Koncertbeszámolók

Fostartály, Another Way, Húsdaráló Project, Mondo Gecko – Koncertbeszámoló

2008. október 11. Budapest, Vörös Yuk

Igazából nem is tudom, hogy hol kezdjem az egész történetet, hisz’ ez egy igazán röhejes és egyben vicces este volt. Azért hogy annyira ne szaladjak előre, azt már most leszögezhetem, hogy a magyar közönség nagyon leszerepelt és leégette magát kellőképpen a külföldiek előtt. Szóval csak gratulálni tudok nekik!

Kezdjük az elejénél: három banda kísérte / támogatta az est várva várt sztárjait, a Fostartályt. Végre ezúttal a hivatalos és show-műsoros lemezbemutató koncertet kaphattuk tőlük. No de a sort nem ők kezdték. Az est kicsit csúszott, már ha a majdnem másfél órát kis csúszásnak nevezhetjük. Először is a zenekarok közötti hangszerkérdések adtak problémát, valamint a nézeteltérések a továbbiakban a folytatás rovására mentek. De ezt a maga idejében ki is fejtem.

Az első bagázs az Another Way volt. Az utóbbi időkben nagyon beindult nekik (szerencsére) a szekerük és elég sok helyen felléphettek egy turné keretein belül, ahol több külföldi bandával is sikeresen koncerteztek. Kicsit döcögősen indultak, de energikus befejezést kaphattunk ez este tőlük. A műsorukban 21 szám kapott helyet, többek között játszották a Más a valóságban, Eszmék brókerja, Szavak nélkül, Az én utam más és természetesen Bad Religion és Napalm Death feldolgozás is terítékre került. Ha úgy vesszük, egy vegyes összképet kaphattunk az eddigi munkásságukból: a Békés időkből és a Szertefoszló álmok között tisztán lásd a jövőt-ről, de főleg a legutóbbi anyagukról a Szertefoszló álmok között… albumról kaptunk. Máté töretlen kedvvel vitte végig a koncertet a poénos Scooter pólójában. 🙂 Velük semmi gáz nem volt, szép lassan, de biztosan haladjanak előre. Ha valaki kedvet kapna megnézni őket, akkor okt.21-én és nov.12-én fellépnek. Bővebbet a myspace oldal lecsekkolásával tudtok meg: www.myspace.com/anotherway666

Majd őket követte az izraeli thrash / hard core-os punk-grind őrület, a Mondo Gecko, amit sokáig nem élvezhettünk pár szzélsőséges rajongó miatt. A srácok zenéje teljesen rendben volt, sőt igazán bulizós nótáik voltak, amire tényleg lehetett zúzni, ennek ellenére néhány buta ember figyelembe nem véve a zeneiséget, származási és vallási hovatartozást, sértő dolgokat kiabáltak pl. ment a nagy sieg heilezés és természetesen a zsidózás. Nem is jó szó erre, hogy kényelmetlen volt, sőt a kínos is csak apró jelző. A fiúk próbáltak jobb kedvet teremteni az amúgy is ellenséges hangulatú közönségbe, de csak nem jött össze, sőt inkább dühbe torkollott az egész. Láttam, hogy nem elégedtek meg a bekiabálásokkal a magyarok, még arra is rávetemedtek, hogy a közönség között tomboló basszusgitáros kábelét is kihúzzák. Kérdem én, milyen dolog ez? Hogy akar a magyar közönség fejlődni és informálódni zeneileg, ha ilyeneket mernek megtenni egy külföldi bandával, ami nem kis távot tett meg azért, hogy ebben az országban fellépjen! Mélységesen megalázó, amit műveltek. Igazán a zenére kellene koncentrálni ezúttal, és nem arra, hogy zsidó származású a banda. Persze amikor a Melechesh szintén izraeli formáció lépett fel a Kék Yukban, semmi kötözködés nem volt. Ennek tükrében sajnos erről a bandáról nem tudok semmit elmondani, mivel a zsidózást és sieg heilezést már nem tűrték a tagok, így a koncert közepén (betelt pohárral) fogták magukat meg a cuccaikat, és ott hagyták a színpadot. Bár igaz a zenekarnak nem így kellett volna megoldani a dolgokat, hisz még a koncertek legelején ők ajánlották fel, hogy mindenki játszhat az ő cuccukon és a Fostartály dobosának hazavitték emiatt a felszerelését. Tehát, nem a megfelelő reagálás volt az, hogy fogták magukat és leléptek, cserben hagyva a többi zenekart.

Így újabb akadály lépett fel a Fostartály fellépése előtt. Szerencsére megoldódott a probléma, és egy kisebb csúszással végre elérkeztünk a főhordához. Gondolom, már nagyon sokan várták őket, hisz’ erre az estére ígérték az igazi EP bemutató koncertet.
Egy rövidebb beállás után felcsendült az intro, ám a srácok kényelmesen elhelyezkedtek, és közösen élvezhettük az EP bemutató koncertet a szószoros értelmében. Meghallgattuk közösen az első 4 számot, aztán kisebb szünet után végre kezükbe vették a hangszereket és egyéb kiegészítőket. Johan Anders-en, a gitáros gyereken egy igazán true black metalos százas szögekkel kivert karszorító, valamint Janin egy földönkívüli és egy szörnyeteg egyvelegét idéző álarc volt. A setlist végül is nem volt váratlan, szinte az egész EP-t ledarálták nekünk.
A hangulat nagyon magas fokon izzott, lelkesedésben nem volt hiány, sem a közönség, sem a tagok felől. Élvezhető és végre igényes zenei anyagot kaptunk tőlük. Nagy közönségkedvenc számok is helyet kaptak, mint pl. Vén fasz, Metro, amit már 4 éve nem játszottak, a Spárágázó Jean Claude Van Dame van a fenekemre tetoválva (ezért a számért mindig őrjöng a közönség), Darth Vader buzi, Majális, Pofánfosott víziló és a többi jól megszokott sláger. Az előadás közepe felé egy kisebb pogóverseny is beiktatásra került, amit nagy veszedelem követett. A sikeresen vizsgázott közönségből 4 szerencsés tartályfan kézbe kapott egy Öregek EP cd-t.

A buli folytatásaként a Pedofil számnál előkerült egy játék baba, amit rituálisan János megmolesztált :), majd a közönség karmai közé vetett. Szegény baba a koncert végére szétesett a nagy bulizás közben, és lábai meg feje szuvenírként a rajongóknál végezték. Jelenlétét csak a földön megmaradt vattacsomók jelezték. Eszméletlen buli volt. Ötből öt pontosra mondom az előadásukat. Szerencsére fejlődnek mind zeneileg, mind felfogásilag. Újabb koncertek után a www.fostartaly.hu oldalon folyamatosan lehet informálódni.

Az estét záró, elég későn kezdő (fél 2 körüli) horda a Húsdaráló Project volt. Ha jól emlékszem, 16 számot játszottak, de a beindult közönség ismétlésre kérte a triót. Olyan dalokat nyomtak le, mint pl. Disznópásztor, Csengő Zoli, Pihe-puha, Pengető, Aranka, O.J, Átok, 3-4 és Rüh. A tagok egységesen pirosba öltöztek, az énekesen egy símaszk díszelgett, a doboson egy baseball sapka kendővel, így kísértetiesen arab terroristákra hasonlítottak. Szerintem a koncert végét sikeresen zárták, a hangulatot megtartva. Az utolsó lelkes rajongókat még beindították egy versenyre, aminek a fődíja egy konzerv darált hús volt. Nagy öröm volt annak, aki megnyerte :). http://husdaralo.uw.hu/

Így zárult a buli. Bár sokakban még megvolt a rossz szájíz, hogy mégsem volt rendben az egész est. De utólag már nem tudok mit hozzáfűzni, csak annyit, hogy gratulálok nektek, magyar közönség. Akinek nem inge, természetesen ne vegye magára!

Kapcsolódó cikkek

Jack, Another Way – első számtól kezdve beindult a közönség

KMZ

ANOTHER WAY – Csillagok kutyaláncon

Loomin Cage

Another Way interjú

KMZ

nemecsek / Another Way / Bipølaris – azt mondják jó volt

KMZ

Crippled Fox / Jack / Another Way / Infectious Pit – teltházas brutális este

KMZ

Magrudergrind, Primitive Man, Another Way, Ghostchant koncika a fővárosban

KMZ

Megjelent az új Fostartály lemez!

KMZ

Fostartály – Return of the Jani lemezmegjelenés

KMZ

Megjelent a Fostartály Új szám EP-je!

KMZ

ANOTHER WAY – Holtágak Az Ártérben

theblackest

Horse The Band, Gacy’s Threads, Rivers Run Dry, Another Way – Koncertbeszámoló

terror

Guided Cradle, Holocausto Canibal, Human Error, Another Way, Jack, Kötelező Közhelyek – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

ANOTHER WAY / KERNEL PANIC / NOT THIS TIME – 3 Way Split

xfixbitchx

Magrudergrind, Another Way, Pavilionul 32, Aku – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek