Koncertbeszámolók

De Facto lemezbemutató – Koncertbeszámoló

2007. május 18. Budapest, Kultiplex

A Negative Art Prod. Szervezésében

The Moon and the Nightspirit
Variola
Gire
The Eternal
De Facto

A De Facto együttes Karizma névre keresztelt harmadik nagylemezének bemutató estjét, a The Moon and the Nightspirit folk zenét játszó együttes nyitotta meg és ők a nemrégiben Portugáliában kiadott lemezüket mutatták be a nagyérdeműnek. A kezdés pillanatában estem be a koncertterembe és nem túlzás azt mondani, hogy tátott szájjal figyeltem azt, ami a színpadon zajlott. Nem kérdéses, hogy vérprofi zenészekről van szó, akik tanpéldát adtak arra, hogy hogyan is kell elsőként színpadra lépve elvarázsolni a közönséget. Nagyon meggyőző produkció volt és igazán kellemes hangulatot teremtett a teremben, amely ekkor még nem volt megtelve emberekkel.

Az utánuk fellépő Variola alatt a közönség létszáma nem változott sokat, de valamivel több mozgás történt már a színpad előtt. A hosszú hónapok után újra Budapesten játszó együttes sem okozott csalódást senkinek, kellemes, pörgős koncertet adtak.

Azonban a Gire együttes volt az, amelyik leginkább megmozgatta a közönséget és amelyik alatt a terem kezdett megtelni emberekkel. Ők sem játszottak Budapesten már egy jó ideje és a visszatérés nagyon jól sikerült, félelmetes bulit toltak. Rendkívül lendületesen és energikusan játszottak, sokat mozogtak. Ez volt az est legpörgősebb koncertje, ami persze tőlük teljesen megszokott. (érdemes megjegyezni, hogy a Gire és a Variola együttesek háza táján is a közelmúltban született meg a sokat várt első album, melyet először mutathattak be élőben a pesti közönségnek).

Utánuk az ausztrál The Eternal nevű formáció következett, amely európai turnéjának keretein belül látogatott hazánkba (már második alkalommal, 2004 után újra). Dallamos, sötét hangvételű fémzenéjük véleményem szerint igencsak megnyerte a közönséget, a programidő végére (ami sajnos elég hamar elérkezett) nem csak ismeretségük, de rajongótáboruk is bővült. Ráadásul borzasztó jó arcoknak bizonyultak: reggelig söröztek, beszélgettek és csocsóztak velünk.

Az est utolsó koncertje természetesen a De Facto lemezbemutatója volt. Az előzőekhez képest köztudottan lágyabb hangvételű Karizma c. lemez fogadtatása egyértelműen pozitív volt, de emellett mindenképp üdítően hatottak a régebbi ismerős dalok is. A teremben eluralkodó hangulatot kiválóan jellemezték a minden fele feltűnő táncoló párok. Nagyon élvezetesre sikeredett ez a produkció is. Természetesen nem hagyták az együttest elsőre lejönni a színpadról, de egy bónusz szám után már ténylegesen véget ért a buli.

Az after party (számomra ismeretlen okokból) elmaradt, a kerthelyiségben a magára hagyott Heaven’t gondoskodott a zenéről zárásig. A hely italáraival nem voltam kibékülve, de az 50 ft-os csocsó valamelyest kárpótolt. A hangosítás, egy-két kisebb gerjedéstől eltekintve jól szerepelt, úgyhogy erre sem lehetett különösebb panasz. Végül megjegyezném még, hogy az éjszaka folyamán több pulóver és kabát is eltűnt tulajdonosától, ajánlom mindenki figyelmébe a ruhatárat, a legközelebbi kultiba látogatásukkor. Összességében, mindegyik fellépő nagyon jól szerepelt és így ezért az estért potom pénz volt a 800 Ft-os belépő.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek