Koncertbeszámolók

Folk Metal Farsang: Astur, Elanor, Antherydium, LochNesz, Noamuthen – Koncertbeszámoló

2013. február 16. @ Budapest, Zúzda Rock Kert

Február közepén felébredt téli álmából a hazai népi metal színtér, a téli szünet után ismét elindult a koncertszezon! Ennek felvezetőjeként kisebb, bizonyos szempontból underground folkos csapatok léptek fel február 16-án a fővárosi Zúzda Rockkertben. A helyszínről már sokat hallottam, de én ez alkalomból jutottam el először a Fehérvári úti klubba. Alapvetően szimpatikus helyszín, jó a fekvése, könnyen megközelíthető, hangulatos a berendezkedése és felépítése és igen barátságosak az árai. A koncertterem akusztikája viszont sajnos nem a legjobb, mivel a színpad a sarokban van, másrészt pedig a technika is hagy némi kivetnivalót maga után (nem is beszélve a hangtechnikus hozzánemértéséről). Szerencsére ez azonban a hangulatból nem vett le semmit, nagyon kellemes volt a légkör, a bandák kitettek magukért és élvezték a bulit, ahogy a szép számú közönség is.

Az estet 8 óra után 25 perccel egy kevésbé népies, de a színtérhez kötődő zenekar, a szimfonikus fantasy metalban utazó NoamutheN indította. A csapat szokatlan módon két szintetizátorral operál, ebből fakadóan elég statikus a kiállásuk, de nagyon epikus a muzsikájuk. Sajnos már náluk kijöttek a bevezetőben említett hangosításbeli problémák, mind a hörgős férfi vokálok, mind az operás női ének viszonylag gyengén szólt, a gitárok pedig nagyon kásásnak hangzottak.

Ennek ellenére a közönség láthatóan nagyon élvezte a bulit, és a banda is oda tette magát. Minthogy énekesük a FB-os eseménynél felhívta a figyelmet a koncert farsangi mivoltára, nem csoda, hogy a hallgatóságból többen is beöltöztek, sőt a Goblins’ Song alatt az énekesre is felkerült egy goblinálarc! A zenekar tagjai közül még megemlítendő, hogy a dobos is igen kitett magáért, erős dobszólóval szórakoztatta a közönséget, míg a maszk felkerült a frontemberre. Nekem ez volt az első NoamutheN koncertem, de a srácok meggyőztek, így ha lehetőségem adódik, legközelebb is megnézem őket!

NoamutheN setlist: 1. Intro, 2. Immortal One, 3. Rise Up!, 4. Forest Witch, 5. Goblins’ Song, 6. Deathbringer of Shadows, 7. Tenetriel, 8. Silver Pint Tavern

Az est második fellépője a számomra már jól ismert Elanor volt, akiknek debütáló kislemezét nemrég volt is alkalmam bemutatni. Azon még más felállással szerepeltek, mint manapság és bizony jót tett a hangzásuknak, hogy leigazolták a NoamutheN hörgősét, aki így átvette a fő vokálokat a csapatban (ezen az estén ez egy elég fárasztó kör lehetett így Tedacnak). Emellett a koncert második felében megjelent a csapat másik viszonylag új tagja, egy énekesnő is, aki még epikusabbá tette a keltás/folkos/szimfós epikus metal banda buliját. Sajnos a gitárhangzás itt még kásásabb volt, mint az első csapatnál.

Érdekesség, hogy a koncertterem alatt, az alagsorban is vannak termek és ott hangszórókból lehet hallani a színpad műsorát, rövid ideig én is odalent fújtam ki magamat és megállapítottam, hogy sokkal tisztább lent a hangzás, mint közvetlenül a színpad előtt. Mindenesetre ez nem szegte kedvét a szórakozni vágyó közönségnek és élvezettel headbangelt mindenki, még némi pogó is kialakult egyszer-egyszer az emelkedett fémzenére.

Elanor setlist: 1. Spirit of the Past, 2. In Glory We Bathe, 3. Kingdom in Hearth, 4. Forefathers, 5. Vercingetorix, 6. Chariots of Fire, 7. Tribes of Fire, 8. Karib-tenger kalózai

A Folk Metal Farsang kvázi headlinere az egyre népszerűbb fiatal kelta punk zenekar, a LochNesz volt, bár ők kicsit kisebb közönség előtt játszottak, mint az első két banda (ennek az lehet a magyarázata, hogy míg az Elanor és a NoamutheN ritkán koncerteznek, addig a LochNesz naptára eléggé telített). A csapatról továbbra is azt tudom elmondani, amit minden eddigi beszámolómban; jóféle mulatozós kocsmarock muzsikát játszottak most is, hatalmas hangulatot csináltak – ment is a pogó és a tánc ezerrel az őrjöngőn, de az énekes hangja szerintem továbbra is továbbképzésre szorul.

Emellett komoly probléma volt, hogy a népi hangszerekből alig hallatszott valami, a bendzsó és a duda konkrétan csak akkor, ha a gitárok csendben voltak, a hegedű pedig még akkor sem (ráadásul koncert legvégére technikai okokból a hegedű ki is esett). Erről persze itt sem a banda tehetett, remélem, legközelebb a Zúzda jobban felkészül a sok hangszeres, népies zenét játszó zenekarok technikai fogadására. Pozitívum viszont, hogy a hosszú setlist nagy részét most már saját számok alkották a közismert feldolgozásokon túl.

LochNesz setlist: [beállás: The Seven Deadly Sins (Flogging Molly feld.)], 1. Jöhet még egy whisky, 2. O Gude Ale [Robert Burns verse alapján], 3. Monster, 4. Shipping up to Boston (Dropkick Murphys feld.), 5. My Sweet Betty, 6. The Howling Wind (Tam Lin), 7. Why is the Rum Gone?, 8. Jawbreaker Jig, 9. Workers’ Song (Dropkick Murphys feld.), 10. Freedom (Paddy and the Rats feld.), 11. Never Say Goodbye, 12. Drunken Lullabies (Flogging Molly feld.), 13. Johnny I Hardly Knew Ya (Dropkick Murphys feld.)

Már jelentős késéssel csapott a húrok közé az egriből mára nagyjából budapestivé vált hősi folk metalos Astur, az esemény lényegében egyetlen igazi folk metal zenekara. Sajnos itt főleg a két ének hangosítása volt nagyon gyenge, de így is hallható volt, hogy az énekes-gitáros Balázs hangja sokat fejlődött. És persze sokat dob a csapat zenéjén az állandó énekesnő is, viszont én hiányoltam a népi hangszeres vendégzenészeket ezen az estén. Mindenesetre az Astur egy folyamatosan fejlődő zenekar, ezt bebizonyították most is, ráadásul a humorérzékükkel sincs gond, hiszen zárásképpen ők is farsangi maszkokat vettek, és ahogy ígérték, eljátszottak egy feldolgozást, méghozzá a Mézga család főcímdalát.

Véleményem szerint a Folk Metal Farsang legjobb koncertjét ők adták a késői időpont ellenére, így végig az első sorban voltam.

Astur setlist: 1. Intró, 2. Emese álma, 3. Pajzán lakodalom, 4. Isten kardja, 5. Vérző láng, 6. Magyar virtus, 7. Kalamóna, 8. Outró+Mézga család

Az utolsó zenekar egy nagyon fiatal jászsági viking metal banda, a Kylfingar lett volna, én rendkívül kíváncsian vártam őket, a demóik alapján nagyon ígéretesek, de sajnos nagyjából egy héttel a koncert előtt egészségügyi okokból kénytelenek voltak lemondani a fellépést. Mivel nem volt bejelentve, hogy helyettük lesz beugró csapat, mindenki meglepődött, amikor kiderült, hogy zárásként fellép a számomra teljesen ismeretlen Antherydium. A bandának kb. annyi köze van a folk metalhoz, hogy használnak hegedűt is (amiből aztán semmi sem hallatszott), de leginkább a pszichedelikus rock és metal határán mozognak, főleg instrumentális dalokkal. Lehet, hogy a fáradtság és a kései időpont tehetett róla, de nem igazán tudott meggyőzni ez az elszállós muzsika.

Összefoglalva elmondhatom, hogy jól indult az idei koncertszezon a népies színtéren, de megjegyzendő, hogy a klubok még mindig nem készültek fel folkos bandák fogadására-hangosítására (és folker közönség fogadására sem, a biztonságiak például nem akarták beengedni az ivótülkömet), holott most már itthon is legalább öt éve tart a „folk metal trend”.

FOTÓK: Bartalus Laura & Astur zenekar

Kapcsolódó cikkek

Koncertajánló: Skiltron, Isatha, Lux Perpetua, Elanor, Sárkánykönny – Augusztus 17

KMZ

Summer Folkmetal Night – Koncertbeszámoló

ST. Toma

ELANOR – Ad Victoriam EP

ST. Toma

Folk-Metal Underground Extravaganza – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Elanor – EP megjelenés!

KMZ

Folk-Rock-Maraton 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Paddy and the Rats, Dalriada, Lochnesz, Niburta – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Niburta születésnapi koncert – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek