Koncertbeszámolók

Effrontery, Megazetor, Nameless Fear – Koncertbeszámoló

2012. december 29 @ Budapest, Kék Yuk

Az Effrontery zenekarral komolyabban, majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt találkoztam. Úgy adódott, hogy az évben a Watch My Dying szilveszteri őrültködését választottuk programnak.
Azonnal megfogott a zenéjük, aminek az lett a vége, hogy be is szereztem egy pólót tőlük. Erre két évre pedig tagcsere és egyéb problémák után szerencsésen megjelenhetett a nagylemezük.

Térjünk is rá az estére. A tervezett érkezésnél kicsit később sikerült eljutni a Yukba, így aztán a Heroic koncert elmaradása miatt elsőként játszó Sadistic Mind bulijáról lecsúsztam. Majd legközelebb.

Így a fél tízkor színpadra lépő Nameless Fear nevű brigád volt az első akit meghallgattunk. Nem nagyon találkoztam még a zenekarral, így érdeklődve vártam a produkciót. Két feldolgozással indítottak az akkor még nagyjából harminc jelenlévő embernek, viszont szinte mindenki a színpad előtt volt.

Kellemesen szólalt meg a koncert, a beállás alatt lévő technikai problémák kiküszöbölésének hála. Pontosan játszottak, de úgy tűnt mintha nem lennének száz százalékban jelen. Black/Death egyveleget kaptunk klasszikusabb és kevésbé klasszikus témákkal előadva. Az akusztikus témáik nagyon tetszettek, különösen akkor, mikor még egy pofás szólót is rábigyesztettek. Nagyjából háromnegyed órát játszottak nekünk, a végén még egy jól előadott és talán a legtetszetősebb saját számmal zárták az estét. Alkalomadtán komolyabban utána nézek majd a zenekarnak.

Húsz perces átszerelés után pedig Megazetorék léptek a deszkákra. Évekkel ezelőtt találkoztam utoljára velük és valamiért az maradt meg, hogy a komolytalanabb inkább poén zenélés vonalat képviselik. Erre most rácáfoltak, mert kellemes dallamos Death-es témákat is hoztak. Épp ecseteltem ismerősömnek  mennyire hiányzik az, hogy Intro-val kezdjen a zenekar erre fel is csendült a bevezető.

Majd hamar feljöttek a zenészek a színpadra és elkezdték adagolni az arcunkba a témákat. Azon végképp meglepődtem, hogy elég sok tiszta, azaz tisztább vokálos témák is vannak. Jól játszottak azonban, sajnos a dob hangosítása erősen hagyott kívánni valót maga után. Jó pár nóta után aztán az Intro-hoz hasonló instrumentális átvezetőt kaptunk. Szeretem az ilyesmiket, mert a zenekar is esetleg jobban tud trükközni és az énekes is tudja kicsit pihegtetni a hangját. A végén még elnyomtak nagy örömömre egy Carcass feldolgozást. Ők kevesebbet játszottak, nagyjából egy fél órát majd az este fénypontja az Effrontery vette át a stafétát.

Mint írtam kicsit elfogult vagyok a zenekarral, így azonnal előre is mentem. Nem volt  nehéz az előrejutás és valamiért egész este féltek az emberek a zenekaroktól. Mindenki távol egy fél körben állt a színpad előtt, mintha valami szellempogó lett volna elől.:)

Panaszunk nem lehetett most sem az előadásra, profin hozták a jobbnál jobb dallamos témákat, miközben a dobos folyamatosan zakatol, mint a gyors vonat. A több zenekarból is ismerős Lédeczi Zsolt pedig hozta az ide illő hörgős/károgós vokált.

Szerencsére szinte tökéletesen szólalt meg a koncert, így át tudta magát adni az ember a zenének, amit itt már többen meg is tettek. Ment a korparázás rendesen a maximum százan összegyűlt fejek között.

Azt hiszem a lemezbemutató elnevezésnek teljesen eleget tettek a srácok, hiszen az egész albumot eljátszották nekünk, közte a Jútyúbon már megtalálható Enslaved Soul-t. Remélem most már rendeződnek a sorai a zenekarnak és többet tudnak koncertezni. Egyébként újra basszusgitáros nélkül játszottak, így a basszus témák samplerről mentek. Az új lemez szép és igényes lett, de erről majd a kritikában olvashattok bővebben. Nagyon jó este volt, jó fellépőkkel és az Effrontery közel tökéletes előadásával, nem tudom, miért gyűltek össze ilyen kevesen, hiszen még a belépő is leiható volt. Azt hiszem mindenki sajnálhatja aki nem jött el.

A fotókat Benedek András készítette az este folyamán!

Kapcsolódó cikkek

Megjelent az Effrontery második lemeze!

KMZ

Megazetor – megjelent a Sandstorm in an Hourglass EP!

KMZ

Megazetor – újra felbőg a motor

KMZ

EFFRONTERY – MayFly

SteveShield

MEGAZETOR – Dying Process

KMZ

Megazetor Interjú

KMZ

The Dethroners, Megazetor, Nadir, Archaic – Koncertbeszámoló

medea

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek