Koncertbeszámolók

Death Angel, Mercyful Fate – Koncertbeszámoló

2022. július 28. @ FEZEN Fesztivál – Székesfehérvár

Az utóbbi években kihúzódott a Fezen a szokásos fesztivállistámról. Utoljára a Judas Priest és a Black Label Society miatt látogattam el a fesztiválra. Most meglepődtem, mert bizony ez 7 éve volt. Mivel rég jártam lenn Fehérváron, így kifejezetten örültem, hogy a dán heavy metal alapvetés a Fehérvári Zenei Napokon kötött ki. A Mercyful Fate újraéledése és az azt követő őrület viszont nem idén kezdődött, hanem 2019-ben. Új lemezről és turnéról suttogtak. Ez úgy tűnik valóra is fog válni, miután lecsengett a pandémia, minden élőzene szerető legnagyobb ellensége (így legyen). A Mercyful Fate pedig jött és tanúbizonyságot tett arról, hogy az old-school még mindig tarol.

A csapat jelenlegi felállása élén természetesen King Diamond trónol, mellette pedig Hank Shermann alapító gitáros foglal helyet. A csapatot erősíti még az Into The Unkown óta dobverőt ragadó Bjarne T. Holm és a A Dead Again óta 6 húros fejszét viselő Mike Wead. A basszusgitáros szerepét pedig Joey Vera tölti be a Fates Warningból és az Armored Saintből. Hát nagy panasz nem lehet, 2022-ben ez egy arany felállás.

De ne rohanjunk ennyire előre, úgyis fehérvári látogatásom során egy jó Death Angelt is el tudtam csípni. A pontosan 18 órakor kezdődő San Franciscó-i thrash veteránok reszelésére kis késéssel sikerült is beesni. Mázli, mert a srácok a végén egy óra helyett másfelet kaptak, így én is kárpótolódtam, ha már pont két The Ultra-Violence -s nótáról sikerült lecsúszni. A csapat ereje teljében feszített a színpadon és jó volt látni, hogy Will Carroll is teljesen felülkerekedett a covidon – úgy verte a bőröket, mint egy eszelős. Markék elég jól paprikázták ki a setlistet, mert a legismertebb és legkoncert kompatibilisabb dalok kerültek elő. A Dream Calls for Blood lemezt nagyon bírhatják a srácok, mert akárhány D.A. bulin voltam, erről mindig több nóta is felcsendült. Nem véletlen, újraalakulásuk óta véleményem szerint is ez a legerősebb korong. A Dream Calls For Blood és a Son of the Morning már modern thrash klasszikusok. Utolsó előttinek bedobták a Bored-ot, az eléggé poros Frolic Through the Park lemezről, ami megültette kicsit a bulit pont így a vége fele, de aztán a Thrown to the Wolves visszahozta a keringést a moshpitbe, amiben jó magam is berobbantam.

Buli után már mi is a merch sátornál várakoztunk, hisz a srácok már jöttek is hátra dedikálni, fotózkodni. Mivel az Alvin nem az én világom, így pár cimbora és ital társaságában gyorsan elütöttük így az időt a Mercyful Fate kezdéséig.

A dánok óriási molinója nem igazán volt kompatibilis a Fezen színpadának magasságával, a „Fate” tulajdonképpen alig látszott ki. Egyébként alapvetően meglepődtem, hogy nem nagyszínpadot kaptak és elmerengtem, hogy fog itt ennyi fanatikus elférni. Hát elfért, vagy legalább én nem nagyon nézegettem hátra. Kezdés előtt 5-10 perccel simán sikerült elfoglalni egy szellős helyett aránylag elől jobb középen. Persze a buli utolsó szakászában nem bírtam ki, ahogy megszólalt az Evil c. nóta, robbantam be előre a második sorig.

Azt kell, hogy mondjam a Mercyful Fate színpadképe, hangzása, játéka, kisugárzása, illetve King jelmezei, sminkje és persze hangja egy életre a memóriámba vésődött. Szerencsésnek érzem magam, hogy a rock és metal történelem egy újabb darabkáját őrizhettem meg. A repertoár nem meglepően a klasszikusok klasszikusaiból állt: Mercyful Fate EP, Melissa, Don’t Break The Oath lemez. Ehhez hozzácsapták még az új szerzeményüket a The Jackal of Salzburg-ot, ami első hallásra igencsak igazodni fog az M.F. katalógusához.

Amit jó volt látni, hogy a többségben 60 fölötti zenészek széles vigyorral, óriási beleéléssel hozták a formájukat, így nem csoda, hogy a több, mint 40 éves tételekre a fiatalabb és az idősebb generáció ugyanolyan intenzitással mozdult meg, csápolt, metalvillázott és torkaszakadtából ordította a dalszövegeket. Rendkívül jó érzés látni, hogy vannak még olyan zenekarok, akik egy csettintéssel le tudják rombolni az életkorbeli, stílusbeli és „még sorolhatnám-beli” különbségek által felhúzott gátakat. Ennek köszönhetően egy rendkívül jó hangulatú és profi másfél órát kaptunk, és ahogy már említettem egy falatka történelmet is.

Ezek után csak remélni tudom, hogy a Mercyful Fate-nek lesz még folytatása, hogy fog még történelmet írni. Tartsátok szemmel a misztikus zenekart, hisz úton az új lemez és ki tudja, talán egy azt támogató újabb turné!

Fotók: Zenefesto

Kapcsolódó cikkek

MTV Headbanger’s Ball Tour – Budapest – Koncertbeszámoló

Azagtoth

Mark Osegueda (Death Angel) video üzenetben invitál a decemberi MTV Headbanger’s Ball turnéra!

KMZ

Testament, Annihilator, Death Angel – Koncertbeszámoló

Dehumanizer

Testament, Annihilator, Death Angel – elindult a jegyértékesítés / találkozz a Testament tagjaival!

KMZ

KME videók: Suicidal Angels, Ggu:ll, Shadowdream, Diamond Lane, Backdawn, Whispered, Carnifex, Death Angel, Paradox, Thunderstone

KMZ

KME videók: Overtures, Death Angel, Omnikage, Hortus Animae, Universal Mind Project, Kamelot, Destruction, Soilid, Savage, Enthrallment

KMZ

A Death Angel bemutatja az ‘Execution/Don’t Save Me’ hivatalos élő trackjét a »The Bay Calls For Blood« albumról!

KMZ

A Death Angel kiadja a „The Bay Calls for Blood” hivatalos élő számát

KMZ

Death Angel – Első videóelőzetes az »a thrashumentary« DVD kiadványhoz!

KMZ

A Death Angel bemutatja a »The Bay Calls For Blood« live LP borítóját!

KMZ

A Death Angel kiadja »a thrashumentary« DVD + live albumát!

KMZ

A Mercyful Fate legendás gitárosai, Michael Denner és Hank Shermann új albumot készülnek kiadni!

KMZ

Hot News: Death Angel – »The Dream Calls For Blood« Videoclip now online!

KMZ

DEATH ANGEL – The Dream Calls For Blood

Darkjedi

Hot News: Death Angel – „The Dream Calls for Blood” Track-By-Track Part 2 Posted!

KMZ

Hot News: Death Angel – „The Dream Calls for Blood” Track-By-Track Part 1 Posted!

KMZ

Hot News: Death Angel – »The Dream Calls For Blood« out now & available for streaming!

KMZ

Hot News: Death Angel – second album trailer now online!

KMZ

Hot News: Death Angel – announce full support package for their European Tour!

KMZ

Hot News: Death Angel – ‘Fallen’ now available for Streaming!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek