Koncertbeszámolók

ÉTER Fesztivál 2008 – Beszámoló

2008. július 19-20. Salgótarján, Camping

Nagy megtiszteltetés érte a KMW-t, hiszen felkértek minket, hogy részt vegyünk az idei ÉTER Fesztivál tehetségkutatóján. Nos, éltünk is a lehetőséggel. A kollégám és én nagy izgalommal vártuk, és próbáltuk “formába” hozni magunkat. Amikor odaértünk, rövid várakozás után elláttak minket információval, és itt megjegyezném, hogy nagyon kedvesek és udvariasak is voltak. Tényleg a kedvünkben jártak, és látszott rajtuk, hogy szívvel-lélekkel dolgozik mindenki, azért, hogy sikeres legyen ez a tehetségkutató.

Gyorsan összekaptuk magunkat, és siettünk a zsűri sátrához, ahol értékes emberek vettek körül minket. Többek között: Perényi Dénes (Rockinform, Zord zenekar), Veres Gábor és Kovács Attila (Watch My Dying), Károly Tamás (HangArt Hangstúdió), Nagy Norbert (Studió 8′ Hangstúdió) és Petrovics Zsuzsa (Passzio.hu). Szóval számunkra ez nagy megtiszteltetés volt.

Amit én tapasztaltam, hogy szerintem nem voltak annyira kezdő bandák, valamennyire már mindenki elindult egy bizonyos úton, és egy fokkal fentebb járt a kezdő szinttől. Természetesen pár zenekarnál hiányzott a fellépési rutin, de a zenéjük azért nem volt annyira kezdetleges. Ezeket azért is írom le, mert már ebből is kiderül, hogy egészen nehéz dolga volt a zsűrinek, mert majdhogynem hasonló színvonalon teljesített mindenki a zenekarok közül, és ebből is látszik, hogy van hozzá tehetségük a szervezőknek, nem egy olyan társulat, akik gyorsan “behajtottak” néhány zenekart a színpadra.

A fesztivál 2 napból állt, így 2 kategóriára osztották a fellépők névsorát: metal és rock. Még így is 10-10 zenekar lépett fel, ami komoly erőfeszítéseket vett igénybe, de tényleg élveztük, hogy láthatunk nagyon sok tehetséges fiatalt, akik tényleg azért álltak ki ezen a napon, hogy zenéljenek, és megmutassák, hogy mit is tudnak. Nagyon tetszett az a hozzáállás, ahol valami miatt nem tudott 100%-os teljesítményt nyújtani a banda, mert pl. hiányzott az énekes. Az egyik ilyen zenekar számomra az Otila volt. Hiszen énekes nélkül is kiálltak, és elnyomták, amit tudtak, és mindezt lelkesen, vidáman tették. Ami nem kis teljesítmény ebben a lírai metalban.

A Barbárok zenekar hozzáállása, kiállása és zenéje is nagyon tetszett, egy igazi rock’n’roll-életet élő társaság. Nagyon lelkesek voltak és nyomták a fogós riffekre épülő metaljukat. Náluk már látszottak az egyfajta profizmusra utaló jelek és remek volt a megszólalás, a színpadi összkép. A Sinanthrop zenekar neve már ismerős lehetetett sokak számára, és én sokat is vártam tőlük, de egy icipici csalódást azért okoztak, mert kicsit túlzásba vitték azt a fajta dallamosabb éneket, ami még nem teljesen kiforrott szerintem, de így is jó dalokat hallhattunk tőlük.

Ami számomra teljesen meglepetés volt, az a salgótarjáni Primary Stroke zenekar. Nekem eddig ismeretlenek voltak, de hamar megjegyeztem a nevüket, mert hatalmas egyéniséggel rendelkezik a zenekar. Nagyon jól kombinálják a beteg, elborult témákat a metal zenéjükkel, pl. egy ördögi őrült kacajjal, vagy egy kaotikus gitárszólóval.

Volt azért 1-2 zenekar, amiről inkább azért nem írnék, mert talán több a negatív, mint a pozitív vélemény, de ettől függetlenül nagyon is jól játszották a repertoárjukat, és szerintem kis idő elteltével egészen jó csapattá válhatnak. Ami számomra igazi bombaként robbant a nap utolsó fellépőjeként, az a miskolci Dispassion zenekar volt. Szinte tátva maradt a szám. Főleg, amikor olvastam, hogy szinte még fellépésük sem volt, és hogy egy teljesen új formációról van szó. Hihetetlen energia áradt a zenéjükből. Brutálisan lezúztak mindent. Ez egy igazi csemege volt számomra a nap végén. Remélhetőleg hamarosan egy interjú is készül velük, amiben biztosan több dolgot megtudhatunk erről az atom bandáról. Remek, tényleg örültem nekik.

A második naphoz érve, egy kisebb séta után, amikor is gyönyörködtünk Salgótarján gyönyörű természeti adottságaiban, kaptunk egy telefonhívást, ami számunkra is és a szervezők számára is rossz hír volt, ugyanis nem tudtunk végig maradni a második napon, és már úgy ültünk le, hogy csak 4 zenekart tudunk megnézni. Hát, bizonyára ez nem volt kellemes senki számára. Amit addig láttam, és nagyon lenyűgözött, az Bodor Máté csodálatos gitártudása. Nos, nem hiába nyerte meg ezt a tehetségkutatót is. A Lost Symphony-ban és a Mytra-ban is megvillantotta nagyszerű tudását. Instrumentális dalokat adtak elő, de így is nagyon jó és izgalmas volt hallgatni mindazt, amit Máté remek játékára építettek, de azért a többiek is hozzájárultak az igazi metal muzsika megtestesítéséhez. Bizonyára még nagyon sokat fogunk hallani az ő nevéről és zenekarairól. Mindig öröm látni egy ilyen tehetséget.
Sajnos, amint előbb írtam is, a második nap nagy részét nem láttuk, de lent olvashatjátok a végleges végeredményt.

Összefoglalva, egy nagyon kellemes tehetségkutató volt, ahol csak apró hibákat véltem felfedezni, köztük talán a legnagyobb a zenekarok felkonferálásánál volt érezhető, amit utólag megtudtam, nem így tervezték, mert volt nekik nagyon jó műsorvezetőjük, csak valami oknál fogva lemondta, és így kényszerhelyzet alakult ki. Ami nagyon-nagyon tetszett, hogy fiatal koruk ellenére egészen jól megszervezték mindezt, és szerencsére nem a pénz vezérelte őket, hanem próbáltak minél jobban odafigyelni minden részletre, hogy idővel egy egészen komoly és nívós tehetségkutatóvá nője ki magát a rendezvény. Engem meggyőztek, csak így tovább!

Nyertesek:

METÁL KATEGÓRIA

1. Primary Stroke
60 ezer Ft nyereméyn
HangArt Hangstúdióban 20 órás felvétel+50%-os kedvezmény
Közös koncert a Rómeó Vérzikkel Somorján

2. Synathrop
10 órás felvétel a Denevérben +50%-os kedvezmény

3. Disspassion
Fellépési lehetőség a RockNight szervezésében + min. 15 ezer Ft tisztelet díj
WMD-vel közös koncert
1 hordó Heinken

ROCK KATEGÓRIA

1. Mytra
60 ezer Ft készpénz
WMD közös koncert
In Her Embrace közös koncert Németországban

2. REC
1 teljes szám elkészitése plusz 25 db promó CD a Stúdió Poesis-től
közös Road koncert

3. Shortbus Circus
Pixelfilm Stúdió- Promfotó
Studio Poesis 30% kedvezmény

KÜLÖNDÍJAK:

Barbárok: közös koncert a WMD-al
Monkey Cave: közös koncerta Stereochrist-al
Lost Symphony: közös koncerta WMD-al
Factorial X: Közös koncert a Zord-al+15 ezer Ft tisztelet díj

Salgótarján ajándékcsomgjait kapták:

Félálom
Toxin
Caelestis
Otila
Spirit Blue
UnderWay

Közönségdíjas

Tychodrom
K-pax

Legjobb zenészek:

Legjobb énekes: REC-Fróna Sándor
Legjobb szólógitáros: Bodor Máté Lost Symphony
Legjobb gitáros: Hocza “Igor” Róbert Mytra
Legjobb basszus gitáros: Muller Oresztész- Fekete Péter
Legjobb billentyűs: Tálas Áron Lost Symphony
Legjobb show: FélX

A győztes zenekarok felléphetnek a salgótarjáni Tanévnyitó fesztiválon

DVD felvétel folyamtban…

http://eterfeszt.extra.hu/

Kiegészítette: Theowina

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek