Koncertbeszámolók

Epica, Dragonforce, Diablo Blvd – Koncertbeszámoló

(scroll down for English Version)

2015. január 20. @ Csehország – Prága, MeetFactory

Nemrég kiadott albumuk, a „The Quantum Enigma” után a holland szimfonikus metál banda, EPICA ismét útra kelt. Ezúttal magukkal vitték a brit power metálos Dragonforce-t és a belga Diablo Blvd-t, hogy a rajongók a legtöbbet kaphassák az estétől. És ez bizony bejött! Az egész este olyan gyorsan eltelt, hisz mindhárom banda a legjobbját hozta, hogy mindenki jól érezhesse magát. Bár a kapuk csak 19:00-kor nyitottak, már 17:00 előtt óriási tömeg gyűlt össze a klub bejárata előtt, hogy biztosíthassák maguknak az emberek az első sorok legjobb helyeit és élvezhessék az olcsó cseh sört a bejáratnál. Talán ez a hatalmas tömeg volt az ok, hogy az ajtókat a tervezettnél korábban nyitották, így az első sorok hamar megteltek.

Fél órával később Diablo Blvd tagjai egy rövid bevezetővel üdvözölték a sorok között az embereket aztán hamar kiélvezhettük kiváló riffjeiket. Körülbelül hat dalt játszottak, és bár úgy látszott, hogy a közönség nem igazán ismeri a bandát, mégis ugráltak és ordítoztak énekes Alex Agnew jelzéseire. Humoristaként Alex rengeteg viccet mondott a szetek között, melyek során a rajongókat koncert utáni látogatásra invitálta, mondván „megérinthettek”; aztán nevetve hozzátette „főleg a hölgyek”.

A banda tavaly adta ki „Follow The Deadlights” albumát, így hallhattunk erről pár dalt, de a legjobban a „Saint Of Killers”-ért (mely során Alex felkérte a közönséget, hogy tartsák telefonjaikat fel és világítsák be a klubbot) és „Black Heart Bleed”-ért őrültek meg az emberek, mely az utolsó dal volt a szetből. A rövid szet ellenére úgy hiszem, hogy ez a turné nagy lökést ad a bandának az áttöréshez, hisz a közönség soraiból úgy látszott rengetegen élvezték a zenét, számomra pedig kellemes meglepetés volt.

Mint manapság oly sok turné esetében, a bandák által játszott műfajok kicsit eltérő kategóriákba sorolhatók. A turné részeként hallhattunk a heavy és power metálon át a szimfonikusig mindent, a második felvonást pedig a brit Dragonforce tartotta, akik már jó 15 éve jelen vannak hat stúdióalbummal a hátuk mögött. Nehéz volt nem észrevenni, hogy cseh rajongótáboruk hatalmas. Mikor koncertjük intrója elkezdődött, mindenki a színpadokhoz tömörült, a „minden jegy elkelt” pedig fájdalmasan egyértelmű lett. Maga a klub is a város egy eldugottabb szegletében van, egy gyár-jellegű épület a főút és villamossínek mellett, ami tökéletes volt a késő éjszakai zajhoz. Mindezek ellenére, bár a hely maga jól néz ki, a beláthatóságot nagyban rontották a támasztó oszlopok. Ebből kifolyólag nehéz volt igazán jól megfigyelni a bandát, kivéve ha egy holttér mentes helyen álltál.

De vissza a bandára, eddig minden a tervek szerint alakult, a banda késések nélkül eljátszotta a részét. A 2004-es sláger „Fury Of The Storm”-mal kezdték, mely egyből megadta a jó hangulatot. A banda lendületesen kezdte a koncertet; össze vissza ugráltak a színpadon, mindenki láthatta rajtuk az izgalmat, főleg mikor gitáros Herman Li behajolt a nézők közé, hogy megmutassa kiváló gitártudását, vagy mikor Sam Totmannel megcsinálták egyedi gitárpörgetésük. A rendkívül gyors, energetikus előadás, a szólók, Mark Hudson erőteljes vokálja és a tömeg folyamatos sikolyai; ezekkel a szavakkal lehet leírni legjobban azt, ami Dragonforce koncertjén zajlott azon a keddi napon. Miután a „Through The Fire And Flames”-el zártak, köszönetet mondtak rajongóiknak és bemutatták a fő attrakciót, Epica-t, akik nem sokkal utánuk léptek színpadra, az egekig pörgetve az adrenalint.

Dragonforce setlist:

1. Fury of the Storm
2. Three Hammers
3. The Game
4. Symphony of the Night
5. Cry Thunder
6. Valley of the Damned
7. Through the Fire and Flames

Bármit mondanék Epica-ról és zenéjéről, nem lenne elég. A hardcore rajongók néha csak legyintenek rá, talán a szimfonikus műfaj és a női vokál miatt, de Epica minden dicséretet megérdemel. 2002-ben alapította Mark Jansen, miután otthagyta első bandáját, az After Forevert, Epica pedig eddig hat nagylemezt adott ki. Zenéjük leginkább a feldolgozott témákról, a világ filozófiai, valamint tudományos és vallási aspektusairól ismert.

Úgy 21:30 környékén a színpad készen állt Epica hat tagja számára, melyből az egyik legélvezetesebb és legemlékezetesebb élmény kerekedett ki. „Originem” nyitotta az éjszakát, melyet nem sokkal később a „The Second Stone” követett legújabb albumukról, a „The Quantum Enigma”-ról, mely jogosan uralta szetlistájuk. A banda és közönség által létrehozott hangulattól valamint a dalszövegek erejétől egész este libabőrös voltam. Sem hangzásban sem másban nem vettem észre hibát. Egyetlen dolog ami kicsit zavaró volt az estében, hogy a három banda mintha keresztülpörgette volna az estét, ami érthető is, hisz nagyon szoros beosztásuk volt és mindegyikőjük tartotta magát hozzá. Hiszem, hogy ezért nem töltött túl sok időt a banda két dal között egy kis beszélgetéssel azon kívül, hogy köszönetet nyilvánítsanak a közönségnek és röviden bemutassák dalaikat.

Néha-néha helyet cseréltek a színpadon vagy ökörködtek egy kicsit, és mindenki kapott egy kis figyelmet a koncerten. A legérdekesebb részlet Simone volt, akinek hangja és megjelenése egyszerűen lenyűgöző volt. Úgy mutatta be a bandát, hogy a dalszöveget a „The Phantom Agony” refrénjére változtatta, amit kifejezett jókedv és nevetés fogadott. Mark Jansen lenyűgözött minket énekesi és gitártudásával; Coen Janssen időről időre az előtérbe lépett billentyűseivel; Ariën és Weesenbeek pedig adott egy kis ízelítőt dobszólóiból még mielőtt visszatapsolták volna őket, mely során három dalt játszottak, lezárva az estét az örökké erős „Consign To Oblivion”-nal.

Epica setlist:
1. Intro: Originem
2. The Second Stone
3. The Essence of Silence
4. Unleashed
5. Storm the Sorrow
6. Martyr of the Free Word
7. The Obsessive Devotion
8. Victims of Contingency
9. The Last Crusade
10. Cry for the Moon
11. The Phantom Agony

Ráadás:
12. Sancta Terra
13. Unchain Utopia
14. Consign to Oblivion

———————————-

ENGLISH VERSION:

Having recently released their latest album, The Quantum Enigma, the Dutch symphonic metal band Epica has returned to the life on the road. This time they brought Dragonforce, the British power metallers, and the Belgian Diablo Blvd along to ensure their fans get the most out of the evening. Which we did! The whole evening just went by so quickly, since all three bands did their absolute best to make it worthwhile for everyone. Even though the doors weren’t scheduled to open until 19:00, a pretty big group of people had already gathered at the club’s entrance before 17:00, to ensure the premium spots in the first rows as well as enjoy the famous Czech cheap beer sold at the entrance. Perhaps the big crowd was reason enough to open the doors earlier than scheduled, so the first rows got filled up pretty quickly.

Half an hour later, with a short intro, members of Diablo Blvd started greeting the fans off the stage and soon we could enjoy the first riffs of their music. They played about 6 songs, and even though the audience didn’t seem to know the band, they jumped and screamed, following the cues the singer Alex Agnew gave them. Being a comedian, Alex also made many jokes between the sets, among which he invited the fans to come see him after the show, saying: „You can touch me”, and then laughingly adding: „Especially the ladies”. Last year, the band released their album Follow the Deadlights, so we could hear some of the songs from it, but the ones that got the most screams were Saint of Killers (during which Alex asked the audience to put up their mobile phones and light up the club) and Black Heart Bleed, the last song on the set. Although a short set, I believe this tour will help the band with their breakthrough since many of the people in the audience seemed to really enjoy their music, and I for one was quite pleasantly surprised.

Like with many tours nowadays, the genres that bands play belong to categories that differ somewhat from one another. As part of this tour, we were able to hear a variety from heavy to power all the way to symphonic, and the second step was done by the British Dragonforce, who have been around for about 15 years now, leaving six studio albums behind. It was not difficult to see that their fan base in Czech Republic is not small. Once the intro for their show started, everyone just piled up and the words „sold out” just became almost painfully obvious. The club itself is in a kind of secluded part of the city, a factory-looking building right next to a highway and tram tracks, making it perfect when it comes to late-night noise. However, even though it’s a really nice place, the visibility inside is quite lowered due to a number of columns holding the place down. So for this reason, it was at times difficult to get a good view of the band, unless you were standing at a place free of blind spots.

Back to the band now, everything so far had gone according to the scheduling plan, and the band did their part of the evening without any delays. They started with Fury of the Storm, a hit from 2004, which immediately set everyone into the right mood. The band started the show so energetically; they were jumping all over the stage, everyone could see their excitement, especially when guitarist Herman Li leaned into the audience to show off his excellent guitar skills or did his distinctive spins with the guitar together with Sam Totman. Very fast, energy-driven performance, the solos, Mark Hudson’s powerful vocals and constant screams from the audience are the words that best describe what was going on during Dragonforce’s show on that Tuesday. After they ended the show, with Through the Fire and Flames, they thanked their fans whole-heartedly and introduced the main act, Epica, who soon after followed in their footsteps in sending everyone’s adrenaline through the roof.

Dragonforce setlist:

 1. Fury of the Storm
 2. Three Hammers
 3. The Game
 4. Symphony of the Night
 5. Cry Thunder
 6. Valley of the Damned
 7. Through the Fire and Flames

Whatever I can say about Epica and their music, I don’t think it can ever do justice to this band. Perhaps sometimes dismissed by the hard-core fans of metal music because of their symphonic genre and the female vocals, Epica deserves any praise they can get. Founded in 2002 by Mark Jansen after leaving his first band, After Forever, Epica has so far released six full-length albums among other records. Their music is best known for the themes it deals with, the philosophical aspects of the world we live in, as well as science and religion.

Sometime around 21:30, the stage was finally set to aid the six members of Epica in what would become an excellent performance and a memorable experience. The first notes of Originem opened the night, and soon after The Second Stone presented their newest album, The Quantum Enigma, which rightfully dominated the setlist. The atmosphere that the band and the audience created as well as the power of the lyrics kept giving me goose bumps the whole evening. There were no problems with the sound that I could notice, nor with anything else. The only thing that was a little bit off-putting this evening was the feeling that all three bands were rushed through the evening, which is understandable due to the really tight schedule that everyone actually honored. So, I believe it was for this reason that the band didn’t spend much time talking in between songs, other than to thank the audience or to shortly introduce their songs.

Every now and then, they’d switch places on the stage or just mess around, and everyone had their moments throughout the show. The really interesting part was Simone, whose voice and appearance were absolutely stunning, introducing the band by changing the lyrics to the refrain of The Phantom Agony, which was quite well-received and brought laughter to the club. Mark Jansen amazed us with his vocals as well as guitar skills; Coen Janssen would bring his keyboards to the front of the stage and take over the spotlight from time to time; and Ariën van Weesenbeek gave us a little taste of his drum soloing just before the long-awaited encore that consisted of three songs, finalizing the night with the ever-powerful Consign to Oblivion.

Epica setlist:

 1. Intro: Originem
 2. The Second Stone
 3. The Essence of Silence
 4. Unleashed
 5. Storm the Sorrow
 6. Martyr of the Free Word
 7. The Obsessive Devotion
 8. Victims of Contingency
 9. The Last Crusade
 10. Cry for the Moon
 11. The Phantom Agony

Encore:

 1. Sancta Terra
 2. Unchain Utopia
 3. Consign to Oblivion

Kapcsolódó cikkek

Amarante & Dragonforce co-headline turné jön márciusban Budapestre!

KMZ

Epica, Apocalyptica: közös dal és koncert márciusban

KMZ

Epica, Apocalyptica – közös turnén érkeznek ősszel

KMZ

Epica és Powerwolf koncert a Barba Negrában

KMZ

KME videók: Reverence, Whitechapel, Waken Eyes, Epica, Chastain, Thy Art Is Murder, Whiskey Ritual, Twitching Tongues, Ecnephias

KMZ

Epica – The Essence Of Silence (Official live video)

KMZ

Epica – “The European Enigma” aftermovie-k; új turné időpontok

KMZ

Epica Interjú

Lothwen

Diablo Blvd – Follow The Deadlights (Official video)

KMZ

Diablo Blvd – Son Of Cain (Official video)

KMZ

Epica „Victims Of Contingency” zenevideó premier

KMZ

Diablo Blvd – Nuclear Blast szerződés, dalszövegvideó, új album januárban

KMZ

Hot News: Epica – announce the second leg of the European Enigma Tour

KMZ

Hot News: Epica – Acoustic session from Pinkpop-Show online!

KMZ

Hot News: Epica – ‘Unchain Utopia’ lyric-video revealed!

KMZ

Hot News: Epica – »The Quantum Enigma« worldwide chart entries!

KMZ

Hot News: Epica – »The Quantum Enigma« out now!

KMZ

Hot News: Epica – announces European fall tour 2014!

KMZ

Hot News: Epica – ‘The Essence Of Silence’ lyric video now online!

KMZ

Hot News: Epica – release second studio clip for »The Quantum Enigma«

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek