Koncertbeszámolók

Egri Rockfesztivál – Koncertbeszámoló

2011. június 04. @ Eger, Szépasszonyvölgy – Szabadtéri színpad

Fellépő zenekarok:

Xplode, Holtidő, Psychogang, Shapat Terror, Cadaveres, Watch My Dying, Subscribe, Road, Leander

Az egri Szépasszonyvölgy adott helyet az idén is megrendezésre kerülő immáron hagyományosnak mondható rockfesztiválnak.

Eme kiváló adottságokkal rendelkező fesztiválhelyszín számomra érthetetlen mód ez idáig nem került komolyabb kihasználásra, sőt, igen elhanyagolt állapotban van ez a völgy felső végében található szabadtéri színpad. Kihasználatlanságának okán visít a gyakoribb, jobbnál-jobb rendezvények után.

Azonban megtörni látszik a jég: a közelmúltban városvezetésünk bejelentette, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával turisztikai látogatóközponttá alakítják a színpadot, melynek megvalósítására a város 323 millió forintnyi támogatást nyert az Észak-magyarországi Operatív Programból. A beruházás keretében 2012 első felére felújítják, befedik és 800 néző befogadására teszik alkalmassá a nézőteret. Reményeink szerint 2012-ben tehát már ez a megújult fesztiválhelyszín fogadja majd az ide látogatókat. Úgy legyen!!!

A korai, kétórai kezdés ellenére szép számban gyűltek a népek, az Xplode, Holtidő, Psychogang trió bemelegítésére már közel félig telt a nézőtér. Mire az egri istenség Shapat Terror öt előtt a húrok közé csapott, rendesen megteltünk, így ideje volt lassan a színpad közelébe költözni.

Sohikáék szépen megdörrentek, ennek ellenére a népek még vagy a nézőtéren, vagy a söröspultnál múlatták az időt. Fura volt látni a klubméretekhez szokott bandát ilyen viszonylag nagy színpadon, főként délutáni, tűző napsütésben. És valljuk meg, igazság szerint soha nem voltak egy túrjuk fel a deszkákat-típusú társaság. Azt hihetik a fiúk, nem is állna jól nekik. Ezúton üzenem nekik, ahogy öregszenek, bár egyre csak szépülnek, mégsem ártana némi mocorgás odafenn. Viszont a zene, amit elővarázsolnak, mindig főhajtásra késztet: ez a déli mocsárszagot árasztó, kenderillatú, söráztatta tömény riffözön az igazi öröm az értő fülek számára.

Cadaveres. Mondanom sem kell, ezt a bulit vártam leginkább a délután folyamán. Körmiék utolsó, Mindstream című „slágergyűjteménye” rendesen mellbevágott, a lemezt azóta simára koptatta a kocsim cd-lejátszója. A legjobban persze az érdekelt, hogy az „új fiúk” hogyan tolják élőben: Bölcsföldi Zoli simán hozta a lemezminőséget, Szakács Joci meg ugye az Ektomorf-ban korábban bizonyított. A választ az első hangok után nyugtázhattam. A Cadaveres még mindig az egyik legjobb modern csapat, simán benne van az első ötben. Jöttek sorban a Mindstream nagyágyúi, kaphattunk egy vaskosabb bemutatót az Evilution és a Soul Of A New Breed nyaktörő témáiból is. Vörös Atti a színpadon, mekkora móka és kacagás!!! Bár szívem szerint a ráadásban meghallgattam volna még egy-két korai Versus-os cuccot, de így is totális a leborulás!!!! Salgótarjánban az ÉTER Feszten garantáltan ott leszek az első sorban.

A Cadaveres-t követően az egyik számomra leginkább várt banda, a Watch My Dying következett. A 2009-es Moebius a legkomolyabb hazai extrém cuccok egyike. Aztán ugye évközben jött a jó hír, hogy az Attila kiszállása óta egy gitárral nyomuló Gaobrék új arccal bővültek, így Sanyi nyolc húros gitárja mellé ötödik elemként Szabó Viktor került. Tegyük hozzá, élőben a Moebius, Fényérzékeny, Klausztrofónia, Húsmágnes témái meg is kívánják a két gitárt. Intenzív, közel egy órás, komplex borulás: Watch My Dying. Ennyi!!!

Rövid beállást követően iszonyat lendülettel robbant a színpadra a tömeg által leginkább várt Subscribe, alattuk rendesen csurig megtelt a küzdőtér. A látványnak sem utolsó, elmehagyott fellépésük alatt inkább a Sanity Has Left the Building és a Stuck Progress to Moon ismert tételeiből, és a vadiúj Bookmarks-ból kaptunk ízelítőt. Időközben persze megérkezett a várva-várt sötétedés, így némi fénytechnikával is megtámogatták a pesti arcokat. Bár a márciusban új lemezzel jelentkező Subscribe dalait nem kifejezetten nekem írták, azért el kell ismerni, élőben rendesen tarol a banda.

A Mátraaljai Road az utóbbi fél évtizedben alaposan belehúzott: mára az ország egyik legintenzívebben turnézó galerijává nőtték ki magukat. Heves megye lordjai az Emberteremtővel nekem is alaposan odavágtak. Szimpatikus, egyszerű hozzállás, zsigeri zúzás. Talán régen (a Legjobb méreg/Ember tervez/jönnek a férgek idejében) a Tankcsapda képviselte ezt a fajta hozzáállást. Be is töltötték azóta azt az űrt. Nem sokat tököltek, megzúztak minket rendesen. Jóleső nyaktájéki fájdalmak kerítettek hatalmába. Köszönet, fiúk!!!

Fura egy szerzet ez a Leander. Kétségtelen, hogy az igen kiváló hangi és komponálási adottságokkal rendelkező Köteles Leander és válogatott társulata -Vörös „Sohamár” Attila, az ex-Da Capo/Wendigo gityós Takács „Jozzy” József , Tóth Balázs dobos- nem mindennapi muzsikát hozott össze nekünk. Viharom, Tavaszom, a Csak te vagy a Szívidomár, a Lady Gaga féle Bad Romance feldolgozással a semmiből robbantak a köztudatba. Próbáld hát eldönteni, poén vagy komoly próbálkozás az este lenyomott dalcsokor. Lenyűgöző.

Bár az időpont választás kapcsán volt bennem némi félsz, hisz erre a hétvégére esett a csillebérci három napos metal-orgia (Arch Enemy, valamint a Stonehenge újjáalakulás első bulija, arrggghhhh!!!). A szervezők is így gondolhatták, így a true harcosokat és korsólengető hordáinkat meghagyták a budai hegyeknek, az egri borvidékre pedig a hazai modern és extrém metal élet krémjét hozták el. Hatalmas köszönet a szervezőknek a felhozatalért. Reméljük, jövőre, ugyanekkor, egy felturbózott szabadtéri színpaddal, de ugyanitt találkozunk!!

Írta: Verebélyi Gábor

Kapcsolódó cikkek

Napköszörű címmel mutatja be az első dalt az ősszel érkező új lemezéről a Watch My Dying

KMZ

Játék egy félidőre – Térfélcsere címmel megérkezett a Road készülő nagylemezének második előfutára

KMZ

Őrző szemek – látványos videoklippel megtámogatott új dal a Road idén érkező új nagylemezéről

KMZ

Exkluzív zenei galaxisba invitál Köteles Leander alkalmi projectje

KMZ

A bűnös – Egyedi videoklip-megjelenéssel (is) zárja történetét a Cadaveres

KMZ

Cadaveres, Devoid, Beerzebub – csodás közönség

KMZ

Cadaveres – jön az esszencia

KMZ

Undead Fesztivál 2022 – Koncertbeszámoló

Steve

VIII. Liz Feszt – parádés este volt, parádés közönséggel

KMZ

Road – új videoklip magyar paralimpikonokkal // elstartolt a tavaszi turné!

KMZ

Watch My Dying / Nest Of Plagues – királyul éreztük magunkat

KMZ

Metal.hu évzáró turné a Watch My Dying, a Beneath The Void, a Heedless Elegance és a Nest of Plagues közreműködésével

KMZ

Cadaveres – nagy öröm és jó hangulat

KMZ

Subscribe – Budapest Park pótlás

KMZ

Subscribe – „Lotus for Oblivion” dalpremier

KMZ

Watch My Dying & Omega Diatribe koncert az Akváriumban!

KMZ

Road – szombaton 15 éves jubileumi koncert a Barba Negra Track-ben!

KMZ

Road – aranylemez az “Onnantól-Eddig” válogatásalbum

KMZ

Road – új válogatáslemezzel ünneplik a 15. évfordulót

KMZ

Vége az első felvonásnak – Folytatódik a Road jubileum

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek