Koncertbeszámolók

Eastcore United Festival II. – Koncertbeszámoló

2008. május 09. Gödöllő, TrafoClub

FELLÉPՐK: Isacaarum, Say Why?, Senata Fox, Dislike, Human Error, Another Way

Életem egyik legizgatottabb hete volt, amikor megtudtam, hogy az Eastcore United feszten kik lépnek fel, és mindez potom összegért mind az enyém lehet.
Lázasan vártam a péntek estét, amikor is 7 óra tájban haverokkal levergődtünk Gödöllőre a Trafóba. A hely még üres volt szinte, a fellépő zenekarok közül pár tag volt ott és néhány fogyasztó-fizető vendég. Ezt csak a mi lelkesedésünknek vettem be, biztos lesznek többen is, gondoltam. Aztán 8 óra körül ért a csapás: megtudtam, hogy a hőn várt cseh Ingrowing elmarad, mivel lemondták aznap a fellépést a tagok valami melóhelyes balhé miatt. Hát mit ne mondjak, elég keserű szájízzel indultam a bulinak, hisz főleg őket vártam. Később persze beláthattam magam is, hogy a többiek sikeresen pótoltak minden hiányhelyet a lelkemben és egy fantasztikus darálós estém lehetett.:)

Végre elkezdődött a várva várt pompás hangverseny 9 óra körül. A közönség ekkor még mindig igencsak kevés volt, alig lézengett itt-ott valaki, szinte pár ember bólogatott csak. Az Another Way nevű békési banda nyitotta meg a grinderek éjszakáját. Zenéjük egész jó, megvannak benne a tipikus lendületes, punkos témák és fellelhetőek a komolyabb riffelések is, afféle hard core punk-féle muzsika, haladva a grind irányába némi dallammal. Én kedvelem a munkásságukat, még ha nem is voltak most a toppon. Az énekes Mátét ahogy elnéztem, nagyon benne volt a lendületben, ugrált, táncolt, őrjöngött, ahogy azt a közönségnek kellett volna. Tudom, nehéz feladat koncertkezdő bandának lenni, de úgy érzem, sikerült meglökni a szekeret, hogy elinduljunk. A legutóbbi albumuk jóval erőteljesebb az eddigi kiadványaiknál, így ajánlom mindenkinek, hogy csekkolják le a myspace oldalukon letölthető Szertefoszló álmok között tisztán lásd a sivár jövőt című albumot. Érdemes.

Րket követte hazánk legkiemelkedőbb crustos hard core-punk bandája, a Human Error. Nem csalódunk bennük sose, nekik aztán igazán sikerült lázba hozni a népet! Sajnálatomra most igencsak keveset tudtak nyomni az új dobos miatt. Persze ez nem állt az útjukba, hogy ne zúzzanak oda a pofánkba.
Hatalmas buli hangulatot teremtettek, az emberek szinte megőrülve pogóztak, ölték egymást, és persze akadtak érdekes arcok is. Egy lelkes, alkoholos mámorban úszó rajongó mániája az volt, hogy két ember közé beállt majd vállaikra támaszkodva lenyomott egy hátra-szaltót. Ahogy mondanám: grind core-t és cirkuszt a népnek!

Akadtak új számok is, valamint régi jól bevált klasszikusok is. Az új dobos kellőképpen bizonyította rátermettségét a zenéhez és a bandához is! Brutálisan püfölte a dobokat, adta a tempót a talpak alá. Csak így tovább, Márk! Dr. Slayer a megszokott gitár-mutatványaival nyűgözte le a népeket, míg a többiek a terpeszmetál pozíciót felvéve zúztak. A bandáról ugye csak szépet és jót, hisz mesteriek műfajukban. Ekkorra már szerencsére kezdett megtöltődni a koncert tér és mentek a közös éneklések, headbangelések sörlocsolással megspékelve. A közönséggel nagyszerűen fel tudták venni a kapcsolatot. A magam részéről én is beálltam volna tombolni, de ugye valakinek fényképezni is kell, na meg törékeny nő létemre nem lett volna szerencsés. Az összkép teljesen rendben volt, a zenéjük lendületes és dinamikus, részemről nagyon élveztem az előadásukat. Nagyon várom tőlük az új anyagot.

Az est folytatódott tovább immár egészen felhevült állapotban. Elérkezett az idő, hogy most bizonyítsanak a csehek is. A következő banda a Say Why?. Szerény személyemnek először debütáltak és bizton állíthatom, hogy csillagos ötössel végeztek. Nem gondoltam volna, hogy az ottani mámoros állapotokat még feljebb lehet fokozni, de mint kiderült, mégiscsak megoldható. Először megemlíteném, hogy irtó nagy party-arcok a csehek, bár gondolom ezzel nem árultam el nagy titkot, Csehország a grinderek hazája. A Say Why? zenéje erős és gyors punkos témákra épül, két énekes felépítésben. Eredeti grind core zene.

Pörgős muzsikájukkal lendületben tartották szerintem az egész közönséget, talán még az ülőket is bólingatásra kényszeríttették. Nagyszerű basszus témák voltak virtuóz gitárral kiegészítve.
A banda 1999 óta létezik kisebb-nagyobb tagcserékkel, és a végleges felállás 2005-ben fixálódott le.
Több híresebb bandával is tolnak koncerteket, mint pl. a Jesus Cröst vagy a Gride. Talán ennyit a háttérről, mert ez nem is igazán lényeges. A lényeg viszont, hogy nagyszerűen szerepeltek, és nem utolsó sorban barátságosak voltak. Mivel az első sorban volt szerencsém állni, jobban értettem, mit mondanak (haha), így hallottam, ahogy az énekes lelkesedéssel invitál minket magyar nyelven bulizni. Több magyar szó is elhangzott az est folyamán tőlük. Bemutatkozásképp a következőt mondták: „Szevasztok baszd meg, mi vagyunk Say why!, gyertek bulizni és köszönöm”. Mindezek mellett még a számcímeket magyarul is bekonferálták nekünk. A szándék megvolt. (Mellesleg érdekes arcok voltak a fizimiskájukat elnézve.) A koncertjük után elkértem a setlistet tőlük poénból és ekkor láttam, hogy valaki kedves módon odaírta nekik saját kiejtésük szerinti magyar szavakat. Vicces volt elolvasni őket, hisz először azt hittem, valami nagyon bonyolult cseh szöveg.
Megemlíteném még az énekesek munkáját, hisz iszonyat magas sikításokat préselt ki magából az egyikük, emellett remekül megszerkesztették a párbeszédes- válaszolgatós énektémáikat, kiegyenlítve a magas és mély hangokat. Igen, a csehek tudják a titkot. 🙂

Folynak a sörök, hangosak az emberek, óriási a hangulat, de még mindig nincs meg a kívánt létszám. Úgy éreztem, ennél azért biztos több embernek kellene itt lennie, hisz egy Ingrowing és egy méltán híres Isacaarum is fellép és nem kicsit dobnak azon a tényen, hogy indokolt a megjelenés.

A soron következő zenekar a horvát Senata Fox volt. Րk is vitték tovább az őrjöngő hangulatban lévő közönséget nem épp epikus hosszúságú számaikkal. Az ének veszettül magasba ugró volt náluk is. Beálltak immár ők is a pörgős, zúzós témájú bandák közé, hisz ez egy ilyen est. Jó fejek voltak, parti és hangulatcsinálók. Külön poén náluk is a setlist volt. Nagyot nevettem, amikor megláttam az énekes előtt heverő sárga színű, kolbászra vagy kötözött sonkára emlékeztető listát, aminek az alját egy nyers húst ábrázoló kép tett tökéletessé :). Magamévá tettem azonnal. 🙂 Később pár taggal a buli végén el lehetett dumálgatni. De nem szeretném tovább rabolni az időt, hisz ezek után várt ránk a legnagyobb mennyország, maga a totális nihil metál!

Végre elérkezett számomra és talán sokan mások számára is az est fénypontja, a szintén cseh honból való extrémen-brutálisan-véresen-idióta black-grind banda az Isacaarum. Hosszas készülődésük közepette megpillantottuk a dobállványokon található Minnie egér képével ellátott Analia feliratú táblácskát és tudtuk, hogy ez egy különösen beteg este lesz. 🙂
Körülbelül 20 perc elteltével végre felállt a csapat, felcsendült a várt beteg intro és megjelent az extrém kinézetű gitáros, basszer valamint a dobos. Na most már a viseletük se volt egy egyszerű eset, hát még amit utána kaptunk tőlük!!

Ahogy megszólalt az intro, az összes tag megmerevedve állt és várta, hogy kinyithassák előttünk a pokol legmélyebb bugyrait záró kapukat, majd kijött Chymus, az énekes, és ezek után elszabadult az összes betegség a koncerten!
Kezdjük az elején:
A gitároson, F.C.-n egy sado-mazo maszk szerűség volt, egyik szeme helyén pedig egy pirosan világító pentagram díszelgett valamint szexi hálós trikót viselt. A basszeros Jimmy egy hegesztőszemüveg féleséget valamint egy cuki szexi hálós trikót és nagy trottyos gatyát hordott, aminek később megtudhatjuk a funkcióját. És persze a mindent beborító művér patakok, amik az intro végével kezdtek el kicsordogálni az együttes tagok szájából egységesen.
Rögtön a lecsóba csaptak a fiúk. Chymus nagyon félelmetes és beteges fejeket vágott, pláne a hozzá tartozó színpadi show elemeivel és mozdulataival, amiket egy ideig a jelenlévők nem felejtenek el, az biztos:)

A felhozatal a számok terén igen színes volt. Voltak az új Shibari Kata albumról is számok (már amennyire ezt új albumnak vehetjük) és a régebbi albumokról (pl. Menses exorcism és Cunt hackersről) is tartogattak ínyencségeket. Felcsendült jó pár slágerszámuk: a cock control, shitpaintress és clyster squad. Talán nem csoda, hogy a közönség összes tagja lent volt ezen a koncerten, hisz ezt vétség kihagyni! Az emberek tomboltak, őrjöngtek és voltak, akik csak a háttérből merték nézni az eseményeket. A zene zúzós és dallamos is, hansonló az Impaled Nazarenéhez, bár szerintem jobbak náluk. A dobok és gitárok nagyon ott voltak a szeren, teljesen jó volt a hangosítás is szerencsére.
Kitérnék akkor egy kicsit a show-ra is. Gondolom, sokan hallották vagy épp látták is, hogy mikről is híresek perverz szövegeik mellett a tagok. Az első pár szám után tiszta vér volt Chymus, és épp ez okozott számára nagy örömöt, főleg mikor saját magáról nyalhatta a művért. Persze akadt olyan alkalom is, hogy sajátját kevésnek találta, ezért Jimmy szájából ömlő vérre is szomjazott, így hát mit tehetett, mit nem, lenyalta Jimmy száját is, nyelvét is. A közönség megdermedt egy pillanatra, de élvezték tovább a perverz élvezeteket nyújtó koncertet. Majd eljött az a szám, amikor mindenki lélegzet -visszafojtva várta, mi fog történni. Mi más lehetett volna, mint a Blowjob time Pt 2 , a szemfülesebbek már fantáziájuk legmélyében járhatnak, és lelki szemeik előtt megjelenhet a szituáció. Igen-igen, pontosan AZ történt…csak kicsit másképp. Chymus úgy érezte, barátja Jimmy nem érzi elég jól magát a koncerten, így szíveskedett neki és egyben ezzel nekünk is, egy kis orális játékkal. (A dolog lényege a trottyos gatya, ahova el volt rejtve valami anyag). Chymus letérdelt és imitálta mintha valamit nagyon elkapott volna Jimmy lába között.

Az elkövetkező pillanatokba, mint aki jól végezte munkáját visszatért énekelni és mikor üvöltésre tátotta száját ömlött ki belőle a fehér és sűrű matéria. A közönség őrjöngött, és villantak a vakuk. Ezek után az ígért pokol valóban elszabadult, és a közönség első sora felmászott a színpadra, kezet fogtak az énekes madarunkkal és a hangulat a tetőfokára hágott. 14 hamísítatlan Isacaarum számot és előadást kaptunk. Nagyon élveztem minden pillanatát a koncertnek, és tudtam, hogy az elmaradt Ingrowing koncertet ez kárpótolta. Elegendő mennyiségű zúzás, perverzió, pörgős zenék és buli hangulat. És most sajnálhatja mindenki, hogyha kihagyta!!

A következő, estét záró horda a horvát Dislike volt, amit sajnos nem tudtam nyomon követni, mert Chymussal beszélgettünk. Nagyon jó fej ember, sose gondoltam volna, hogy a show után egy tiszta, normális fickó áll elém.:) Amikor már vége volt a bulinak, sikerült beszélgetnünk a Dislike tagokkal is és elmondták tapasztalataikat az itthoni élményeikről (nem mind pozitív sajnos, de ez van). Pár banda szerencsére megígérte, hogy próbál minél előbb visszatérni kis hazánkba. Várjuk őket!

Összegezve az estét, köszönöm az összes fellépő zenekarnak és a szervezőknek, hogy ezt összehozták számunkra! In grind we trust!

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek