Koncertbeszámolók

Fleshcrawl, Monastery – Koncertbeszámoló

2023. május 5. @ Debrecen, Roncsbár

Nagy örömmel fogadtam a hírt, miszerint a hazánkba érkező német veterán death metal horda, a Fleshcrawl a fővárosi koncertje mellett Debrecenbe is ellátogat egy buli erejéig – kiegészülve három kiváló hazai death metal zenekarral. Mivel ez a város tőlem kb. ötödannyi távolságra van, sokkal nagyobb esélyt láttam rá, hogy részt tudok venni ezen a mifelénk nem mindennapos eseményen, ami végül – Azagtoth barátom társaságában – össze is jött (egykori kollégám még a beszámolómba is betársult, ezáltal két nézőpontból is felidézhetjük az estén történteket – lásd. lejjebb). Ám mivel ez egy pénteki napra esett, időben érkezni sajnos nem tudtam, ezért a nyíregyházi eredetű, manapság budapesti székhelyű Nygmalion, illetve a műfaj helyi zászlóvivőinek számító Angerseed fellépéséről lemaradtam. Szerencsére mindkét bandát láttam már korábban legalább 4-5 alkalommal élőben, ezért van némi elképzelésem, hogy mit produkáltak, és szinte biztosra veszem, hogy ezúttal is kitettek magukért.

Nem sokkal 20 óra után érkeztem a rendezvénynek otthont biztosító Roncsbárba, ami szintén nem idegen számomra, ugyanis jártam már itt párszor. Ez egy jóféle szórakozóhely a város szívében, egyaránt hangulatos külső és belső térrel rendelkezik, amihez egy néhány száz fős befogadóképességű zárt koncertterem is tartozik. Ha nem is elsősorban erre a műfajra tervezték, véleményem szerint teljesen alkalmas az ilyen jellegű koncertek lebonyolítására is. Sajnos a keleti régióban ez kimondottan ritka.

A zalaegerszegi Monastery zenekart bizonyára nem nagyon kell bemutatnom a death metal rajongóknak, hiszen a legelsők közt váltak ismertté Magyarországon a műfajban, és a bemutatkozó Far From Christ albumuk is immár több, mint 30 éves! Volt ugyan a kétezres évek második felétől egy közel másfél évtizedes szünet a banda életében, de 2020-tól (két eredeti taggal) újra aktívak, azóta pedig rendületlenül menetelnek előre. Volt szerencsém hozzájuk is jó párszor a közelmúltban, mert keresztben-hosszában bejárták az országot, a sok koncertezés pedig – úgy tűnik – meg is hozta a gyümölcsét: összeszokott a csapat, egyre jobban teljesítenek élőben és dalszerzésben egyaránt, és szerintem ez a jelenlegi felállás kifejezetten jól működik. Csak így tovább!

A tíz tételből álló erős, velős zenei program javarészt a tavalyi év elején megjelent Divine Damnation lemez nótáira épült. Kezdésképpen a Decomposition of Human Brain csendült fel, ami az albumon is az első, majd ezt követte a Bolt Thrower Killchain-jének feldolgozása. Nagy örömömre ezt az igencsak jó húzású számot minden alkalommal eljátsszák, és azt is hozzá kell tennem, hogy kiválóan. Aztán jött az Aeternum Vale, ami egy remek „új” szerzemény (tavaly nyáron jött ki a klipje), a későbbiekben pedig egy-egy korábbi „sláger” is elhangzott: a Bleed a 2004-es Misanthrope albumig, míg a debütáló Far From Christ címadó dala egyenesen a kezdetig repített vissza időben. A koncertet végül egy Napalm Death feldolgozással zárták, ami szintén állandó szereplője a setlistnek.

Szerintem nagyon rendben volt minden, szerencsére a hangzással sem volt probléma, a srácok is feszesen játszottak. A nézőszámot durván 50-60 főre saccolom, ami elég karcsú, de legalább könnyedén lehetett mozogni a teremben, így szinte bárhonnan szemügyre vehettük a bandát a színpadon. A hangulat egyébként nem volt rossz, akik jelen volt, azok biztosan élvezték.

SETLIST:

Decomposition of Human Brain
Killchain (Bolt Thrower cover)
Aeternum Vale
Fakemokracy
Anatomy of Insanity
Bleed
Far from Christ
Age of shit
Divine Damnation
Greed Killing (Napalm Death cover)

Az este headlinere, a nemzetközi szinten is jól ismert Fleshcrawl egyértelműen a legnagyobb név volt a négy banda közül, és immár ők is több, mint 30 éve űzik az ipart. A debütáló nagylemezüket, a Descend into the Absurd-ot még meg is vettem kazettán anno ’92 körül, de azt is be kell vallanom, hogy túl nagy hatással nem volt rám, mert az akkori bivalyerős mezőnyhöz képest egyértelműen a másodvonalas kategóriába soroltam őket. Ennek ellenére elismerem a banda érdemeit, és talán az sem véletlen, hogy azóta is két lábbal állnak a death metal színterén. Német létük ellenére a zenéjük manapság a – mondhatni – jellegzetes láncfűrész hangzású svéd old-school dm vonalat képviseli. A nemzetköziséget tovább fokozza, hogy az eredeti frontember, Sven Gross rendkívül sajnálatos halála után az orosz származású honfitársunk, Borisz Sarafutgyinov (a Deprived of Salvation vezére) került a banda élére (Sven egyébként egészen a kezdetektől fogva hörgött a csapatban, mindössze 44 éves volt, rák végzett vele). Ami viszont jó hír, hogy Borisz igencsak éli ezt a szerepet, kiválóan teljesített a színpadon, és az orgánumát sem igen érheti panasz! Egyébként minden tiszteletem a srácé, mindkét bandájában kitesz magáért, viszonylag fiatal kora ellenére több kiváló hazai zenekarban is megfordult már énekes és gitáros poszton egyaránt, és ha jól számolom, legalább három nyelven beszél. A koncerten megjegyezte, hogy németül viszont nem tud, de azt is tanulgatni kéne, mert a többiek lusták angolul kommunikálni, haha! Az meg külön jól jött nekünk, hogy az átkötő szövegeket magyarul hallhattuk. A zenészek nem különben ott voltak a szeren. Határozott, szigorú kiállással tolták a gyilkos halálfémet, a gitáros szekció pedig sűrű hajrázásokkal és „propellerezésekkel” tette látványosabbá a színpadképet.

Egy hosszabb intro után rögtön egy „slágerrel”, a 2007-es Structures of Death címadó dalával nyitottak. A fel-, és levezető zenéken kívül 12 tételből álló setlist szinte a teljes diszkográfiájukat érintette, az eddig megjelent 9 stúdióalbum közül a Bloodsoul kivételével mindegyiket megidézték legalább egy szám erejéig. Nagyobb teret egyértelműen a kétezres évekbeli korongok kaptak (As Blood Rains from the Sky… We Walk the Path of Endless Fire, Structures of Death, Made of Flesh), ezekről két-három szerzemény is elhangzott. Én úgy gondolom, hogy lett volna még a tarsolyukban egy-két ráadás nóta is, de sajnos nem maradt rá idő, mert a Roncsbár a koncertek után közvetlenül egy másféle zenés összejövetel számára bocsátotta rendelkezésre a termet.

Végezetül még annyit szeretnék megjegyezni, hogy az erős felhozatalhoz képest méltatlanul alacsony volt a nézőszám (talán a végére még kevesebben voltunk, mint a Monastery-n), persze ez a srácok érdemeiből mit sem von le, vidék már csak ilyen…
Én mindenesetre örülök, hogy részt vehettem, nekem tetszett minden. A koncert után volt még némi dumálgatás is haverokkal/ismerősökkel, ők sem panaszkodtak. Jövünk máskor is, ha lesz hasonló nekünk való mulatság!

SETLIST:

1. Structures of Death
2. Dark Dimension 
3. Phenetic Tendencies
4. Flesh Bloody Flesh 
5. Into the Fire of Hell
6. Creation of Wrath
7. From the Dead to the Living
8. Under the Banner of Death
9. Beneath a Dying Dun
10. Hellspawn
11. Into the Catacombs of Flesh
12. Soulskinner 
13. As Blood Reigns from the Sky

„Valahogy az elmúlt két év úgy adta ki, hogy ha érdekelt egy több zenekaros rendezvény, akkor a Monastery is a fellépők között volt. Május 5-én immár negyedjére láthattam őket. Amikor Lédeczi Zsolt elhagyta a csapatot, egy kicsit bosszús voltam, mert kiváló frontembernek tartom, nem beszélve az extrém dalok prezentálásról, azonban Kovács Roland bő másfél éves csatlakozása óta egyre csak bizonyít számomra. És úgy gondolom, nem csak számomra. Buliról bulira egyre meggyőzőbb a kiállása, sűt belőle az elhívatottság és az orgánumával is gazdagon bánik. Ha a komplett egészet nézem, mint produkciót, hozták a kötelezőt. A „régi” tagok is élvezettel nyúzták a hangszereiket, ahogy az mindig lenni szokott, mozgásban sem volt hiány. Nem tudom, hogy hátul mennyire volt élvezhető a hangzás, elől, kb. középen kifogástalan volt. Mint ahogy immár a kötelező jellegű, minden alkalommal második dalként előadott Bolt Thrower feldolgozás a The Killchain is…

Sajnos a közönség nem képviseltette magát olyan számmal, mint amit elvártam volna ettől az estétől, azonban optimista voltam és úgy reméltem, hogy a főbandára érkeznek még szép számmal. Bármennyire is német a Fleshcrawl zenekar, tavaly óta ez még inkább megkérdőjelezhető… Az orosz–magyar Borisz belépésével még inkább nemzetközivé vált a csapat. Bastian-t leszámítva nehéz elhinni, hogy bajor zenészek produkálják magukat a színpadon, sokkal inkább egy görög vagy olasz társulást vélnénk felfedezni. Nem mintha ez bármit is számítana, csak érdekességként, bulvár kikacsintásként írom 😉 Anno a Descend into the Absurd lemez nagyon megfogott, de a 2004-es Made of Flesh is sokat forgott nálam, de úgy általában véve, nem követtem pontról pontra a munkásságukat. Annyira mindenféleképpen meghatározóak számomra a death metal berkein belül, hogy egy debreceni koncertet vétek lett volna kihagyni, mondhatni, ez a szeánsz ajándék volt számomra. Némi intrózás után belecsaptak a lecsóba és brutális energiát, hangorkánt zúdítottak a közönségre. Az új frontember perceken belül bebizonyította, hogy neki itt a helye, a torka és a szíve is a helyén volt. Nem beszélve az összekötő szövegekről, a közönség buzdításáról. Ami sajnos időnként tényleg elkelt. Az optimizmusom a nézőszám kapcsán simán elpárolgott. Nem lettünk többen, de legalább kialakult egy kemény mag a színpad előtt, akik minden percben együtt éltek a deszkákat uraló „death harcosokkal”. Az összeállított és prezentált dalcsokorba nehéz lenne belekötni, mert minden jelentős időszakból elhangzottak szerzemények, és a „slágerekkel” sem maradtak adósak. Talán a két gitáros, akik a többiekhez képest némileg morózusabb előadásmódot képviseltek, de tényleges negatív kritikával senkit és semmit sem illethetek. A koncert után is közvetlenek voltak, könnyen szóba lehetett velük elegyedni, fotózkodni, szóval le a kalappal.

Kifejezetten örülök, hogy ennek a miniturnénak állomása volt Debrecen, nem bánnám, ha ebből rendszert csinálnának… „

Azagtoth beszámolója


230505FLESHCRAWL

Kapcsolódó cikkek

Monastery – az Atheist-Cryptopsy európai turnéján is részt vesznek

KMZ

Fleshcrawl a 70000 Tons of Metal fedélzetén!

KMZ

Monastery – európai turné, januárban pedig új klip

KMZ

Monastery, Mhorai, Komodo – Koncertbeszámoló

KMZ

Faceless nothing címmel jött ki a Monastery új visual/lyrics klipje

KMZ

Monastery interjú

KMZ

Monastery és Exodikon az I Am Morbid előtt augusztusban!

KMZ

Monastery – szeptemberben új album és koncertek

KMZ

Monastery – megérkezett az új klip az ősszel megjelenő albumról

KMZ

Koncertajánló: Monastery / Malediction / Fallen Greek Gods (RO) / We Are Dust You Turn Into (CZ) / KillerSick

KMZ

Monastery – „Continue to Suffer” (Official video 2022)

KMZ

Sear Bliss Monastery Ahriman koncert

KMZ

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Monastery – új track, új klip

KMZ

Monastery – tavaszi turnéjának utolsó állomása következik, majd egy új számmal jelentkeznek

KMZ

Monastery / Feretrum / Worm – közönség fejét szakították le a brutális zenével

KMZ

Akela, Monastery, Drow – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Monastery / Mors Silens – reméljük lesz még lehetőségünk visszatérni!

KMZ

Monastery – első videóklip a hamarosan megjelenő albumról!

KMZ

Santa’s Death Mass Vol. 3. – mindenki jól érezte magát

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek