Koncertbeszámolók

Groza, Breath of the Dying – Koncertbeszámoló

2022. december 2. @ Budapest, Supersonic – Blue Hell & KVLT

Két héttel ezelőtt a közösségi médiában szembejött velem a Groza aktuális koncertnaptára, ami szerint a balkáni turnéjukat december 2-án Budapestről indítják. A hír derült égből villámcsapásként ért, mindazonáltal rögtön félretettem, amivel foglalkoztam, s elkezdtem a decemberi tennivalók átütemezését. Eldöntöttem, erre koncertre mindenképpen el akarok jutni, mivel a black metal legújabb hullámának egyik meghatározó zenekarának tekintem a bajor srácokat. Nade kezdjük az elején!

Világ életemben utáltam a kereskedelmi rádiókat, olyannyira, ha esetleg öt-tíz percnél többet vagyok kénytelen hallgatni, egyszerűen felmegy a vérnyomásom. Ez a probléma persze a legnagyobb streaming szolgáltató használatával könnyedén orvosolhatóvá vált, ahogyan az összes korábbi zenehallgatási módszeremet egyaránt háttérbe szorította. Ma már ott tartok, hogy csak sajnálni tudom azokat, akik nap nap után kiszolgáltatják hallójárataikat a kereskedelmi rádiók zajszennyezésének.

Visszakanyarodva, 2021 nyarán éppen a lengyel MGLA számai futottak a lejátszási listámon, ám egyszer csak arra eszméltem, ez már valami más, de legalább annyira „bejövős”. A Groza 2018-as Unified in Void-ra keresztelt albuma volt, amit legnagyobb örömömre hamarosan The Redemptive End címmel követett a második anyag.

Tudom, hogy nem a Mühldorf am Innből jött csapat találta fel a black metalt, miként hosszasan sorolhatnám mely együttesek hatásai érezhetők muzsikájukon, azonban számomra ez nem fontos. Munkásságukat értéknek tartom, továbbá régimódi lévén mindkét albumukat beszereztem CD-n, és vártam az alkalmat, hogy meghallgathassam őket élőben is.

Sajnos nem tudhatták, hogy a budapesti koncertjük több rendezvénnyel ütközni fog, ami visszaköszönt a Vörös Yuk vendégszámán is. Részben a megszokottnál kisebb létszámú közönség miatt a hangulat pillanatok alatt barátivá vált. A merch pultnál hosszabb-rövidebb beszélgetések fejlődtek ki a zenészek és a rajongók között.

Mindeközben a színpadon percre pontosan csapott a húrok közé a budapesti Breath of the Dying death/thrash formáció. A négyes idén márciusban debütált az S8-ban, ahová azóta is visszajáró fellépők, de felbukkantak már máshol is. Legjobb tudomásom szerint eddig mindössze a Witness of the Fall című számuk érhető el a világhálón, amely egy jól sikerült alkotás. Élőben a track ugyanolyan jól szólt, mint digitális változatban. Emellett a Blood Will Boil, az Into the Heart of Vengeance és Forces Unstoppable nyerték el leginkább a tetszésem. A csapat előtt még nagy út áll, de rám határozottan jó benyomást tettek. A zenéjük energikus, az előadásmódjuk viszont néhol kissé feszes. Az mindenesetre tisztán látszik, hogy nagy erőket tettek úgy a számokba, miként a próbákba, azonfelül amit csinálnak, azt valóban komolyan gondolják. Egészen jó bulit kerekítettek! Remélem nem hagyják abba és mielőbb debütálnak első stúdiólemezükkel.

SETLIST:
Discharged
From the Hour of Death
Blood Will Boil
Witness of the Fall
Bloodline (Slayer)
Into the Heart of Vengeance
Forces Unstoppable
The City of Broken Glass
Slave to the Wretched Massacre


A Groza szintén program szerint – fél tizenegykor – kezdett. Előbb a The Redemptive Endről játszottak két számot, azután jött egy hosszabb blokk az Unified in Void-ról, majd az ötödik track után nagyjából váltakozva csendültek fel a két lemez dalai. A német srácok nem okoztak meglepetést, egyszerűen tökéletes alakítást nyújtottak. A pódiumon ugyanúgy képesek voltak előhozni azt a dinamikus és kompromisszummentes black metal pusztítást, ahogy lemezeiken. Szinte azonnal megállapítottam, hogy ilyen fiatal együtteshez képest olyan maximumot nyújtottak, amihez a veterán csapatok esetében szoktunk hozzá.

Vérprofi kiállásuknak, valamint előadásmódjuknak köszönhetően a két korongjuk címadó dala, illetve a zárótétel különösen magával ragadta a közönséget. Ezeken kívül engem az Unworthy igézett meg.A számokat a hallgatóság minden esetben hangos tapssal és ovációval köszönte, jutalmazta. Úgy éreztem, az a valamivel több mint egy óra, mintha percek alatt tűnt volna tova. Egyáltalán nem lehetett panaszunk semmire, mindannyian teljesen kikapcsoltunk és átadtuk magunkat a ritmus örvényének. Kihasználva a családias légkört a banda is kicsit lazábbra vette a hangulatot, így a számok között simán humorizáltak egymással, sőt a frontember egy hosszabb betét elejéig lejött közénk, hogy ott játsszon közöttünk, nekünk. A koncert után a feleségemmel még elbeszélgettünk kicsit a tagokkal erről-arról.

Végezetül megemlítem a hangosítást, ami szerintem mindkét zenekarnál rendben volt.

Nem akarok nagy szavakat és barokkos körmondatokat keresni a Groza játékának összegzéséhez, ezeket meghagyom a húsz–harminc éve színpadot koptató formációknak. Mindössze annyit szeretnék jelezni, hogy bánhatja, aki kihagyta ezt a bulit. A Groza olyan produkcióban részesített minket, amiben ritkán van részünk.

SETLIST:
Sunken in Styx – Part I–II.
Elegance of Irony
Unified in Void
Ouroboros
Amongst the Worms
The Redemptive End
Unworthy
Thanatos
Homewards


1202Groza

Kapcsolódó cikkek

Breath of the Dying / Noize Blade / The Fallen / Rettegés – minden elvárásunkat felülmúlta a buli

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek