Koncertbeszámolók

Gojira, Alien Weaponry, Employed To Serve – Koncertbeszámoló

2022. július 27. @ Budapest, Barba Negra

Még ki sem pihentem a Lowland Fest-et, de ez egy olyan bakancslistás buli volt, amit nem tudtam kihagyni. Őszintén szólva, még mindig nem sikerült visszatérnem az életre, de ez sem tudott visszatartani…

Úton a Barba Negra felé felnéztem az Infopark épületeire, hogy milyen munkálatok vannak, de rájöttem, hogy ez az Employed To Serve visszhangja. Nem ismertem a zenekart, de nagyon pozitív hatást keltett. Sőt… Az angol metalcore zenekar női vokállal az élen akkorát szólt, hogy nekem el is vitték a show-t. Havertól meg is kaptam, hogy én jobban szeretem az ilyen 50 fős underground bulikat, mint az arénás koncerteket. Ha ebből indulunk ki, akkor érthető, hogy miért fogott meg ennyire a banda. Megnézném őket újra egy Walls Of Jericho-val… Mark Of The Grave alatt is faszán megfigyelhető, hogy a backvokált milyen élesen húzza át az énekesnő karcos hangja. Imádtam… 😀 A gitárok és dobok kellemes headbang alapot nyújtottak a közönségnek. Egy kicsivel több HC-s elemet elviseltem volna, de ez így is rendben volt. Lehetett volna nyomni egy kis mosh-t, de a Gojira közönsége nem ehhez van szokva.. 😀 Picsába, most ahogy visszanéztem a videókat, nem is értem miért nem vettem valami merchet (am próbálok leszokni róla…ha ismersz, akkor tudod miért..)

SETLIST:

Universal Chokehold
Exist
Sun Up to Sun Down
Force Fed
Mark of the Grave
Party's Over

Kissé megkéstem a buliról, így rövidnek hatott az első banda. A szellős közönség egyre csak sűrűsödött, a pultok előtt kilométeres sorok… Kihívás volt sörhöz jutni, de még a mosdó előtt is volt némi tolongás itt-ott.

A következő banda egy igencsak egyedi muzsikát tolt, mondjuk őket ismertem, csak nem néztem meg előre a lineupot (de mindig megnézem az előzenekarokat is). Ha beírod a youtube-ra, hogy maori metal, akkor ők lesznek az első találat. Az új-zélandi thrash metal csapat, az Alien Weaponry legismertebb száma szerintem a Kai Tangata. Figyelemre méltó a klip is, de élőben nagyobb hatást keltett. A dobos már nyitáskor tolta a maori harci táncot a dobok mögül, megalapozva az atmoszférát. A basszer maori arc tetkója is dobott az imidzsen’ a nyelvnyújtogatással. Zeneileg egy Soulfly-jal tudnám őket inkább elképzelni egy színpadon. A Holding My Breath alatt egy egész komoly circle pit is kialakult. Hangzás rendben volt, a trió odatette magát.

SETLIST:

Raupatu
Holding My Breath
Tangaroa
Kai Whatu
Ahi Ka
Rū ana te whenua
Kai Tangata

Gojira. Hogyan is írhatnám le ezt az egészet?! Enyhén illuminált állapotban álltam a bal szélen és néztem a kivetítőn a visszaszámlálót. Ahogy közelítettünk a 0 felé egyre hangosabban skandált a közönség. Készítettem a telefont, hogy felvegyem az első számot, de néhány másodperc után kib*szták a kezemből… Remélem érzed, hogy milyen erők uralkodtak már a kezdetektől.

„Jó öt évet vártunk a Gojira új nagylemezére: a Duplantier testvérek modern metal bandája Fortitude címen adta ki hetedik albumát, ami a francia extrém metal zenekar eddigi legérettebb, kiforrott hangzású és komplex mondanivalóval rendelkező anyaga, ami zeneiségében és gondolatiságában sem nélkülözi a szélsőségeket. „Nem tudok másként tekinteni a fajunkra, mint egyfajta élősködőre, ugyanakkor gyönyörű dolgokat is képesek alkotni az emberek.” – így foglalta össze Joe Duplantier az új lemez felütéseként is értelmezhető gondolatait, amit ezúttal is sötét, komor, lesújtó hangszereléssel, és az aréna-rockzenére jellemző monumentális és érzelmek dallamok kombinálásával fejez ki a 11 dalban.”

Brutális színapadi megjelenés, a fények és a füstgép remek látványvilágot varázsoltak elénk. A kivetítő az adott számhoz köthető vizuált jelenített meg minden egyes dalnál. Személyes kedvencem, a Stranded alatt (is) végig skandált a közönség, a fények enyhén alviláginak hatottak. Egyetlen hiányosságot tudnék felhozni, hogy a vokál lehetett volna hangosabb is egy fokkal, de azért nem volt zavaró így sem. A Silvera alatt a tömeg egy emberként bólogatott, tuti érezték a Meshuggah-t Fehérvárról.. 😀 Az Another World előtt tapsvihar, kérték és meg is kapták az elismerést Gojiráék. Sikerült felvenni a The Chant szóló alatt, három irányból kilőtt papírfecniket’, ami brutális látvány volt, környezettudatos aligha…lehet lebomló?! 😀 Összességében egy kegyetlen jó szerda estét tudhatok magam mögött. Legközelebb kipihentebben szeretném újra látni őket… 😀

SETLIST:

Born for One Thing
Backbone
Stranded
Flying Whales
The Cell
Love / Remembrance
Hold On
Grind
Silvera
Another World
L'enfant sauvage
Toxic Garbage Island
The Chant
The Gift of Guilt
New Found
Amazonia

„Kurva jó volt, nagyon erős set listtel!” – Szokán Tibor (Beneath The Void)

„Én nem igazán rajongok azért a zenekarért, csak a barátnőm miatt mentem, ő szereti. Bár ettől függetlenül jó buli volt. 😃” – Tóth Szabolcs (The Fráters, Yellow Spots)

„Jó kis műsort hozott össze ez a hármas. Az Employed to Serve kiváló volt bemelegítésnek. Az Alien Weaponry igazi különlegesség volt, nem mindennap hallgathat az ember élőben maori metalt. A Gojira pedig hozta a kötelezőt, a nevéhez híven gigantikus bulit csaptak.” – Gleszer Bálint

0727Gojira

Kapcsolódó cikkek

Súlyos brit zenekarokat hoz Budapestre a Gojira

KMZ

Gojira – friss lemezzel és két ütős vendégzenekarral érkeznek jövőre a franciák

KMZ

Gojira koncert a Barba Negra Trackben

KMZ

Gojira a Barba Negra Trackben

KMZ

Gojira – Koncertbeszámoló

SteveShield

Gojira – Korai kezdés

KMZ

Hot News: Gojira will atack Fotress Josefov!

KMZ

GOJIRA – L’Enfant Sauvage

SteveShield

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek