Koncertbeszámolók

Ektomorf, Replika, Debauchery, Agressive Fear, Dread The Moment – Koncertbeszámoló

2009. április 02. @ Budapest, A38 Hajó

A Negative Art Prod. szervezésében

Több meglepetést is tartogatott számomra ez az este, de kezdjük az elején. Érkezésemkor, ami nagyjából háromnegyed hétre tehető, még alig lézengett a környéken néhány ember, amire én egyből fel is húztam a szemöldökömet, mert legutóbb mikor Ektomorf koncert közelébe keveredtem igencsak sokan voltak kíváncsiak rájuk, viszont ez alkalommal egész este nem lehetett tömegnyomorról beszélni. Ez a közönség szempontjából annyira nem volt hátrány azért, mert így legalább nem kellett szorongania senkinek, de az Ektomorfot sem kell sajnálni, mert az ő bulijukra azért már odakeveredett egy jó koncerthez bőven elegendő méretű csapat.

Az osztrák Dread the Moment volt az első a zenekarok sorában, akikről én nem is tudtam, hogy fel fognak lépni, de ez nem változtat sok mindenen, mert amúgy sem ismertem eddig őket és valószínűleg nem is fogok ennél közelebbről megismerkedni a zenéjükkel köszönhetően annak, hogy a sablonos metalcore muzsikájuk távolról sem közelítette meg a lehengerlőt. Azt nem tudom, hogy a srácok azért mozogtak ilyen keveset a színpadon, mert jó ha velük együtt volt tíz ember a teremben vagy csak ennyire tapasztalatlanok még élő koncertezés terén. Javarészt egyhelyben parkoltak a színpadon, mintha odalettek volna cövekelve, szóval nem egy űberlátványos bandáról van szó.

Másodikként egy német thrash banda következett, az Agressive Fear. Rajtuk már az első pillanatban látszott, hogy nem kezdő zenekar. A Dread the Moment brigádja tanulhatna ezektől az arcoktól, színpadi kiállás terén tetemes különbség volt észrevehető közöttük. Itt már volt lendület, vicsorogtak, ugráltak, bólogattak, dőltek mindenfelé és a zene sem lazulós féle volt. Sajnos hiába volt a jelenlévők száma, már a többszöröse, mint egy fél órával korábban, ez továbbra is igen kevés embert jelentett, akik a frontember bíztatásának hatására sem akartak mozgásba lendülni. Remélem még megfordulnak majd a környéken, mert szívesen megtekinteném őket újra, de már egy hosszabb koncertjükön.

A Debauchery banda tagjai is német származásúak voltak és nem ez az első alkalom, hogy felléptek nálunk. A közönség létszáma láthatóan nőtt is, de az ő fellépésüket is eltudnám képzelni jóval több ember előtt. Főleg, hogy a deathmetalba oltott rock’n’roll-jukkal egy lelkesebb tömeget simán táncra bírnának. Vegyesen válogattak a súlyosabb, inkább death-es számok és a lazább dalaik közül is. A keményebbek közül kiemelném a Savage Mortitian-t, ami így élőben rohadt brutális volt, már majdnem megrökönyödtem a súlytól, amit a srácok rádobtak a népre. Összességében tehát ők is jópofa koncertet nyomtak és ők is visszatérhetnének hazánkba, akár karöltve a másik német brigáddal, az Agressive Fear-rel.

Negyedik fellépőként a hazai Replika állt a színpadra. Bevallom én sosem kedveltem a zenéjüket, egyetlen koncertélményem velük kapcsolatban egy félig megtekintett unplugged buli volt, azt hiszem a Hegyalja fesztiválon, de az alkalommal sikerült meglepniük, mert egész jól szórakoztam a koncertjük alatt. Lehet, hogy csak a sör meglágyított, de az arcok akkor is jól tolták és még így egy gitárral is elég súly volt benne. Szerencsére ekkor már voltak annyian, hogy a helyzet majdnem fél háznak volt nevezhető és néhányan még meg is mozdultak a Replika zenéjére.

Az Ektomorf már igazi profik mintájára robbant a színpadra, ami el is várható tőlük. Gondolom már ezredszer hallja (olvassa) mindenki, hogy ők a legnagyobb nemzetközi hírnévre szert tett magyar banda metál körökben, ami nem is túlzás. Olyan helyeken léptek fel amiről más magyar banda csak álmodhat (pl. Wacken) és olyan kiadójuk is van, amit egy hazai banda sem utasítana vissza (Nuclear Blast után AFM). Րk aztán már tényleg bejárták rendesen a színpadot, pacsiztak az emberekkel, bíztatták a közönséget, Farkas Zoli énekes-gitáros nem egyszer érdeklődött a tőlünk, hogy jól érezzük-e magunkat. Remélem ezt nem csak munkaköri kötelességből tette, de az ő esetükben lassan ezen már nem lehet meglepődni (a hiba nem bennük van). A koncerten egyébként a Cadaveres dobosa játszott (és nem is hozta rosszul a témákat), de a Farkas fivérek egyike sem volt jelen (azt nem tudom, hogy ez mióta van így és hogy ideiglenes felállás volt-e ez a mostani). Amin nagyot néztem még, hogy a színpad szélén parkolt két olyan guminő, h a műanyag mennyiség a testükön megközelítheti még Michael Jackson-én lévőt is, és olyan áhítattal bámulták a srácokat, hogy az ember azt hinné, hogy már őszinték. Kitudja?

Kapcsolódó cikkek

Replika Interjú

Cryonus

EKTOMORF – Aggressor

Menegroth

Replika – UtolShow – Koncertbeszámoló

Cryonus

Replika (1994 – 2016) – Utolshow

KMZ

KME videók: Threshold, Cats in Space, Terror Empire, Mycelia, Ektomorf, Solution .45

KMZ

KME videók: The Black Dahlia Murder, Enforcer, Bloodred Hourglass, Motor Sister, Children Of Bodom, Threshold, The 3rd Attempt, Huntress, Ektomorf

KMZ

Az Ektomorf felfedi közelgő albuma különleges vendégét!

KMZ

A Debauchery felfedi új albumának számlistáját

KMZ

A Debauchery újabb albumrészleteket fed fel + új klip

KMZ

Ektomorf – Whisper (official clip)

KMZ

Hot News: Ektomorf – prepare for tour, live fan chat and release of new video clip / tour trailer available!

KMZ

Hot News: Ektomorf – „Retribution“ track-by-track part 1!

KMZ

Hot News: Ektomorf – „Numb And Sick“ video clip released!

KMZ

Hot News: Ektomorf – new song “Face Your Fear” available for streaming!

KMZ

EKTOMORF – Retribution

Menegroth

Hot News: Ektomorf to release new album „Retribution“ on January 31st!

KMZ

Hot News: Debauchery release new video clip

KMZ

Hot News: Debauchery – Demonslayer Pre-Listening

KMZ

Hot News: Debauchery reveal album artwork and tracklist, post teaser video

KMZ

Hot News: Ektomorf – new video clip “Black Flag” / on tour with Ill Nino!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek