Koncertbeszámolók

Devin Townsend Project, Periphery, Shining – Koncertbeszámoló

2015. március 12. @ Budapest, Barba Negra Music Club

A Barba Negra Music Club március hónap 12-én igazi nyalánkságokkal kedvezett a metál zene ínyenceinek, amikor is a Devin Townsend, Periphery, Shining kombó lépett fel, este fél kilences kezdéssel. Egyik banda sem mondható kezdőnek saját műfaján belül, ez a trió pedig kifejezetten ütősre sikeredett. Mind a Periphery, mind a Devin Townsend elsődlegesen az új anyagaikat mutatták be a nagyérdeműnek. Ám lássuk csak, mit tapasztalhattunk azon az estén.
Az elképesztő embertömeg leverekedése után az ember máris bent találhatta magát a pofátlanul magas sörárakkal, illetve terjedelmes belső térrel rendelkező koncerthelyiségben, ami amolyan félig nyitott, félig nem megoldással van megoldva, különböző vízhatlan szöveteknek köszönhetően.

Elsőként a Norvég Shining léphetett porondra, meglehetősen pontosan. Őket véletlenül se keverjük össze a Svéd Shininggal, gyakorlatilag a néven kívül semmi nem egyezik bennük. Jelen esetben tárgyalandó zenekarunk valahol a Metal, az elektronikus zene, illetve az Avant-garde között helyezhető el, csipetnyi őrülettel meghintve, nyakatekert megoldásokkal karöltve. Megjelenésük nem túl kirívó, pont olyan határon belül mozog, ami az effajta bandákra jellemző. ’99 óta muzsikálnak, több, mint 11 ember fordult már meg a bandában, szóval nem mondható, hogy nem zabálják a tagokat.

Most nagyjából 40 percet játszhattak, mint előzenekar. Színpadi megjelenés teljesen helyén való volt; szimpla, egyszerű fekete, vagy sötét ruha a banda nagy részén. A srácok rendesen beleadták magukat a show-ba, a tömeg pedig legalább annyira élvezte az előadást, mint maga a Shining. Fényhatások, hangosítás terén sem panaszkodhattunk, bár ez nem is volt meglepő, a helynek kifejezetten jó adottságai vannak erre.
Őszintének kell lennem; nem vagyok nagy fanatikusa az ilyen műfajnak, ám  tény, hogy elég jól ropták a témát Shining-ék. Nálam azt hiszem ott indult el egy hatalmas tisztelethullám a banda irányába, mikor előkapta a Szaxit az énekes, majd belekezdett egy komplex, teljesen elmebeteg kis szólóba. Ha jól láttam, még selfie-t is készített a színpadon, ám ebben nem lennék biztos.  Ami viszont 100%: Kkifejezetten jó muzsikát nyomnak, kellőképpen bemelegítették a tömeget a másik két zenekarra.

Egy hatalmas függöny mögötti pakolászás után megjelent a színpadon a Periphery. Ők 2005-ben jöttek létre, a jó öreg Amerikában. Inkább a progresszív Metal-t képviselik, kicsit kilógva ezzel a sorból, legalábbis számomra. Tiszta ének, illetve üvöltések egyaránt helyet kapnak vokál terén. Túlságosan komplex zenét ne várjunk, viszont kellemesen el lehet hallgatni az ilyen muzsikát koncerten…amennyiben jól szólal meg az összesség. Itt viszont valamiért a dob túlságosan előtérbe került, az ének pedig kicsit a háttérbe. Az énekes úr azért tiszteletből, vagy mert őszinte rajongó, felvett egy Shining pólót és abban nyomta le az egész show-t. Nagyjából 50 percig élvezhettük az őrjöngést, amit a közönség kellően pozitívan igazolt vissza. Számomra a Periphery olyan semmilyen előadást nyújtott, a Shining jobban elnyerte a tetszésemet.

A hatalmas képernyőn villogó animációkkal kísérve nagyjából fél 11 körül végre megvillogtathatta tudását a Devin Townsend, ha minden igaz, kicsiny hazánkban másodszorra. Aki nem ismerné nagyon a bandát: 2008-ban alapította saját neve után a zenekart Devin Townsend hithű kanadai lakos, aki nem mellesleg nagyjából mindenen tud játszani, ami hangszer…talán dobon nem, de ebben sem lennék biztos. 13 kiadvány köthető hozzá ezzel a névvel, tehát eléggé termékeny ember. Tavaly jött ki legutóbbi nagylemezük, Z2 névvel.

Természetesen itt már akkora tömeg tülekedett, hogy levegőt is igen nehezen lehetett kapni. Nem nagyon ismerem a bandát magát, viszont az lejött, hogy Devin úr szereti csinálni a show-t; olyan grimaszokkal és gesztusokkal spékelte meg a saját előadását, hogy már-már azt hittem, önmagából csinál gúnyt…bár még ez is meglehet. Setlistet nem nagyon tudok mondani, ám az biztos, hogy nagyjából fél óra elteltével olyan számokat iktattak be az előadásba, hogy egy emberként mozdult meg az egész Barba Negra-s tömeg, megremegtetve lábunk alatt a földet. A számok viszonylag vegyesen követték egymást; volt lassabb tétel ugyanúgy, mint agyeldobós. Habár ízlések és pofonok; beszéltem olyan „Ős-Devin” rajongóval, akinek kifejezetten csalódás volt a koncert.

Ha szummát kell vonnunk az estéről, majd azt egy 10 pontig terjedő skálán értékeljük, egy erős 7,5-öt kaphat. Volt egy-két baki, ám összességében kellemes hangulat uralkodott végig a Barba Negra-ban.

Köszönet Pazonyi Dórinak a fotókért!

Kapcsolódó cikkek

Shining – Gyllene Portanas Bro (official premiere)

KMZ

A Shining kiadja ütős új videóját a „Vilja & Dröm” számához

KMZ

Shining – „Framtidsutsikter” dalpremier

KMZ

Shining – „Besök Från I(ho)nom” dalpremier

KMZ

Shining – Albumrészletek és első szám premiere

KMZ

Shining – Kilencedik nagylemez bejelentése, weboldal újraindulása

KMZ

Devin Townsend Project – „March Of The Poozers” dalszöveg videó

KMZ

Periphery – „Juggernaut: Alpha”, „Juggernaut: Omega” részletek

KMZ

Periphery – „Juggernaut: Alpha” és „Juggernaut: Omega” megjelenés januárban, turnék

KMZ

Devin Townsend Project „Rejoice” dalszövegvideó

KMZ

Hot News: Season of Mist signs Shining!

KMZ

Hot News: Periphery – stream „Clear (EP)” via metal-hammer.de

KMZ

Hot News: Periphery – to release „Clear (EP)”

KMZ

Hot News: Film Maker To Accompany Sweden’s Shining On Upcoming Tour. New Video Teaser Released

KMZ

Hot News: Devin Townsend Project premieres video clip of “Kingdom” via Loudwire.com

KMZ

Hot News: Devin Townsend Project – The Retinal Circus enters charts across Europe

KMZ

Hot News: Periphery – watch the new live video for „Ragnarok” via metalhammer.co.uk

KMZ

Hot News: Niklas Kvarforth’s Shining To Headline Razors Over Europe 2013 Tour. Black Metallers Crest of Darkness and Thrashers Sterbhaus To Support

KMZ

SHINING – 8 ½ – Feberdrömmar I Vaket Tillstånd

Menegroth

Hot News: Devin Townsend Project showcases ‘War’ clip and reveals contents of deluxe edition

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek