Koncertbeszámolók

Gyöngyvér, Nova Prospect – Koncertbeszámoló

2009. szeptember 11. @ Budapest, Wigwam

Hazánk egyik legfeltörekvőbb és saját jövőjén legkeményebben dolgozó zenekara a Gyöngyvér, akiknek gótikus, HIM-rokon, bugyinedvesítő énekkel és szívdobogtató dallamokkal felvértezett metalja biztosan sokakat meghódított már az érzelmesebb zenehallgatók közül. Szeptember 11-én harmadik lemezük bemutató koncertjét tartották a Wigwamban és előzetesen igen sok meglepetést ígértek az estére. Este nyolcra, azaz kapunyitásra sikerült is odaérni a Wigwamba, rögtön a bejáratnál pedig az este első különlegessége fogadott minket, mégpedig, hogy a jegy mellé ajándékba adták a Gyöngyvér aznap megjelenő, a koncert apropóját adó Álmokból álomba… című albumát. Ez egy szokatlanul rajongóbarát és közönségcsalogató ajánlat volt, bár kérdéses, hogy a bandának mennyire érte meg. A rajongók természetesen nagy örömmel fogadták az igényes borítóval ellátott új kiadványt.

Az igen fiatal, ám annál felkapottabb kecskeméti Nova Prospect nyitotta az estét, akikről nem voltam túl jó véleménnyel az este előtt, ám ezen a koncert fényében kénytelen voltam változtatni. Kezdeti negatív véleményem nyilvánvalóan a banda (és a tagok) fiatalságának és népszerűségének viszonya miatt alakult ki, ám miután itt végre rendesen, arculattal együtt halhattam a dalokat, kénytelen vagyok beismerni, hogy van oka az ismertségüknek. Az énekesnővel felálló csapat powerpopként, azaz a pop és a rock között félúton elhelyezkedő gitárzeneként írja le tevékenységét, de én ezzel a koncert fényében nem igazán tudok egyetérteni, a fellépésen ugyanis erős túlsúlyban voltak a rock-, sőt, a metal-elemek a poppal szemben. Igaz, hogy Gabi hangja poposabb a legtöbb metal énekesnőénél, és hogy a négy srác közül egy a samplereket kezelte, melyek gyakran előfordultak a számokban és igencsak megdobták azok hangulatát, de ezektől még valami nem lesz pop – szerencsére. Egyik tag sem volt félénk vagy visszahúzódó, de Gabi hiperaktívnak bizonyult. Nem tudom, hogy alapból is ilyen, vagy csak a koncert erejéig jött rá az ötperc, de nagyon szimpatikus volt, ahogy igazi frontemberként megállás nélkül mosolygott és mozgott a színpadon. A banda amúgy egy új basszusgitárossal állt ki, akinek ez volt az első fellépése, noha ez sem rajta, sem a zenekar többi tagjának vele való viszonyán nem volt érzékelhető. Nem ismertem tőlúk egyetlen számot sem korábban, de a könnyű, érthető szövegeknek és a jó hangzásnak köszönhetően hamar lehetett együtt énekelni a zenekarral, és az energikus előadás igencsak motiváló volt.

Két szám maradt meg bennem, melyeket minden bizonnyal a későbbiekben is hallgatni fogok, a klippel is rendelkező nagy sláger Szabadon és a kedvencem, az 1.000.000 nap. Ezeket pont le is lehet tölteni a zenekar oldaláról, de azok alapján senki ne ítéljen, mivel azok minősége okán hatásuk messze eltörpül az élő előadásé mellett. Összességében tehát fiatalos és energikus (kicsit limonádésított) modern metalt tol a zenekar sok elektronikus betéttel a sampler jóvoltából, melyek még dinamikusabbá teszik az élőben amúgy sem elhanyagolható megmozgató-faktorral rendelkező zenét. Még ha divatember is lettem ezáltal, nekem nagyon bejött, amit csináltak.

Fél tíz körül hagyta el a színpadot a Nova Prospect és bár a Gyöngyvér logós háttérvászon már alattuk is fent volt a színpadon, valamint dobcuccot sem kellett cserélni, az átszerelés mégis körülbelül húsz percig tartott. Tíz előtt pár perccel végre a húrok közé csapott az est fő fellépője, az „ünnepelt”. Az új cd megjelenésének alkalmából a banda honlapja image-váltáson esett át, az ők design fő színe a fehér lett és a neten látható promófotókon a srácok is előnyben részesítik a fehér színt. Ez a tendencia a színpadon is tetten érhető volt, szinte mindannyian fehér nadrágban és/vagy fehér pólóban léptek ki a deszkákra. Ez, az új énekes személyisége és úgy általában, minden, a csapat körül mostanában lezajlott változás azt mutatja, hogy a zenekar egyre inkább eltávolodik a gótikus metal világától, mégpedig egy sokkal populárisabb világ felé, mely nagyjából a Fall Out Boy és a My Chemical Romance között van félúton. Az új énekes öltözéke, mozgása és egész stílusa igen hasonlóvá tette őt a Fall Out Boy agyonsztárolt gitárosához, Pete Wentzhez. Ez a változás sokak számára (köztük számomra is) kicsit elkeserítő, de noha a zenében is megjelenik ez a tendencia, a több elektronikus betét és a populárisabb dalszerkezeti és zenei megoldások formájában, a dalok minősége miatt mégis hajlandó vagyok szemet hunyni felette. Az új szerzemények is vannak olyan erősek és fogósak, csupán egy kicsit különböző köntösbe lettek bújtatva. De térjünk a lényegre, az élő fellépésre, ami igen meggyőző volt, különösen, mivel egyik kedvenc régi dalommal, az Égboltnak óceánt cíművel kezdtek. A megszólalás kellőképpen erőteljes volt, a dvd-felvétel miatt nyilván mindenki kihozta magából a maximumot. Egymás után jöttek a hasonló szerkezetű, ám mind-mind egyedi dallamokkal rendelkező dalok, melyek legtöbbjének óriási együtténekelhető refrénje van, általában a HIM-iskola jeleit viselve magukon. Az új lemez szinte teljes egészében elhangzott, beleértve az est egyik újabb különlegességét, az utolsóként játszott Vörös köd című nótát, melyben a The Morning Star énekese, Bazsó László vendégkiabált, aki egy igazi HC-arcnak bizonyulva az alatt az egy szám alatt többet mozgott, mint a közönség összes tagja együttvéve egész este. A koncert másik legnagyobb meglepetése a dunaújvárosi Snake Belly tribal fusion tánccsoport közreműködése volt az Árnyfátyol című dalban. Ők egy három dekoratív hölgyből álló fúziós hastánccsoport, akik külön koreográfiát dolgoztak ki a dalra és sötét színű ruháikban és ezüst ékszereikkel igen egyedi hangulatot teremtettek a teremben. A koncert után ők egyébként egy külön kis bemutatót is celebráltak a színpadon de ennek megtekintésére sajnos már nem maradt energiám.

A zenekar természetesen a meglepetések nélkül is maximális teljesítményt nyújtott, energikusan, szemmel látható szeretettel és jókedvvel adták elő minden egyes számukat a Havat hint a szív-től az Őstűzig. Dózsa Erik hangján hallatszik, hogy jelentős mennyiségű HIM-en nevelkedett, de ezzel együtt egyedi hangja van, előadásmódja pedig kellőképpen energikus és a figyelmet is képes fenntartani. A zenekar agya Mazán Attila, akinek színpadi tevékenységét elnézve igazán kinézne egy extrémebb stílusú zenekar, olyan vadul headbangelt és reszelte a gitárját, mintha legalábbis valami thrash bandában játszana. A zenekar többi tagja is tökéletesen végezt a dolgát, egyikőjük sem követett el észrevehető hibát. A zenekar egyik furcsasága, hogy a lemezen hallható számos szintitémát és az újabban előforduló elektronikus effekteket is élőben gépről játsszák be, holott szerintem nagyon is kifizetődő lenne bevenni egy szintist. És ha már a javaslatoknál tartunk, még egyetlen egy icipici negatívumként hadd említsem meg a számok szövegeit melyek sajnos nagyon sablonosak. Tudom, hogy a gótikus metal zenekarok, amilyennek a Gyöngyvér is indult és ami még ma is, túlnyomó többségükben csak romantikus és érzelmes sablon panelekból írnak szöveget, de egy zeneileg annyira tehetséges zenekar, mint a Gyöngyvér, szövegileg is megerőltethetné kicsit magát.

Összességében tehát egy hazai szinten professzionális zenekar történetének egyik fontos állomását láthattuk, akik összegyültűnk ezen a szeptember tizenegyedikén a Wigwamban. Tartalmas és élvezetes este volt, amiért köszönet illet mindkét zenekart (a Nova Prospectet azért, mert megváltoztatták a róluk alkotott véleményemet, a Gyöngyvért pedig a hibátlan produkcióért és a sok meglepetésért), a szervezőket és különösen Gedeon Andreát a kedves fogadtatásért.

Kapcsolódó cikkek

Horgonyok – Rajongók közreműködésével készült videóklippel jelentkezett a Nova Prospect

KMZ

Gyöngyvér – „Szenvedély” c. dal a decemberi Árnyjáték albumról

KMZ

Omega Diatribe / Nova Prospect / Eagle Has Landed – hatékony hármas

KMZ

Nova Prospect – Az “Ég velünk” dalhoz készült videoklip

KMZ

Három énekesnő, három zenekar: indul “A fény nyomában” turné, a Tales of Evening, a Nova Prospect és a Leecher közösen járja az országot

KMZ

Nova Prospect – Jön az új album, dal -és klippremier: Az Egyetlen

KMZ

Gyöngyvér – Lélekvándorlás – új CD

KMZ

Gyöngyvér újdonságok

KMZ

Újra aktív a Gyöngyvér!

KMZ

Gyöngyvér – Visszatérő koncert

KMZ

Gyöngyvér letölthető lemez

KMZ

Emlékek órája – új Gyöngyvér anyag készült, koncert októberben!

KMZ

Gyöngyvér, Nova Prospekt – Koncertbeszámoló

Gwanath

GYÖNGYVÉR – Álmokból Álomba

Gwanath

Nova Prospect Interjú

KMZ

NOVA PROSPECT – Lépj Ki Az Árnyékból…

A honlap alapértelmezése

GYÖNGYVÉR – Világok Virága

Southpeace

Gyöngyvér Interjú

Southpeace

Deathstars, Drugzone, Garden Of Eden, Gyöngyvér – Koncertbeszámoló

darkfeelings

Gyöngyvér Interjú

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek