Koncertbeszámolók

Diktátor, R.O.M. – Koncertbeszámoló

2008. június 6. @ Debrecen, Unplugged Club

Egy borongós péntek délután érkeztem meg a debreceni Unplugged clubba, amit Debrecenben csak Lillaként ismernek. Nagy heavy metal bulira volt kilátás, hiszen a Diktátor várt a közönségre. Amikor megérkeztem, alig találkoztam emberekkel, pedig a kezdés előtt pár perccel értem oda. Így volt szerencsém pár szót váltani Ferkóval, a Diktátor basszusgitárosával.

Közben a R.O.M (Read Only Memory), az előzenekar már hangolgatott a háttérben, hangosították be a cuccot. Róluk annyit tudtam a koncert előtt, hogy balmazújvárosiak, heavy metalt játszanak, és nagyon fiatalok még. A jegyszedők is meglepődtek, amikor a három srácról azt állították, hogy fel fognak lépni. Fel is léptek. Amikor a színpadra néztem, arra gondoltam, bárcsak én is játszhattam volna ilyen idős koromban. A srácok közül a gitáros a legidősebb, de még ő sincs 15 éves, a másik két zenész pedig csak 12. Hárman alkotják a zenekart, Kerekes Levente basszusgitáros/énekes, Herczeg Csaba gitáros/vokalista és Csobán Bence dobos. Feldolgozásokat játszottak, főként magyarokat, de elhangzott a Judas Priesttől a Breaking the Law magyar változata is. Nekem alapvetően előítéletem van az ilyen számokkal szemben. Jobban örültem volna az eredeti angol nyelvűnek. Furcsa volt a jól ismert számokat egy majdnem 12 éves srác hangján hallani. Ami különösen szívmelengető érzés volt ebben a zenekarban, az a dobos srác játéka, és lelkesedése.

Végig vigyorogta a koncertet, és látszott, hogy nagyon jól érezte magát. A többiek hozzáállásával sem volt semmiféle probléma. A zenész-szekció kitett magáért, azonban az ének a magasabb hangfekvésben csúszkált egy kicsit. Ez természetesen az idők során javulni fog. A hangosítás azért hagyott némi kívánnivalót maga után. A gitár szerintem túl halk volt, ami főleg egy gitárral felálló zenekarok esetén zavaró, főleg, ha gitárközpontú heavy metalt játszanak. A hangulat a végére kezdett éledezni, de a számokat lelkesen megtapsolta az apránként gyűlögető közönség. Körülbelül 45 percet játszhattak, majd átadták a terepet a Diktátornak. Nekem mindenképpen kellemes meglepetés volt a zenekar.
Setlist: Halál a májra, Minek a szó, Ez az a ház, Szállj fel, szabad madár, Lélek útja, Nem kell más, Vadul fáj, Rock katonái, Végem van, A jel.

A debreceni Diktátor zenekart nem kell már különösebben bemutatni a városban. Régi motorosok már a szakmában. Annak idején még 1986-ban alakult meg Derzsi Vezér vezetésével a banda. A jelenlegi felállás négy éve zenél együtt. A bandát Derzsi Vezér gitáros/énekes, Terdik Ferkó basszusgitáros és Samu dobos alkotja. Ha jellemeznem kellene a zenéjüket, azt mondanám, hogy az az egyszerű, puritán, kő-heavy metal. Ennek is köszönhetően elkezdtek gyülekezni az emberek, és feltűntek olyanok is közöttük, akik már a kezdetek kezdetétől ismerik és szeretik a bandát, az „Öreg rockerek”. A nézőtér szép lassan elkezdett megtelni a rajongókkal, és olyan fél kilenc körül kezdetét vette a várva várt Diktátor koncert. A csapat az Րrjöngő folyóval kezdte a bulit, minthogy a honlapjukon is ez a szám szerepel az első helyen a lejátszólistában. Րsrégi szerzemény, már az 1991-es debütáló Animal metal albumon is megtalálható. Ezzel a nótával visszaidézték a magyar heavy metal őskorát, amiben a közönség is aktívan részt vett. Beindult a headbang egy pillanat alatt. A hangulat csak fokozódott a Három királyok és az Րrülj meg alatt, a közönség pedig már Vezérrel együtt üvöltötte, hogy „Szar az élet!” Nem adták alább a nagy slágereket, játszották a jelenlegi felállás első közös albumának címadóját, a Vigyázz, jön a vadász!-t, a Törpék nélkül-t, a Fémszerelmet.

A koncert közepén elsötétült a színpad: bemutatták a csapat legújabb videoklipjét, a Nem leszek állat a kertedben-t. A közönséget nem engedték lazítani, belekezdtek a Kereslek-be, ami nekem személy szerint az egyik kedvenc Diktátor-számom. Jött még a Nem mehetek el című alkotás, amikor a közönség elővehette az öngyújtókat. A záró tétel a Gyilkos maci lett, ami egy másik klipes számuk, és egyike a legismertebbeknek. A szám végén Samu, a dobos meg is indult a művészkijáró felé, de a „vissza, vissza” és a „Dik-tá-tor! Dik-tá-tor!” maradásra bírta őt, a többiekkel együtt. Annyira belejöttek a muzsikába, hogy négy dalt is elnyomtak, köztük élőben is a Nem leszek állat a kertedben-t. Zárásként a Sátán kutyáját hallhattuk. Sajnos többet nem játszhattak a fiúk, mert este tízkor a belvárosban bezár a bazár, nem lehet élőzenét játszani. Egyszerűen tilos…
Nekem az eddigi Diktátor koncertjeim közül ez volt a legjobb, és talán itt szólt a legjobban a zenekar, ugyanis a hangosító srác is kitett magáért, bár egy icipicit én még tettem volna Vezér gitárjára és Ferkó basszusára. Az ének és a vokálok viszont szépen szóltak. Reméljük, viszontláthatjuk hamarosan a zenekart, mert a magyar heavy metal szegényebb lenne a Diktátor nélkül.
Setlist: Őrjöngő folyó, Vesztes, aki nyer, Három királyok, Րrülj meg, Szar az élet, Ahol nincs remény, Vigyázz, jön a vadász, Fémszerelem, Törpék nélkül, Épül szépül…, Eskü, Videoklip bemutatás: Nem leszek állat a kertedben, Kereslek, Az ősök földje, Még, még…, Nem mehetek el, Bunkó vagy, Kőcsirke, Gyilkos maci; Ráadás: Emlékezz, A farkasok fia, Nem leszek állat a kertedben, A Sátán kutyája.

Kapcsolódó cikkek

Diktátor – négy új dallal és 12 koncertfelvétellel jelent meg “A hős kisteknős” lemez, hallgasd meg a címadó dalt!

KMZ

Diktátor : „Büszke emberek, védett állatok” – a kultikus debreceni székhelyű heavy metal alakulat tizenharmadik lemeze

KMZ

Diktátor Interjú

Vodka

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek