Koncertbeszámolók

Halloween Fesztivál – Koncertbeszámoló

2007. október 31. Pécs, Ifjúsági Ház

Fellépők: Athalay, Malediction, Athame, Veil of Sin, Ámok, Gate of Darkness, Triton, Lunatic Asylum, Blitzkrieg, Libra

A pécsi Halloween Fesztivál többedszerre került megrendezésre így, halottak napja alkalmából. Némiképpen csalódást okozott a szervezőknek, hogy a megelőző években folymatosan teltházzal futott ez a rendezvény, azonban ez alkalommal nem látogattak ide túl sokan. Ennek ellenére ki merem jelenteni, nagyon színvonalas koncertsorozatot tudhat Pécs városa maga mögött.

Mintegy közel két órás késés után a fesztivált a Blitzkrieg nyitotta, akik elsőként a hangulatteremtés feladatát kapták. Mitagadás, ezt teljesítették is, azonban nem voltak olyan energikusak, ahogyan ezt korábbi koncertjeik résztvevői mesélték. Tény, ahhoz, hogy egy zenekar jól érezze magát a színpadon, kell egy olyan méretű és lelkesedésű közönség is, mely nem adatott meg neki ezen a rendezvényen.

A másodikként fellépő Veil of Sin a maga hatalmas hangú énekesnőjével már egy fokkal nagyobb érdeklődésnek örvendett. Először láttam őket élőben, és le is vontam róluk mind pozitív, mind negatív következtetéseket: először is nagyon érződött rajtuk, hogy igen sok Theriont és Nightwisht hallgathattak életük során, ami alapvetően nem is rossz összetétel. Ebben a stílusban még Magyarországon nem hallottam náluk jobb különítményt. Szintén pozitív momentum volt, hogy a dalok felkonferálása gyakorlatilag egy vers volt minden esetben, mely leírta, miről szólnak a szövegek. Azonban a hangosítójukat nem tüntetném ki túl nagy érdemekkel, mivel a lábdobon, a basszusgitáron és a női éneken kívül semmit nem lehetett hallani. Kezdetben nem értettem, minek a színpadra két gitár, mikor még egyet is alig lehetett észrevenni. Ezt leszámítva azonban egy jó zenekar jó koncertjén vagyunk túl.

A pécsi Triton következett, akik nagyrészt Pokolgép és Ossian feldolgozásokból állították össze repertoárjukat. Két fontos tényt kell leszögezni az ő esetükben: az ő koncertjükön vettek részt legtöbben és legaktívabban, valamint, hogy az énekes énektudása kiemelkedő és professzionális volt. Volt ott Ítéletnap, Jel, Legyen miénk az élet, Rocker vagyok, Éjszakai bevetés. Az ő esetükben egyértelműen elmondható és be is tartott az a szabály: csak akkor csinálj feldolgozás-zenekart, és olyan zenék felhasználásával, amiért a végtelenségig képes vagy lelkesedni, különben csak azt fogják hinni, más hátán kapaszkodsz fel. Ez a Triton estetében egy mélységesen tiszteletben tartott szabály volt: átütő, energikus, lelkes, és mégis egyedi. Nagyon megérdemelték a közönség pozitív visszajelzéseit. Emellett köztetszét aratott a basszusgitáros “Ez az bazd meg!” felkiáltása, amit néhány dal után a közönség is átvett. Itt kell szót ejtenünk a közönség talán legkarakteresebb tagjáról, akit mind a zenekar, mind a hallgatóság csak Rocker Fater néven emlegetett. A ránézésre vagy ötven éves öregrocker mindenki szívébe bedobta magát, a maga 160 centijével, meg azzal a nagyjából nyolc liternyi vegyes összetételű alkohollal, ami benne volt. Élmény volt egy ilyen idős emberrel találkozni a mi szubkultúránkból is.

Eztuán a sokkoló metál egyik legprofibb magyar képviselője, a Gate of Darkness következett. A szövegekkel még mindig problémáim vannak (üszkös váladék, stb) de zeneileg hozták azt a szintet, amit elvárhattunk tőlük. Hatásos, mélyreható koncert volt.

A Malediction-ről egyrészről jót, másrészről rosszat mondhatok el: egy dal erejéig nagyon jó zenekarról beszélhetünk. Ez jelenti azt, hogy nagyon jó témákat hozó, igényesen kidolgozott zenét hallottunk, ám három-négy dal után kezdett kissé sablonossá, szint unalmassá válni a zenéjük. Nem rossz zenekar ez, de rájuk férne egy kis újítás, mert vannak bennük olyan tartalékok és tehetség, mellyel ezt képesek volnának megtenni. Hajrá!

Az Amok zenekar sajnálatos balesete miatt távol maradt a fellépéstől (ezúton is kívánunk Ispán Andrásnak jobbulást). Րket a szegedi Libra helyettesítette. A zenekar különlegességének azt nevezhetném a fuvola mellett, hogy gyakori tempó és témaváltásaik felettébb színessé teszik zenéjüket. Képzett zenészek, igényes zenével. Negatívumként talán annyi jegyezhető meg, hogy a felvételeikhez képest sokkal gyorsabban játszottak, ám ez betudható véleményem szerint a szorító időnek, valamint annak, hogy az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem ők lesznek az utolsók. Emellett azonban a késői óra ellenére a megmaradt pár tíz fős közönségnek nagyon jó hangulatot tudtak teremteni. Szép volt.

Számomra az est fénypontja a hazai pályán játszó, és egyben szervező Athalay zenekar volt. Róluk szót ejtve azt gondolom, Magyarország egyik legtehetségesebb és legegyénibb zenekaráról van szó. A jól megszerkesztett gépdobok, és a sötét gondolatokat támasztó szintijátékok kiegészítve a dübörgő gitárokkal, és Miklós hangjával letaroltak minden más fellépőt. Egyedi hangzás, mind erurópai, mind magyar színtéren. Többet nem tudok leírni róluk, meg kell őket hallgatni élőben. Csak így tovább!

Az estet a Szegedtől nem messze fekvő Makó fekete bárányai, az Athame zárta. Energikus lezárás, nehogy bárki is azt higgye, hogy lelenyhadt a fesztivál a végére. Igazi csemege volt ez a black metal rajongói számára. Arcfestés, ahogyan azt kell, hatásos színpadi kiállás, iszonyatos tekerések, megállás nélküli dobjáték, torkot nem kímélő (ámde nem artikulálatlan) károgás, és a karteres basszusgitárjáték. Ennél több nem kell egy színvonalas e stílusú koncert és zenekar sikeréhez. Minden szempontból elégedettek lehetünk velük. Méltó lezárása voltak ennek a fesztiválnak.

Végezetül sajtósként szeretném megköszönni a szervezőknek az odafigyelést, és a szívélyes fogadtatást. A fesztivál során mindvégig érződött, hogy nem önmagukért, hanem a közönségért csinálta mindenki a produkcióját mind a zenekarok, mind a szervezők esetében. Volna mit tanulni tőlük jópár helyen és rendezvényen.

Készítette: Esotancos
Fotók: tuzvirag

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek