Koncertbeszámolók

Ensiferum, Amoral, Profane Omen – Koncertbeszámoló

2012. október 7. @ Budapest, Club 202

Bár a finn Ensiferum szerencsére meglehetősen gyakori vendég hazánkban már egy ideje nem jártak nálunk, hiszen idén sajnos a Metalfest sorozatból is kimaradtunk. Azonban az új albumuk turnéjával útba ejtettek minket és az egészen átalakított Club 202-ben (legalábbis nekem új volt pár dolog, szerintem a tavalyi Accept óta nem voltam ott) adtak nekünk egy jó kis koncertet!

Nagyjából fél órával a kapunyitás után érkeztem a helyszínre, ahol éppen akkor kezdett a szintén finn Profane Omen. Egészen lelkesen tolták a zenéjüket, ami jobbára Panterás groove-okból, klasszikus heavy metal témákból és death metal elemekből állt. Ez alapján akár metalcore-nak is nevezhetnénk őket, de ez azért nem az volt. Különösen az énekesük Jules Näveri volt elemében, többször elmondta, hogy mekkora öröm nekik itt lenni és megosztotta velünk azt is, hogy hiába van vasárnap a naptár szerint, az nem számít, mert ha a banda színpadon van, akkor szombat van és mindenkinek ezerrel buliznia kell. Végül elég sokan megfogadták a tanácsát és a még kicsit szellősebben álló nép elég jól bemozdult a zenéjükre. Nagyjából fél órát tölthettek a színpadon, ami elég hamar elszállt, de sajnos a dalaik nem voltak azonnal hatóak, emlékezetesek, hogy sok megmaradjon belőlük. Talán majd máskor, de azért úgy gondolom sikerült pár magyar rajongót szerezniük. Mindenesetre jobbak voltak, mint a megszokott „jaj, csak ezen legyünk túl” előzenekarok.

A hideg finn télből egy másik banda is érkezett az Ensiferummal Budapestre, mégpedig az Amoral, akikhez anno még a Kultiplexben volt szerencsém, akkor a Finntrollnak nyitottak. Azt a koncertet egy kifejezetten kellemes emlékként őrzöm az emlékezetemben, de tudom, hogy már mást kell várni a csapattól. Idő közben ugyanis a finn Idol (kb helyi Megasztár) győztese, Ari Koivunen csatlakozott hozzájuk. Persze nem változtak át habkönnyű poptermékké, de a hörgős ének sokkal inkább visszaszorult. Persze a kemény riffek megmaradtak, de dallamosabbak lettek és elég sok groove-ot is használnak már a fiúk a dalokban.

Ennek megfelelően változott a koncertprogram is, a nem Ari-val készült lemezekről csak a nyitónóta Mute fért be, ahol (más egyéb nótákkal egyetemben) megasztárunk megmutatta, hogy azért rendesen tud hörögni is, nem csak a tiszta témák mennek neki. 2-3 szám után meg a nagyon béna baseball sapkájától is sikerült megszabadulnia.

Az egész banda igyekezett rendesen odatenni magát, meg persze rájátszottak a közönség szimpátiájára is, hiszen a zenekarvezető Ben Varon (gitáros) már a színpadra lépéskor üdvözölte Budapestet és örült, hogy itt lehetett megint. Elég nagy elánnal nyomták a muzsikájukat és ha nem is tudtak le-föl szaladgálni helyszűke miatt, de azért a gitárosok és Koivunen rendesen bemozogta a színpadot, lelkesítették a közönséget egy kis mozgásra is, valamint többször játszottak direkt az első sorokban állóknak. A közönség vevő is volt erre, kezdett igazán beindulni a buli, volt mozgás az ő részükről is.

Ari pedig igazi showmanhez méltóan kommunikált a közönséggel, konferált. Látszott, hogy fiatal kora ellenére abszolút nincs megilletődve, nagyon tapasztalt a színpadon. A nagyjából háromnegyed órás koncertet szinte hiba nélkül énekelte végig, egyaránt jól jöttek belőle a magas sikolyok és a hörgések is és a társai is jól hozták a témáikat. Még egy punkosabb dal is belefért az új lemezükről a zárás előtt, aztán a címadó és a búcsú következett. Jól bemelegítették a közönséget az Ensiferum előtt és szerintem a jelenlévők nagy része élvezte a zenéjüket.

Amoral setlist:

Mute
Hours Of Simplicity
Exit
Release
(Won’t Go) Home
Wrapped In Barbwire
Same Difference
Beneath

Ha jól számoltam ez volt hetedik Ensiferum koncertem, szóval már tudtam, hogy mire számíthatok tőlük, mégis izgatottan vártam a fellépésüket. Az új albumról ugyan megoszlanak a vélemények, de nekem alapjába véve tetszik ez is. Nagy meglepetést azzal sem okoztak, hogy a már a megjelenése előtt klipesített In My Sword I Trusttal kezdték a koncertet, azzal már inkább hogy mivel ez egy lemezbemutató koncertturné a régi albumokról olyan alapvetéseket nem játszottak el, mint az Ahti, az Into Battle vagy a Token Of Time. Különösen az utolsó hiányán lepődtem meg, nem gondoltam volna, hogy egyszer ezt is kihagyják a programból. Kaptunk viszont csemegéket is kárpótlásul: eljátszották a teljes Heathen Throne-t a From Afar lemezről, hosszú idő után megint volt Hero In A Dream (ennek különösen örültem) és a koncertet a Battle Songgal zárták! Volt némi zenés viccelődés is: a ráadás elején Sami billentyűzött, amire Petri reagált gitárral majd a koncert legvégén Rossini Tell Vilmos nyitányának záró részét hallhattuk. Sajnos nem végig!

A koncerthangulat egyébként az első hangtól az utolsóig igen magas hőfokon égett. Amint a deszkákra léptek a zenészek megőrült a közönség és az éneklés, ugrálás, fejrázás, lökdösődés szinte egy pillanatra sem maradt abba. Ha egy kicsit lanyhult a lelkesedés, akkor az elől állók, különösen Petri és Sami tettek róla, hogy az újból erőre kapjon és menjen tovább a móka. Markus kicsit visszafogottabbnak tűnt, ennek az oka az volt, hogy mint a koncert utáni beszélgetésekből kiderült már egy jó ideje küszködik egy betegséggel. De azért így is dicséretesen sokat mozgott és próbálta motiválni a közönséget ő is. Sami egy külön történet, egyesek szerint ellopta a show-t is, de hát ő mindig a színpad elején van, táncol, grimaszol és enyhén túlsúlyosan, félmeztelenül, kifestve tényleg elhiszi róla az ember, hogy ő egy harcos, aki éppen két csata közt fülig érő szájjal zenél nekünk. De nem csak a hathúros basszusgitárján, hanem Markus-szal együtt a tiszta énektémákat is ő prezentálja. Petri szokásos formáját hozta, vad szólók, még vadabb ének és sok mozgás. Szerencsére már a szoknya is egy kicsit hosszabb lett! 🙂 A bandából talán Emmi volt egy kicsit visszafogottabb, ő kellemesen elheadbangelgetett a háttérben, de ő amúgy sem az a túl mosolygós fajta, míg Janne azért megeresztett jópárat belőle.

Erőteljes előadás volt és megvolt a megfelelő kapcsolat a zenekar és a közönség között is, nem nagyon lehet belekötni az koncertbe. Mint írtam végig nagy hőfokon égett a buli, szusszanásnyi idő sem nagyon jutott a pihenésre, szóval szerintem nem volt olyan ember, aki erről az estéről elégedetlenül távozott volna!

Ensiferum program:

In My Sword I Trust
Guardians Of Fate
Burning Leaves
Pohjola
Heathen Throne
Blood Is The Price Of Glory
One More Magic Potion
Hero In A Dream
Unsung Heroes
Iron

Twilight Tavern
gitárszóló
Lai Lai Hei
Battle Song
Tell Vilmos nyitány

Sokan maradtak még a koncert után is egyet sörözni, beszélgetni a barátaikkal vagy éppen a zenekarok tagjaival, akik zokszó nélkül álltak oda a fotókhoz vagy írtak alá bármit, amit a kezükbe nyomtak, pedig néhányukon látszott, hogy annyira elcsigázottak vagy éppen betegek, hogy azt sem tudják fiúk-e vagy lányok.

Végezetül nem is írhatnék mást, mint hogy várjuk vissza az Ensiferumot jövőre is Magyarországra! Akár önálló turnéval, akár fesztiválon, a lényeg, hogy legalább ilyen jó koncertet adjanak!

Kapcsolódó cikkek

Dark Tranquillity, Ensiferum, Deserted Fear, Vinegar Hill – Koncertbeszámoló

bönin

Ütős vendégzenekarokkal érkezik vasárnap az Ensiferum és a Dark Tranquillity

KMZ

Közös turnén érkezik a Dark Tranquillity és az Ensiferum

KMZ

Ensiferum Acoustic – Koncertbeszámoló

Mountain

Ensiferum – Akusztikus mulatsággal tér vissza a finn zenekar

KMZ

Ensiferum koncert – Harcos metal trió élén érkezik a finn zenekar

KMZ

Headbangers Ball turné: vedd meg a jegyed, és ingyen mehetsz az Fleshgod Apocalypse koncertjére is!

KMZ

Iced Earth, Ensiferum, Kataklysm és Unearth a decemberi Headbanger’s Ball turnén

KMZ

Ensiferum, Fleshgod Apocalypse koncertek a Barba Negrában

KMZ

ENSIFERUM – One Man Army

ST. Toma

Ensiferum – Új nagylemez februárban

KMZ

Ensiferum – „One Man Army” album és turné

KMZ

Ensiferum albumcím és 2015-ös megjelenés

KMZ

Ensiferum „One Man Army” európai turné 2015 márciusában

KMZ

Amoral – Koncertvideó a Prolong A Stay c. dalhoz

KMZ

Ensiferum hatodik albumának felvételére készül idén ősszel

KMZ

Elkészült az Amoral legújabb videoklipje

KMZ

Az új Amoral album borítója és megjelenési dátuma

KMZ

Heidenfest 2013 – Wien – Koncertbeszámoló

Jillian

Amoral – Az első ízelítő a következő albumról

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek