Koncertbeszámolók

Edguy, Keepers Of Jericho – Koncertbeszámoló

2007. november 2. @ Budapest, Avalon Club

Tőlem nem messze, amerre lakok megnyílt egy újabb rock klub, ami egy belvárosi embernek sem megközelíthetetlen, hiszen egy-két busz simán elvisz a helyre, sőt a klubnak különjárata is mozgolódik a városból ide. Hogy milyennek kéne elképzelni ezt a vadi új rock/metál helyet, amely szerintem elég jó helyen van, hiszen a környék is megfelelő (nem veszélyes, hehe), körülbelül, mint a Wigwam, csak másabb elrendezésben.

Fílingben, érzetben szerintem van egy pár hasonlóság, ami persze nem azt jelenti, hogy egy az egyben olyan a hely, mert rengeteg újdonság felüti a fejét, de nekem mégis kicsit a fehérvári úti koncerthely jut eszembe róla, de ez majd lehetséges, hogy a későbbiekben változni fog. Mikor odaértem, körülbelül negyed kilencre, akkor egy kígyózó sorral találkoztam, amely be szeretett volna jutni a koncertekre, amelyek elvileg 19 órára volt kiírva, de a rutinos látogató az már tudja, hogy egy koncert /pláne, ha kevés banda van/ minimum 8-kor kezdődik el, ha nem később. Ez így is történt, mert egy 20-25 perces várakozás után sikerült bejutnom a klubba, amit elég komoly biztonsági szolgálat védett, ügyelt. Még a toalett előtt is ketten ügyeltek a rendre. Jó nagy teremmel találtam magam szembe, aminek a jobb oldalán az italos pultok, kiszolgálók foglaltak helyett, középen volt a keverő, illetve mellette helyezkedett el a zenekar Merch cucca, aztán bal oldalt lehetett leülni, italozgatni, beszélgetni. Néztem egy nagyot, hogy de nagy az ülőhelyesek száma, de rájöttem egy nagy tükör is elhelyezkedik a terem végén, amibe nagy ügyesen majdnem beleszaladtam. Egy elég modern, korszerű, de mégis saját hangulattal rendelkező hellyel találtam magamat szembe, ami abszolút jó benyomást keltett elsőre.

Az első zenekar a Mosonmagyaróvárról érkezett KEEPERS OF JERICHO formációja volt, akikről tudni érdemes, hogy a Helloween zenekar számait dolgozzák fel, méghozzá nem is rosszul. A zenekar tagjait olyan bandákból ismerhetitek, mint a Demonlord, az Obstruction vagy a Black Cecret. Meg kell, hogy mondjam jó kis műsort nyomtak, természetesen szigorúan csak a Helloween klasszikusokból merítkezve. Míg profin lenyomták koncertjüket, közben főképp az énekes, frontember Schnitzer Péter által remek színpadi játékot is bemutattak. A Halloween (nálunk halottak napja) aktualitását kihasználva elővettek minden kelléket, amivel még bolondabbá lehet varázsolni az estét. Hol tökfejben adta elő magát a srác, máskor meg egy koponyából próbált éneket előcsiholni, persze eredménytelenül. Mindent bevetett, hogy több könnyet csaljon elő az emberek szeméből, persze jó értelemben.
Tehát annak ellenére, hogy a vér komoly heavy metal számok csak úgy lazán elmentek, azért maga az előadás nem lett komolyan véve. Azért volt már egy kis vodka adag az énekes Péterben, lehetséges, hogy ezért is ment lazábban a poénok, meg a különböző sztorik puffogtatása. A lényegesebb számokat eljátszották a mesterektől, persze mindig van olyan szám, amit ennyi erővel simán eljátszhattak volna. A nézősereg számára sem lehetett panasz, mert sokan megtisztelték őket jelenlétükkel. Mondhatni elég sokat játszottak, de gondolom azért is, mert össz-vissz 2 banda játszott ezen az estén.

Sőt, a végére kicsit sokáig nyújtották a programot, mert oldalról már szóltak nekik, hogy kicsit sok a “viccelődés” a végére, s, hogy jöjjön a következő banda, az EDGUY. Mindenesetre jó bulinak könyvelhetik el az iméntit. Nem vagyok benne biztos, de, ha az emlékezetem nem csal, akkor a német heavy/power metál banda legutoljára előző nyáron járt nálunk utoljára, méghozzá a Wan2 feszten, Mezőtúron. Azóta nem is jelent meg új anyaguk, de a legutóbbi “Rocket ride” korongjukat promozzák továbbra is, hogy minél többen meghallgassák élőben is eme számokat. A zenekar koncertjének kezdetére már nagyobb tömeg volt a színpad előtt, mint az őket megelőző koncert alatt. Szerintem olyan pár százan lehettek ezen az estén. Nos, ami nekem tetszett, az az a történés volt, hogy a koncert előtt, illetve a koncert beharangozásaképp a helyhez tartozó személy, illetve lehetséges, hogy tulaj külön felhívta a figyelmet a speciális italakcióira, amit megértek, hogy fontos, de azért ennyire nem kellett volna szájbarágósan előadni, meg, hogy a rántott húsos szendvics hátul mindenki rendelkezésére áll. Ok, királyság, de ne a banda beharangozása előtt. Na mindegy, lehetséges, más nem így fogta fel. Mindenesetre Tobias Sammet és csapata nem tétovázott sokat, bele is csaptak az első számba mindenki nagy örömére.

A repertoár elég vegyes volt, még az elég réginek mondható lemezekről is nyomtak számokat, ami elég meglepőnek bizonyult, de nem baj, ha változatos a program. A banda kiállása eléggé laza és közvetlen volt, jó kapcsolatot tartottak a közönséggel, nagyképűségnek helye nem volt, csak a tréfálkodásnak, meg egymás beugratásainak, ami legfőképpen a dobos Felix felé irányult, de vette a poénokat a srác, sőt a buli vége fele egy olyan dobszólót benyomott, ami elég sokáig tartott, hogy mindenkinek nyitva maradt a szája produkciója látván. Megmutatta, hogy sokféle témát elbír játszani, s elég feszesen, keményen. A másfajta zenei irányzatból érkezőnek lehetségesen kicsit nyálasnak tűnhet egy-két tag kinézete, de az összkép nem az, mellesleg a rock and rollban minden megfér. Maga a zene, amit képviselnek, az mondjuk a dallamos heavy metal, amiben vannak gyorsabb, illetve még több középtempósabb téma, no meg nem maradhatnak ki a billentyűs témák sem, amiket Tobias komponál, de élőben nem volt billentyű, hanem laptopról ment. Megígérte nekünk, hogy egy éven belül visszajönnek, várhatóan majd egy lemezzel, s akkor újból megnézhetjük őket élőben. Egyébként a hangulat abszolút a családias jelzővel illethető. Nem volt itt egymás mészárlása, ez nem arról szól. Van egy stabil bázisa ennek a zenének egyre nagyobb táborral, de abban is bitos vagyok, hogy a mostanában egyre több koncert meg a jegyár miatt még kevesebben is voltak, mint amennyien lehettek volna. Tehát szerintem többen ismerik a bandát, mint akik itt voltak ezen az estén. A zenekar és a közönség is láthatóan remekül érezte magát. Nem volt unalmas a koncert, remek színvonalban adták elő az albumok tételeit, minden téma egy az egyben vissza volt adva a színpadon. Kaphattunk Avantasia-t (Tobias szólóprojektje) is, aminek azért jó páran örültek. Kettő ráadás számot játszott a zenekar, aztán egy majdnem másfél órás program után levonultak a színpadról.

Remek koncert volt egy remek bandával, akik már 15 éve nyomják ezt a zenét és nem csalódhatunk bennük, mert lemezről-lemezre egyre jobbak. Nem tudom más országokban hányan ismerik őket, de Tobias megemlítette, itt nagyon szeret játszani, bejön neki a magyar közönség. Hát köszönjük szépen, s kíváncsian várunk titeket legközelebb is. Nem rossz hely ez az Avalon, majd több buli után levonom a következtetést, mert, még lehet az elején rendes csak mindenki, hehe. Csak vicc volt.

www.edguy.net
www.myspace.com/edguy
www.flynn-visual.hu/keepers/index.php
www.avalonclub.hu

Kapcsolódó cikkek

EDGUY – Space Police – Defenders of the Crown

Menegroth

Edguy Interjú

Darkjedi

Hot News: Edguy – TV performance at boxing match, Live on German National TV

KMZ

Hot News: Edguy – Watch the brand new video ‘Love Tyger’

KMZ

Hot News: Edguy – first single »Love Tiger« available now!

KMZ

Hot News: Edguy – Announce »Space Police World Tour« and get in the ring!

KMZ

Hot News: Edguy – “Sabre & Torch” Lyric-Video online!

KMZ

Hot News: Edguy – »Space Police – Defenders Of The Crown« – more details revealed!

KMZ

Hot News: Edguy – tracklist of upcoming new album »Space Police – Defenders Of The Crown« revealed!

KMZ

Hot News: Edguy – release cover artwork, announce European tour

KMZ

Hot News: Edguy – new album “Space Police” will be released April 18th

KMZ

Hot News: Edguy – New album almost completed

KMZ

Hot News – Edguy: Special Guest Of Deep Purple!

KMZ

Hot News – Edguy: Video Clip Of „Robin Hood“ Released!

KMZ

Hot News – Edguy vs. Robin Hood!

KMZ

EDGUY – Fucking With F*** – Live

Darkjedi

EDGUY – Tinnitus Sanctus

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek