Koncertbeszámolók

Evil Invaders, Warbringer, Schizophrenia, Mason – Koncertbeszámoló

2023. április 7. @ Budapest, Barba Negra – Blue Stage

Szokatlanul különleges akció előzte meg ezt a viszonylag fiatal és kevésbé közismert bandákat felvonultató, ám igencsak nívós thrash metal bulit: a 6666 forintos normál jegyár mellett meghirdettek egy úgynevezett „regisztrációs jegyet” is, ami mindössze 666 forintért nyújtott lehetőséget a részvételre bárkinek, akik a kapunyitástól számított egy órán belül, azaz 19 óráig megérkeztek a helyszínre. Valljuk be, egy ilyen négyesből álló koncertestért ez több mint kedvező, de akár nyugodtan fogalmazhatok úgy is, hogy nevetségesen kevés. Nem tudom, ki és miért találta ezt ki, illetve hogy ez vajon mennyire érte meg anyagilag a szervezőknek (vagy mennyire nem), mindenesetre bizonyos szempontból hatalmas húzás volt, ugyanis ezzel szép számmal kimozdították a népet otthonról. Bevallom, enélkül talán még sem biztos, hogy elmentem volna, és utólag azt kell mondanom, hogy nagy kár lett volna kihagyni! Bizonyára ennek köszönhetően, jóformán az elejétől a végéig teltházasra sikerült a rendezvény. Ez különösen jót tett a hangulatnak is, de ebben talán még az is szerepet játszhatott, hogy ezáltal több idő és pénz jutott az alkoholfogyasztásra is, ami általában tovább fokozza az őrületes feeling kialakulásának esélyét. Ha ez volt a cél, akkor kiválóan sikerült, taps és respect a szervezőknek!

Az eseménynek a tavalyi év végén új helyre költözött Barba Negra kisebbik sátra, a közvetlenül az első számú objektum mellé frissen felhúzott Blue Stage adott otthont. A Red Stage-hez már volt szerencsém nemrég kétszer is, de sajnos nem túl pozitív élményekkel távoztam a helyet illetően, mert sem a hangzással, sem a körülményekkel nem voltam maradéktalanul megelégedve, és bátran kijelenthetem, hogy ezzel nem voltam egyedül, mert szinte senkitől sem hallottam ellenkező véleményt és visszhangot. Szerencsére ezúttal kellemes csalódás ért, mert ezen az estén viszont szerintem minden rendben volt. Nem tudom, hányan lehettünk, de ehhez a létszámhoz teljesen optimális volt a nézőtér és az udvar mérete egyaránt, ugyanakkor a mosdók és pultok is kényelmesen elérhetőek voltak. Az udvaron az épület hátsó kijáratánál, illetve a mosdók mellett lévő sarokban még egy amerikai hot-dog kocsi, valamint néhány asztal is helyet kapott, ahol kényelmesen be lehetett tolni némi táplálékot is. Ez a kaja egyébként szerintem nagyon praktikus választás koncertekre és fesztiválokra: gyors, olcsó, könnyen elfogyasztható és megbízható, mivel ezek a hot-dogok nagyjából mindenhol egyformák. Talán néhány pad elfért volna még, mert azért az sem árt, ha le lehet ülni valahova, ha esetleg valaki nem szeretne végigállni egy egész estét.

Az estét az ausztrál Mason zenekar nyitotta. Jómagam nem sokkal a kezdés előtt érkeztem a helyszínre, ahol rögtön egy rakás ismerősbe futottam (többek közt egy tucatnyi Lowland Fest törzsvendég), ezért az ő koncertjükre csak be-bepillantottam, így sajnos érdemi beszámolót nem áll módomban közölni róla. Igazából nem is terveztem, hogy bármit is írok erről a rendezvényről, mert ezúttal pusztán szórakozni mentem. Szerencsére azért a fényképezőgépet elvittem magammal, mert szeretek fotózni, így sikerült képek formájában is dokumentálni az eseményeket. Aztán Gyula barátommal – akivel javarészt együtt ráztuk a fejünket az este folyamán – utólag teljes egyetértésben arra a megállapításra jutottunk, hogy ez a buli annyira ütős volt, hogy ennek széles körben is hangot kell adni, ezért papírra vetünk néhány emléket. Szóval a Mason előadásából nem sokat láttam, amit viszont igen, arról határozottan pozitívan tudok nyilatkozni. Jóféle groove-os thrash metalt toltak és a hangzás is abszolút rendben volt, ezáltal rögtön egy kellemes meglepetéssel indult az este. A melbourne-i kvartett egyébként a kétezres évek végén alakult, azóta két nagylemezt, valamint két EP-t adtak ki. Talán érdemes lehet belefülelni.

A belga Schizophrenia egy kifejezetten fiatal csapat, mindössze pár éve léteznek. Talán ennek is tudható be, amiért azt éreztem, hogy náluk nem volt még minden teljesen a helyén. A nevük hallatán sokaknak a korai Sepultura is beugorhat, ami lehet, hogy nem is véletlen, mert műfajilag ők is az oldchool deathrash vonalon mozognak. Ez az agresszívabb stílus nekem alapból fekszik, és mivel volt benne erő és lendület is, néhány szám után már én sem elégedtem meg a hátsó sorokkal, némi léggitározás és bólogatás közepette megindultam előrearaszolni a tömegben, ahol már eléggé kezdett alakulni a hangulat. Hozzáteszem, zeneileg egy kicsit kiforratlan és klisés volt a produkció, de nekem ennek ellenére is bejött. Sajnos a hangzás is egyértelműen náluk működött a legkevésbé jól, mert egy kicsit kásásan szóltak, de szerencsére ez nem volt zavaróan vészes, így is lehetett élvezni. Nem tudom, vajon hány embernek tűnhetett fel, de az egyik gitáros srác mellesleg Pokolgép pólóban tolta, respect!

„Miután a Mason levonult, szigorúbb vizekre eveztünk: a belga Schizophrenia death/thrashben utazik, az általam erősen rajongott Demolition Hammer környékén keresendő a csapásirány. Na, ők brutálisan nyomták, de őszinte bánatomra a hangzás nem volt rendben, iszonyúan dübörögtek a lábdobok, ami sokat rontott az élményen (megjegyzés: piszkos jó dobosuk van!). Itt már be-beindult a moshpit, pláne a meglepiként bedobott Necrophiliacra a Slayertől, de ezt úgy 130%-os sebességgel előadva, állat volt! A másik meglepetést az okozta, mikor két szám közt az egyik gitáros tökéletes magyarsággal kiszólt a közönségnek – mint utóbb informáltak róla, az egyik szülője magyar, így már érthetőbbé vált a dolog. A rossz hangképet leszámítva remek bulit nyomtak a srácok, újra megnézném őket egy jobb sounddal.” – Herkner Gyula

Az Evil Invaders-hez már volt szerencsém élőben a tavalyi Lowland Fest-en, így nagyjából sejtettem, hogy mire számíthatok. Bár az efféle visongatós speed/thrash nem igazán az én műfajom, meglepő módon ez a banda rendesen betalált nálam! Most sem történt ez másképp, nagyjából ugyanazt tudom elmondani erről a performanszról is (talán annyi különbséggel, hogy ez most még annál is jobban tetszett). Az énekes hangszínével ugyan még most sem vagyok teljesen kibékülve, de zeneileg rendesen odabasznak, és az egész show nagyon ott van! A zenészek játékába és a színpadi megjelenésbe sem igazán tudnék belekötni, abszolút a helyén van minden! A komplett műsort irtó profin és precízen tolták le végig, és nem csak a szélsebes dalok sütöttek, hanem a kevésbé pörgősek is kiválóan működtek. A programnak nagyjából a fele a tavaly megjelent Shattering Reflection album dalait prezentálta, amiről felcsendült többek közt a Forgotten Memories és az In Deepest Black is. Ennek nagyon örültem, mert én speciel kimondottan szeretem a lassabb, ballada jellegű szerzeményeket. A végére azért rendesen felpörgették a tempót és a hangulatot egyaránt, esetenként fergeteges circle pit alakult ki, ami bár kívülről sokak számára elég ijesztő lehet, valójában nem olyan veszélyes, mint amilyennek látszik. Én mindenesetre szeretem az ilyet, és nem csak a vitathatatlanul hangulatfokozó hatása miatt. Bevallom, én leginkább arra szoktam használni, hogy egy jól koordinált mozdulatsorozattal keresztülvágva a tömeg közepéről pillanatokon belül a 2-3. sorba lehet kerülni, és így egyáltalán nem kellemetlen előretolakodni, haha! 🙂
Viccet félretéve, ez egy hibátlan koncert volt, ezek a srácok pedig igazi rocksztárok minden tekintetben! Bátran merem ajánlani őket élőben!

„A másik belga brigád – az Evil Invaders, akik számomra a tavalyi év nagy felfedezettjei voltak és akik miatt elsődlegesen tiszteletemet tettem a koncerten (a 2022-es Lowland Festen úgy kerestem a kordon mögé lehullott államat, addig hol voltatok az életemből, gyerekek?) – ellenben méltó megszólalást kapott. A limburgi négyesfogat pazar produkcióval kényeztette az egybegyűlteket. Iszonyatosan jó kiállással nyomták a speed/thrash-gyöngyszemeket, volt itt minden, amitől annak is erekciója lesz, akinek már csak pirulával megy! A moshpit itt már ezerrel üzemelt, a pörgést csak pár lassúbb tétel törte meg (In Deepest Black – az egyik legnagyobb power ballad evör á la Queensryche), de az energiaszint végig magas volt és a fiúk a megérdemelt ováció mellett vonulhattak le a színpadról. Minden héten megnézném őket, bízom benne, hogy visszajáró vendégek lesznek!” – Herkner Gyula

Evil Invaders setlist:

Feed Me Violence
Mental Penitentiary
Hissing in Crescendo
In Deepest Black
Sledgehammer Justice
Forgotten Memories
Die for Me
As Life Slowly Fades
Pulses of Pleasure
Fast, Loud 'n' Rude
Raising Hell

A turné headlinereként utoljára színpadra lépő amerikai Warbringer munkásságát korábban nem ismertem, csupán egy-két albumot pörgettem le a koncert előtt. Műfaját tekintve számomra ez testhezálló, mert pont azt a fajta izmosabb thrash metalt játsszák, amit magam is kedvelek, és nem is holmi kezdők, szóval sejteni véltem, hogy ezzel a produkcióval sem lesz probléma. …és bizony nem is volt! Kétségkívül becsületesen odatették magukat, masszívan szóltak, faszán megdörrent, ennek ellenére mégsem merném kijelenteni, hogy sikerült überelniük a belgákat. Ez azonban mit sem von le a csapat teljesítményének értékéből, amit a küzdőtéren töretlenül jelenlévő felfokozott energiák is hűen bizonyítottak. Talán az időközben elfogyasztott néhány whiskynek is köszönhetően pár szám után le is passzoltam a fényképezőgépet, és mentem előre zúzni a tömegbe. Sőt, egyszer-kétszer már én is a pitben találtam magam, vagy legalábbis annak perifériáján headbangelve. John Kevill frontember a rájátszás előtti utolsó számban még egy állati wall of death-et is generált, majd a dal végén ő maga is befeküdt a lelkes tömegbe. Igazán élvezetes pillanatok voltak ezek, amit a mellékelt videóban még sikerült is megörökítenem közvetlen közelről. Összességében véve ez is egy fasza koncert volt, jár a taps! Mindjárt be is gyűjtök pár anyagot tőlük!

„A kaliforniai Warbringer szintén remek hangzás mellett vérbeli amcsi thrash muzsikával szedte le az arcunkat. Mind a döngölősebb, bólogatós metal rajongói, mind pedig a nyaktörő sebességgel előadott mosher témák szerelmesei megkapták a magukét: én gyakorlatilag szűz füllel hallgattam a zenekart, de ahogy zúztak a gyerekek, kedvem lett volna samu kalapáccsal nekiesni egy épületbontásnak (meg opcionálisan pár arcnak úgy dühből)! Sajnos hála a „csodálatos” környékbeli éjszakai közlekedésnek szorított az idő és nem tudtam teljesen végignézni a produkciót, le kellett olvadnom (ma is kísért a megvenni elfelejtett fehér hosszú ujjú Schizophrenia-felső!), de így is kielégülten távoztam. Ezt a koncertet halálos bűn lett volna kihagyni!!!” – Herkner Gyula

Warbringer setlist:

Firepower Kills
The Black Hand Reaches Out
Crushed Beneath the Tracks
Living Weapon
Woe to the Vanquished
Living in a Whirlwind
Descending Blade
Hunter-Seeker
Defiance of Fate
Silhouettes
Remain Violent
Combat Shock
Total War

Gyerekek, ez egy nagyon király buli volt! Mind a négy banda jól szerepelt, a hangulat is nagyszerű volt, az ár/érték arányról nem is beszélve! Még több ilyet!


230407Evil Invaders

Kapcsolódó cikkek

Kaltenbach Open Air 2023 – Koncertbeszámoló

bönin

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Lowland Fest 2022 utolsó zenekari bejelentés – Evil Invaders és Crypta

KMZ

Az Evil Invaders kiadja az Exodus feldolgozás “Fabulous Disaster” élő klipjét!

KMZ

Warbringer – Új felállással tért vissza; ázsiai turné!

KMZ

Evil Invaders – Pulses Of Pleasure (Official Video)

KMZ

EVIL INVADERS – Pulses Of Pleasure

Dr. Feelgood

Evil Invaders – Fast, Loud ‘n’ Rude (Official Video)

KMZ

Iced Earth, Warbringer, Elm Street – Koncertbeszámoló

Darkjedi

WARBRINGER – IV: Empires Collapse

Menegroth

Hot News: Warbringer – Debut „Black Sun, Black Moon” video via website of Terrorizer Magazine!

KMZ

Hot News: Warbringer – Full „IV: Empires Collapse” album streaming via website of Revolver Magazine!

KMZ

Hot News: Warbringer – New song „Black Sun, Black Moon” launched now; Album out soon!

KMZ

Hot News: Warbringer – Shooting video clip; Behind the scenes footage launched; New album formats explained!

KMZ

Hot News: Warbringer – Announce European tour with Iced Earth; Launch album commercial and pre-order links!

KMZ

Hot News: Warbringer – Launch first song off new album „IV: Empires Collapse” via website of UK’s Terrorizer Mag!

KMZ

Hot News: Warbringer – Unveil new album artwork; Updated street date and further details announced!

KMZ

Hot News: Warbringer – Announce new album title and set release date; Launching studio videos!

KMZ

Hot News: Evil Invaders – Signs with Napalm Records

KMZ

Hot News: Warbringer – Entering studios today; North American tour with Kreator & Overkill!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek