Gamma Ray, Enforcer, Porta Inferi – Koncertbeszámoló

2011. november 25. @ Lengyelország, Krakkó – Kwadrat Club

Novemberben ismét Krakkóba mentem koncertre, és be kell valljam komoly dilemma állt előttem, hiszen a lengyel koronázó városban november 25-én két olyan banda is fellépett (persze egymástól olyan 10 km távolságra), amiket mindig a top 10-embe raknék. Végül az Amon Amarth bulija helyett a tradicionális heavy/speed metal estre neveztem be és utólag belegondolva nagyon bántam volna ha kimarad ez a koncert! Ugyan már 8-szor láttam korábban Kai Hansen mester csapatát, de ez az este lenyűgöző volt. Erről azonban majd később.

Az estet a cseh Porta Inferi nyitotta, de kissé progos power metaljuk annyira nem fogott meg. Így volt ezzel a már nagyjából félig telt klub is. Azért tisztességesen tolták a csehek, de helyenként a hangzás sem állt melléjük. Sokan inkább beszélgetéssel, sörözéssel, vagy a koncertterem előtti cigarettázással töltötték el az időt. Én pedig nagyon antirokker módon egy melegszendviccsel a kezemben bólogattam a témáikra, különösen Mirek Andrassy gitáros vezetett elő érdekes dolgokat hangszerén. A háromnegyed órás játékidejük elég hamar eltelt, tisztességes tapsot is kaptak, de ezen az estén ők voltak a sorból kilógó csapat. Az eredetileg ide szervezett majd valamilyen okból a koncertet lemondó Crystal Viper valóban jobb választás lett volna!

Gyors átszerelés után már mindenki tudhatta, hogy mi vár ránk, akkor is, ha nem volt tisztában az Enforcer eddigi munkásságával. Az erősítők előtti vászonra ugyanis gót betűkkel HEAVY METAL volt kiírva, introként pedig Joan Baez Diamonds And Rustja szolgált, természetesen a Judas Priest feldolgozásában. Sokan együtt énekelték a dalt, aztán végre megjelentek az időgépből a svédek, hogy minket is visszarepítsenek a 80-as évek elejére. Jó kis nwobhm, speed metal muzsikájuk azonnal beindította a közönséget, lobogtak a hajak, kialakult az első mosh is. Az emeleten helyet foglalók is jókedvűen bólogattak. Az Enforcerhez most volt szerencsém először, mert a tavalyi Blind Guardiannel közös turnéjukat lemondták, így Bécsben csak a hasonló stílusban utazó Steelwing szórakoztatott. Meg kell mondjam, imádom ezeket a fiatal, erővel teli bandákat. Zenéjük általában sokszor elsütött panelekből építkezik, de nem is akarnak többet adni, csak visszahozni a metal aranykorának hangulatát. Látszik rajtuk, hogy élnek-halnak ezért a zenéért, igazi rajongók játszanak rajongóknak hangulat. Az egyetlen különbség, hogy most ők a színpadon állnak, de ha jönne Bruce Dickinson, ők is maguk alá csinálnának örömükben.
Az előadásmód pedig roppant energikus volt, Tobias Lindquist basszer ugyan csak egy trikóban játszott, de hamarosan attól is megszabadult, akkora volt a hőség a színpadon és persze a sok mozgás sem segített ezen! Az új gitáros, Joseph Toll pedig bejött a közönség közé is gitározni, aztán a moshpit közepén egyszerűen csak lefeküdt a földre és ott tekert hangszerén, sehol egy biztonsági vagy ilyenkor szokásos kísérő. Nagyon metal! Olof Wikstrand énekes/gitáros pedig jó vezényelte a bulit, sikerült tovább tüzelni az amúgy is magas hőfokon égő lengyel közönséget. A műsor mondjuk inkább a második albumukra épült, volt Take Me To Hell, Midnight Vice, Black Angel, Mistress From Hell, Speed Queen, Katana, Roll The Dice és egy új számot is játszottak, aminek címét szégyenszemre és tipikus metalos volta ellenére (vagy éppen emiatt) elfelejtettem…
Igencsak élvezetes volt az időutazás az Enforcerrel, reméljük nem törik meg a lendület és még sok-sok jó bulival örvendeztetik meg a metalosokat!

Mint korábban már említettem, a Gamma Rayt számos alkalommal láttam. Fesztiválokon, önálló koncerteken, nagy csarnokban előzenekarként, de ilyen kis helyen (kb diesel méretű klub) most először. Azonban ez a klubközeg még emberközelivé tette a mindig mosolygós németek amúgy is közönségbarát hozzáállását. Ugye többször volt olyan turnéjuk, amikor a közönség állíthatta össze a programot, de koncertjeik után rendszeresen feltűnnek a közönség soraiban és még sosem hallottam olyat, hogy valamelyikük elzárkózott volna egy közös fotótól vagy aláírástól. Az sem hátrány, hogy a jelenlegi felállás 1997 óta együtt zenél.
Az intro a Heading For Tomorrow Welcome-ja volt, aztán elérkezett a meglepetésekkel bőséggel tűzdelt koncert ideje. Kezdésnek az Anywhere In The Galaxy, amit még sosem hallottam élőben (úgy emlékszem:D), aztán még nagyobb állkapocskeresés a Men, Martians And Amchines alatt, hogy a Sigh No More-os Spirit megjelenését ne is említsem. Komolyabb fogadóirodáknál valószínűleg a Barcelona-Kozármisleny vendéggel azonos odds-szal lehetett rá fogadni.
A koncert első komikus momentuma az volt, amikor Kai Hansen bekonferálta a Money-t, majd a keverős elkezdte a Gamma Ray bevezetőjét bejátszani, így Kai is gyorsan korrigált. Amúgy ezt a Birth Control feldolgozást idén kezdték el erőltetni a koncertjeiken. Szerintem egy saját számmal mindenki jobban járt volna, de felfogható valamilyen szinten poénkodásnak is. A Money meg nekem totál agyelhagyás volt, imádom az eredeti lemezverziót, mindig jót nevettem rajta és ha belegondulunk tényleg a pénz irányít mindent. A lemezverzió hülye hangjait nem lehetett élőben reprodukálni, de a jó hangulat így is átjött, ami a dalból árad. A While In Dreamland és a Land Of The Free között Kai még nevetett egy sort Dirk szintetizátorán, mondván ha ennél lejjebb lenne, akkor már csak a színpad alatt tudna játszani a basszer, a basszusgitárt egyébként ebben a számban az egyik technikus kezelte.
A Land Of The Free albumról a már említett címadó és a Rebellion In Dreamland fért bele a műsorba, mostanában nem játsszák agyon ezt a klasszikus albumot. A közönség skandált is róla 1-2 további dalt, hogy játsszák el Kaiék. Meg a Ride The Sky-t a számok közötti szünetekben. Amúgy szinte kivétel nélkül zúgott a Gamma Ray-Gamma Ray kórus, néha csak a következő szám kezdő taktusai tudták elcsendesíteni a tömeget. Mert jól megtelt a klub, közel telt ház, az emeleten is sokan álltak és a földszinten max a színpaddal átellenben lévő falnál lehetett nyugodtan, szellősen álldogálni.
A zenészek amúgy végig a szokásos formájukat hozták, Henjo Richter az enyhe mosoly+szemüveg kombóban tolta a témákat és a szólóit, Dirk Schlächter most azért kissé visszavett a DeMaio imitátorkodásból, de így is maradt benne sok Manowaros póz, Dan Zimmermann pedig megbízható módon hozta az alapokat. Kai Hansen egy metal legenda, őt amúgy is látni kell, széles mosollyal az arcán játszik, énekel, látszik rajta, hogy nem póz, tényleg imádja amit csinál.
A műsor végét a Somewhere Out In Space jelezte, de alig hagyták el a zenészek a színpadot már zúgott a közönség, ráadást követelve. Pár perc múlva vissza is tértek, szokásos cigi Kai szájában, viccelődött is vele, majd odaadta az egyik rajongónak az első sorban. Igazi slágerparádé következett először a Future Worlddel, aztán Kai felvezetője szerint csak a miattunk elővezetett Ride The Sky-jal és a stabil koncertzáró Send Me A Signnal. El is búcsúztak megint, de a közönség nem tágított.
Nagyjából 4-5 perc után visszajöttek, kicsit átöltözve, Dirk félmeztelenül, elmondták, hogy ezt már tényleg csak a kitartó biztatás miatt csinálják és eltolták nekünk az I Want Outot feltéve az estére a koronát.
Utána szűnni nem akaró taps következett, majd még egyszer, de most igazán meghatódva meghajoltak a zenészek és véget ért a buli.

Gamma Ray setlist:
Anywhere In The Galaxy
Men, Martians And Machines
The Spirit
Empathy
Fight
Gamma Ray
Money
A While In Dreamland
Land Of The Free
Rebellion In Dreamland
Induction
Dethrone Tyranny
To The Metal
Somewhere Out In Space

Future World
Ride The Sky
Send Me A Sign

I Want Out

Félelmetesen jó hangulatú koncert volt, ezért írtam a bevezetőben, hogy így utólag nagyon sajnáltam volna, ha kihagyom. Le a kalappal a közönség és a banda előtt is! Igaz, Michael Kiske csak másnap játszott velük, a krakkói bulit kihagyta, de így sem lehet panasz semmire. Sőt, itt még többet is kaptunk a bandától, mint másnapi nagy dérrel-dúrral beharangozott koncerten a csehek. Ráadásul Kai sem kamuzott, láttam a keverősnek kiadott setlistet, azon tényleg nem volt Ride The Sky. Ha technikai hibáktól nem is volt mentes a koncert, a hangulat akkor is felejthetetlenné varázsolta azt és ez láthatóan átragadt a zenészekre is, akik (és ebben biztos vagyok) szintén sokáig fogják emlegetni ezt a bulit maguk között.

Kapcsolódó cikkek

Enforcer interjú

NorthWar

ENFORCER – Zenith

Azagtoth

KME videók: Lamb of God, Cretus, Metal Allegiance, W.A.S.P., Månegarm, Feral, Sing Sing, Enforcer, Textures

NorthWar

KME videók: Riti Occulti, Spock’s Beard, Hatesphere, Visigoth, Shattered Sun, Revocation, Enforcer

NorthWar

Gamma Ray: 25 éves születésnapi koncert novemberben

NorthWar

KME videók: The Black Dahlia Murder, Enforcer, Bloodred Hourglass, Motor Sister, Children Of Bodom, Threshold, The 3rd Attempt, Huntress, Ektomorf

NorthWar

Enforcer – Videoklip a ‘Destroyer’ számhoz

NorthWar

Enforcer – Undying Evil (Official lyric video)

NorthWar

Enforcer – Befejezte legújabb albumának felvételeit

NorthWar

Porta Inferi – Lights of Andromeda video

NorthWar

Hot News: Enforcer – announce first ever headlining tour!

NorthWar

Helloween, Gamma Ray, Shadowside – Koncertbeszámoló

Darkjedi

ENFORCER – Death By Fire

Darkjedi

Hot News: Enforcer – “Roll The Dice” – Diamonds On The Road – Tourvideo

NorthWar

Enforcer – Mesmerized By Fire videoclip

NorthWar

Hot News: Enforcer – ‘Mesmerized By Fire’ Clip Online!

NorthWar

Hot News: Enforcer – Video Shoot For ‘Mesmerized By Fire’!

NorthWar

Hot News: Enforcer – Free Download Of The New Track „Mesmerized By Fire“!

NorthWar

Hot News: Enforcer – Release 7inch Single „Mesmerized By Fire“

NorthWar

Hot News: Enforcer – Release Cover Artwork And Tracklist of „Death By Fire“!

NorthWar

Hot News: Enforcer – Sign With Nuclear Blast Records and Announce New Album!

NorthWar

Hot News: Enforcer – ‘Into The Night’ Reissue Out Now On CD

NorthWar

Hot News: Enforcer – Kick Off UK Tour with Angel Witch Tonight

NorthWar

Hot News: Enforcer – Confirm UK Tour With Angel Witch

NorthWar

Enforcer Interjú

NorthWar

ENFORCER – Diamonds

Dr. Feelgood

GAMMA RAY – Land Of The Free II

Southpeace

Helloween, Gamma Ray – Koncertbeszámoló

Anonymous

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár