – Nothnegal

KMZ

Hot News – Season of Mist news: New Signing – Cynic – Sólstafir – Arkan

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Cynic – Thy Catafalque – Generation Kill – Ghost Brigade – Ava Inferi

KMZ

Dream Theater, Cynic – Koncertbeszámoló

Cosmicantagonist

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek