Koncertbeszámolók

Demilich, Krypts, Beneath The Void – Koncertbeszámoló

2022. november 22. @ Budapest, Supersonic – Blue Hell & KVLT

Mindenekelőtt hatalmas pacsi az Insane Hellride Entertainment legénységének, akik áldozatos és hiánypótló munkát végeznek az itthoni dohos, földalatti zenei világban, igazi csemegékkel kényeztetve a vájt fülű oszladozó mocsárlakókat.

Nekik köszönhetjük ezt a kanyart is, ami szerintem nem mostanában fog kiürülni a hallójáratokból, olyat szólt. Eleve nem túl gyakran kapaszkodik fel a bolygó ezen részére ez a különös hangulatú finn űrszemetes death/doom, úgyhogy a valódi fanatikusoknak rendesen megszólaltak a fanfárok, amint kijött a koncert plakátja.

Főleg, hogy a bemelegítés is brutál erősre sikerült, megkockáztatom hazai pálya lévén, a közönség sokkal inkább tisztában volt a Beneath The Void munkásságával, mintsem a finnek rettenetével. Ezen a pontos fontos megjegyeznem: a leánykori nevén Kill With Hate, de azóta Beneath The Void-á konvertálódott kvintett közel sem előzenekari státuszú színvonalon zenél/zenélt. Ugye az az alap, hogy az egykori olckúl death „helyett” (mellett?) egy technikásabb, kreatívabb, kísérletezősebb satöbbibb death-et kapunk, egyelőre az …into Obilivion lemez kozmikus, dimenziókban mászkáló atmoszférájával és színeivel, mely színek a színpadon is felvezették, kísérték a bandát. Na most, a BTV lemezen működik, élőben meg NAGYON működik! Pont annyira tágult ki a zene, amennyire erős death is maradt. Tökéletes egyensúly, maximális élvezhetőség, nulla egyhangúság. Krisztián mély hörgései, Patrik magasai spéci dinamikát adnak a koncertnek, a gitártémák nagyon szépen fekszenek, a dob feszes, pontos, a dalok egyszerre változatosak és stílushűek. Ja, és persze bőséges a merch pult. A BTV-nek már rég a Rising Merch Faces of Death Tour-on lenne a helye.

Egy szó, mint száz, még nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő az, amit Krisztiánék élőben (és nyilván lemezen) művelnek.

Az elsöprő energia után viszont csak söprögetés jött, mert érkezett a Krypts. Papíron finn death/doom, tudjátok, ez az antikozmikus, belesüllyedős, másvilági fajta, ami igazán fasza dolgokkal kecsegtetett. Van, akit nem csak kecsegtetett, mert a buli (buli …) után a klotyóban zajló piszoárértekezleten többen is méltatták őket, ám én azon kívül, hogy egy korrekt és hiteles death/doom masszát hallottam, több mindent sajnos nem tudok elmondani. Deathnek túl doom, doomnak túl death, kicsit mintha túl sokat akarna a Lovecraft-szarka.

Ja igen, a Krypts jellemző hivatkozási alapja a Lovecraft-i világ, ami sejtet valami borzongó mélységet, valami félelmetes ismeretlent és ez meg is volt, divatosan szólva „átjött” élőben is, de a katarzis, sajnos az is valahol megsemmisült a sötétben. Az a vicc az egészben, hogyha most igen/nem kérdés lenne, hogy tetszett-e ez a koncert, azt mondanám, nem. És ha ugyanígy kéne megválaszolnom, hogy elmennék-e legközelebb is Krypts-re, arra igent mondanék. Mert van azért ebben lehetőség és a technika, valamint az alázat nem vitatható el a srácoktól, 3 lemezen vannak túl (amik 3 évenként jelentek meg), szóval lehet, hogy szimplán csak engem nem talált ez most el.

A Demilich!! Borzasztó nagy kihívás írni erről a koncertről. Annyira unikális, olyan különleges az, amit hallhatunk tőlük, hogy nem is igazán találom a megfelelő jellemzést erre. Az egyetemes death metalban páratlan hangulatú a máig egyetlen Demilich lemez, a Nespithe és ez –nem alábecsülendő a hangszeres teljesítmény persze- leginkább Antti Boman hangjának köszönhető. Fortyogó, mély, öblös, bugyborékoló, de ami a legfontosabb, zseniális!

Lényeges, hogy nem szimpla poénzenekarról van szó (tehát nem a Gutalax-i értelemben kell erre gondolni), hanem egy megfelelő, de intelligens humorérzékű, elképeztően kreatív brigádról. Antti Boman is jó kedélyű, kommunikatív faszi, nem spórolja meg a közönséggel való interakciót sem, élőben pedig hozza azt a bizonyos orgánumot, fene tudja hogy. Ilyet legutóbb annál a Paul nevű cseh fazonnál tapasztaltam, aki a Negligent Collateral Collapse-ban (meg aztán jópár grind dologban) énekelt. Sajnos a Demilich mindössze egyetlen teljes albummal (és szép hosszú, kimunkált dalcímekkel) rendelkezik, ez a Nespithe, erre épült a koncert jelentős része, talán 2-3 tétel kúszott be egyéb demok/ep-kről. A hangzásra nem lehetett panasz, jól kivehetők voltak a gitártémák is, amik hallatán rögtön Robert Vigna jutott eszembe az Immolation-ból aki meg-meg húzza-nyúzza a hangokat folyamatosan. Ezt éreztem Aki Hytönennél is, de az egész hangszeres szekció hibátlanul teljesített. Ami feltűnő, a Demilichnél kimunkált dalokról van szó, szerencsére a hangzás is velünk volt így tapasztalhattuk, hogy itt nem szimpla darálásról van szó.

Lehetett volna ez egy mostanában divatos album-végigjátszó koncert is, de Anttiék megkeverték a dalokat, sejteni vélem, hogy valamiféle népszerűségi rend alapján. Ráadásban jött a And You’ll Remain… (In Pieces in Nothingness), személyes kedvencem, a The Sixteenth Six-Tooth Son of Fourteen Four-Regional Dimensions (Still Unnamed) rögtön az elején elhangzott, a kb. bruttó egy órás műsoridő így leírva karcsúnak tűnhet, de olyan tömény és annyira üresjárat nélküli volt, hogy még most is azt pihenik ki, akik hallották. A Demilich élőben is nagyon komoly iránytű lehet a pályatársaknak, rajongóknak egyaránt. Nem is nyújtom tovább most ezt a beszámolót, nem szedem szét további dalokra (van elég komplex a Nespithe, tessék egészben és főleg élőben fogyasztani), mert csak a fentiek önismétlése lenne. A Demilichet látni, hallani kell.

Demilich setlist:

1. Inherited Bowel Levitation - Reduced Without Any Effort 
2. The Sixteenth Six-Tooth Son of Fourteen Four-Regional Dimensions (Still Unnamed) 
3.The Cry 
4.And the Slimy Flying Creatures Reproduce in Your Brains 
5.The Planet that Once Used to Absorb Flesh in Order to Achieve Divinity and Immortality (Suffocated to the Flesh that it Desired...) 
6.Emptiness of Vanishing 
7.(Within) The Chamber of Whispering Eyes 
8.Two Independent Organisms → One Suppurating Deformity 
9.The Putrefying Road in the Nineteenth Extremity (...Somewhere Inside the Bowels of Endlessness...) 
10.When the Sun Drank the Weight of Water 
11.Raped Embalmed Beauty Sleep 
12.The Echo (Replacement) 
13.And You'll Remain... (In Pieces in Nothingness) 

1122Demilich

Kapcsolódó cikkek

Akela, Beneath the Void, Komodo – Koncertbeszámoló

Steve

Malevolent Creation, Beneath The Void – Koncertbeszámoló

bönin

Undead Fesztivál 2022 – Koncertbeszámoló

Steve

Koncertajánló: Baest (DK), Beneath the Void

KMZ

Metal.hu évzáró turné a Watch My Dying, a Beneath The Void, a Heedless Elegance és a Nest of Plagues közreműködésével

KMZ

II. Fekálfeszt – öt órányi pöce

KMZ

Megjelent a Beneath The Void első nagylemeze „…Into The Oblivion” címmel

KMZ

Hot News: Krypts – „Unending Degradation” Out Now On Dark Descent Records

KMZ

Hot News: Finnish Death Overlords Krypts To Unleash Unending Degradation On February 19th Via Dark Descent Records

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek