Koncertbeszámolók

Dimmu Borgir, Amon Amarth, Engel – Koncertbeszámoló

2007. október 17. Budapest, PeCsa

The Invaluable Darkness Tour 2007

A Concerto szervezésében

Nagyot koppant az állam a földön a csodálkozástól, ahogy megláttam a PECSA környékén lévő hatalmas tömeget. Jó öreg hagyomány szerint természetesen akkor kezdték el beengedni a tömeget, mikor a nyitó brigád, az Engel elkezdte programját. Pofátlanság a köbön, mivel a méregdrága jegy mind a 3 koncertre szól, és sokan voltak akik csak az Amon Amarth felére jutottak be.

Félretéve erkölcsi nézeteimet a tisztességes sorbanállásról, egy kis ügyeskedés árán sikerült bejutnom az Engel buli utolsó egyharmadára. Már a zenekar neve sem kecsegtetett sok jóval, és sajnos ezúttal az előitélet engem igazolt. Ennél sablonosabb zenét el sem tudok képzelni. Valami gothic metal szerűt játszottak, északi ízű metalriffekkel. Az énekes egysíkú hangja nagyon irritáló volt. Itthon utánanéztem, és döbbenve olvastam, hogy ex-Gardenian tagok alapították az Engel-t (mindenkinek kötelező házi feladat utánanézni a csapatnak), de ezúttal egy nagyon felejthető eredmény született. Lefogadom, hogy a zenekar úgy eltűnik a süllyesztőben, mint a pinty.

Utánuk röpke átszerelés után deszkákra lépett, a viking témákat feldolgozó skandináv death metal csapat, az Amon Amarth. Mea culpa, de eddig valahogy elsiklottam a csapat mellett, sosem hallgattam őket, kiváncsian vártam, hogy élőben meggyőznek arról, hogy hallgassam őket vagy sem. Hát meggyőztek. Szó szerint beledöngöltek a földbe, iszonyat súlyos de ugyanakkor hamisítatlan északi melodiákat is tartalmazó halálfémjükkel. Az énekes, egy igazi viking harcos reinkarációjaként uralta a színpad közepét, hol a közönséget biztatva, hol ökörszarvból sört iszogatva. Az olyan nagyszerű dalok, mint a Valhalla Awaits Me, Cry of the Black Birds, Asator felkoncoltak bennünket. A színpadkép meglehetősen puritán volt, a háttérben a Fate of Norns borítója volt kivetítve. A nézőtér addigra teljesen megtelt, és az első daltól számítva tefőfokára hágott a hangulat, ami igencsak átragadt a csapatra, látszott rajtuk, mennyire élvezik a bulit. Az egésszel egyetlen egy baj volt csupán, (leszámítva a nem éppen legtisztább hangzást) mégpedig az, hogy kegyetlenül rövid a volt a műsoridő. A záró Pursuit of the Vikings-el, még egyszer megénekeltették a közönséget, aztán ráadás nélkül, könyörtelenül le is léptek.

A Dimmu Borgir technikusai sem szarakodtak túl sokat az átszereléssel, profin és gyorsan megoldották. A színpad hátsó részén lévő magas állvány jobb oldalán, hatalmas dobszerkó gigantikus fekete monolitként terpeszkedett, a vele ellentétes oldalra kontrasztként pedig Mustis szintiállványa került. Amint leoltották a fényeket, a színpadon lévő kőállványokon felgyulladtak a lángok, és a színpadra sétált két fura fejfedőt és papi ruhát viselő figura társaságában a Dimmu Borgir legénysége. Legnagyobb csodálkozásomra egy újlemezes dal helyett, belecsaptak a Progenies of Great Apocalypse-be. Annak ellenére, hogy az új lemezt turnéztatták, nem erőltették túlságosan, volt az albumnyitó The Serpentine Offering, meg a klippes The Sacrilegious Scorn. A régebbi dalokból, viszont egy igazi best offot kaptunk, a teljesség igénye nélkül, elhangzott például a Spellbound (by the Devil), Blessings Upon The Throne Of Tyranny, The Insight And The Catharsis, Puritania. Shagrath a magyar lányrajongóknak külön kedveskedett a Succubus in Rapture című tétellel, amelyet nekik dedikált. Lúdbőrözött a hátam ettől az atmoszférikus black metal klasszikustól, csakúgy mint a metamorfozison átesett Stormblast-os Sorgens Kammer alatt. Katarzis volt.

A színpadkép meglehetősen látványosra sikeredett, a hangulatos fényeken túl, a háttérben egy óriási kivetítővásznon, hol az aktuális szám klippjeleneteit, hol albumborítókat vagy régi fotókat vetítettek a tagokról, mikor, hogy kivánta a hangulat. A talpig bőrbe és szegecsbe burkolozó Dimmu Borgir gárdája a precíz és energikus előadás közben, igencsak bemozogta a színpadot, és hálistennek Shagrath is visszavett a felesleges rizsázásból. Hellhammert helyettesítő Ancelcorpse/Nile ütős Tony Laureano, pedig doboselődjeinek hírnevéhez méltóan, természetesen ledobolta a csillagokat az égről. Egy-egy blastbeat-je összefolyó hangmasszának tűnt, olyan sebesen ütötte a bőröket. A közönségre sem volt panasz, meg is lettünk dicsérve párszor. Az idő gyorsan szaladt, és egyszer csak a ráadás utolsó dalánál tartottunk, ami természetesen csak a Mourning Palace című klasszikus lehetett. Sokan utálják a Dimmu Borgirt, már-már divatot csinálva belőle, de a teltházas koncertjük abszolut bizonyította, hogy a sok sallang meg póz ellenére, egy igencsak innovatív és karakteres csapatot tisztelhetünk bennük, és az évek során sem puhultak el.

Összegzésképpen, az Amon Amarth földbedöngölt minket Thor harci kalapácsával, a Dimmu Borgir pedig megadta a kegyelemdöfést. Pompás koncert volt, várom a dvd-t.

Kapcsolódó cikkek

DIMMU BORGIR – Puritanical Euphoric Misanthropia (Remixed & Remastered)

Herczeg Frigyes

Amon Amarth, Machine Head, The Halo Effect – Koncertbeszámoló

Steve

Teltházas Kaleo koncerttel nyitott, és nagyágyúkkal (Machine Head, Rasmus, Arch Enemy, Amon Amarth, Behemoth) folytatja a Barba Negra új rendezvénycsarnoka a következő napokban

KMZ

AMON AMARTH – The Great Heathen Army

Saint-Savin

AMON AMARTH és TRIVIUM nyáron – együtt, újra a Barba Negra Track-ben!

KMZ

A Sear Bliss lesz az Amon Amarth vendége a Barba Negra Track-ben!

KMZ

Amon Amarth augusztusban a Barba Negra Track-ben!

KMZ

AMON AMARTH – Jomsviking

Cryonus

Amon Amarth „Deceiver Of The Gods” videó a Metal Hammer Germany-n

KMZ

Amon Amarth, Hypnos, Heroic – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Amon Amarth premiere epic production video for ‘Father of the Wolf’!

KMZ

Amon Amarth koncert május 2-án a Barba Negra Klubban

KMZ

Hot News: Amon Amarth premiere epic production video for ‘Father Of The Wolf’ at Las Vegas show the 17th and online the 18th of January!

KMZ

Hot News: Amon Amarth launch ‘As Loke Falls’ lyric video; currently on European headliner tour!

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Deceiver of the Gods European headline tour announced!

KMZ

Hot News: Amon Amarth score their strongest chart impacts around the World with their new album Deceiver of the Gods!

KMZ

AMON AMARTH – Deceiver Of The Gods

ST. Toma

Hot News: Amon Amarth – Deceiver Of The Gods Streaming In Its Entirety Courtesy Of Ultimate-Guitar

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Track-By-Track Video Premiere Hosted By Metal Insider!

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Final Segment Of Three-Part Mini Documentary Revealed

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek