Koncertbeszámolók

Dew-Scented, Wackor, Archaic – Koncertbeszámoló

2007. október 28. Budapest, Kultiplex

A Negative Art Prod. szervezésében

A mai este a modern thrash metal jegyében telt és őszintén szólva nem annyira rajongok ezért a vonalért, én maradok a régi old skull bandáknál (Protector, Deathrow, Exhumer, stb…), de eddigi tapasztalatim alapján élőben sokkal jobban megfogott ez a muzsika, mint lemezen. És hát a mai estében sem csalódtam ilyen formában, leszámítva a sokszor zavaró technikai problémákat. Nembaj, legelább annyi előnye volt, hogy többen becsurogtak a hazai Archaic műsorára. Egyébként baromi kevesen jöttek el erre a koncertre, ami szerintem nem is nagyon csoda, mivel már igen erősen hóvége volt, másrészt másnap lépett fel a Gorefest ugyanitt a kultiban és jópáran oda tették a voksukat.

Tehát mint említettem a hossszúra nyúlt késlekedést, valamikor 21:00 után lépett színpadra az Arhaic. Az intró után a négyes bele is csaptt a közepébe a true death of life-al, ami egyébként a 2006-os debütalbumuk, a time has come to envy the dead nyitónótája is. A hangzás eleinte még rendben volt, ütött is renedsen. Aztán volt még itt toxic nightmare, egy tormentor feldolgozás (ami ugyancsak mghallgatható az albumon), és egy-két új szám is. Úgyvettem észre, hogy eléggé death metalosodnak a srácok. Jóval több grind témák hallhatók zenéjükben, ami megmondom őszintén, nem áll rosszul nekik, mivel eddig sem az old skull „tika-tika-tika” thrash-t tolták és ilyen formába szerintem jól megy hozzá.

A műsor utolsó három számánál három tagúra szűkült a csapat, mivel Olt Ákos gitáros erősítője teljesen felmondta a szolgáltot. A megklippesített the archer már nélküle hallhattuk, plussz még egy Judas Priest feldolgozást. De Ákos nem jött nagyon zavarba, mert ő is végig headbangelte utána az egészet. Ha-ha Összességében jó kis koncert volt ez. Hajrá Magyar Thrasherek! Várjuk a következő albumot.

Ezután következett a Wackor. Hát én nemis tudom, hogy fejezzem ki magam minnél szolídabban, voltam már néhány Wackor koncerten, de engem valahogy soha nem fogott meg ez a groove-os, metalcore-os zenéjük és nem is nagyon illett ebbe az estébe szerintem. Elismerem, van néhány fogós témájuk, de számomra, ennyi is az egész. Néhányan láttam, hogy ugráltak, bangeltek rá, de nem mentek be olyan sokan, még az amúgy kevés létszámú társaságból sem. Ami talán még tetszett az az énekes/gitáros Miki-nek a hozzáállása: folyamatosan vidám volt, átéléssel csinálta azt amit csinált és nem az jött le, hogy „na b…meg, megint egy gyenge koncert!”, hanem hogy buli van, rock’n’roll. Ja, és tetszett a Star Wars intró is! Azt hallottam, hogy zömmel a 2004-es debüt albumukról játszottak, a Methanold-ról. Azért sok sikert a bandának továbbra is.


És hát az est fénypontja a germán Dew-Scented következett. Voltak itt már néhányszor, de eddig mindig kimaradt, tehát eléggé kiváncsi voltam, mit alkotnak a német thrasherek. Kb 23:30-kor csaptak a húrok közé és amint már említettem, nem is csalódtam ennek a muzsikának az élő előadásában, de kevésbé voltam elégdett ennek megszólalásával. Energikusak voltak, lendületesek, nagyon formában van a csapat. A hangzás viszont csapnivaló volt. Nem volt meg benne (kicsit önmagamat cáfolom) az a iszonyat kemény, reszelős, mély sound, ami lemezeikre jellemző. A régi és ez újabb anyagik között azért van különbség rendesen, és ez megnyílvánul főleg a tempóban és a témákban. Régebben sokkal Thrash-esebb vonalon mozogtak, most viszont erős Death Metal-os befolyás jellemzi nótáikat.

Egyébként az a kevés ember aki itt összegyűlt nagyon csendbe volt. Leif Jensen énekes meg is jegyezte: „Mi ez a nagy csend ba…a meg?” Ha-ha! De ez cseppet sem szegte a kedvüket, amennyire csak tudtak, reszeltek és zúztak. Minden korszakból játszottak nótákat, de inkább újakat toltak. Volt Unconditional a 2002 Inwards (személyes favorit album) albumról, Vanish away-t az új albumról (érezni rajta erős göteborgi Death Metal vonást), Acts of Rage-et az Impact-ről, stb… Egyébként az általam elmondott negatívumok ellenére jó volt a hangulat, a vége fele egy kis pogó is kialakult. Remélem ha legközelebb jönnek, jobb hangzással lehet meghallgatni és végigzúzni ezeket a szerzeményeket. Thrash!

Kapcsolódó cikkek

Archaic – Lines – új live videó / tavaszi turné

KMZ

Archaic, Rivers Ablaze, Türböwitch

KMZ

Grima, Aether, Archaic, Kylfingar – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Grima, Aether, Archaic, Kylfingar

KMZ

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Nest of Plagues / Eagle Has Landed / Archaic – Koncertbeszámoló

Steve

Needless / Archaic / Nefalem – amikor a fény és a hang sem bírja

KMZ

Thrash Death Assault 2022.04.15. Dürer Kert; Archaic, Needless, Nefalem

KMZ

Archaic – megjelent a „The Endgame Protocol”!

KMZ

Archaic interjú

KMZ

Archaic – The Endgame Protocol exclusive támogatói csomagok

KMZ

Új dal és videoklip az Archaic zenekartól!

KMZ

Archaic / Divided / Reason / Skyabove – jó érzés volt tomboló arcokat látni

KMZ

Archaic – megjelent a budapesi thrash banda szöveges videója a Behind című új dalra

KMZ

Archaic – szeptember 11-én koncert a Robot-ban a PMA és az Atrox Trauma zenekarokkal!

KMZ

Archaic – jótékonyság

KMZ

Archaic – Pénteken a Wacken fesztiválon lépnek fel!

KMZ

Új Archaic EP – Lyrics videókkal

KMZ

Gary Holt üzenete az Archaicnak

KMZ

Archaic klippremier – a ‘Two Minutes Of Hate’ dalhoz forgattak videót a thrasherek

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek