Koncertbeszámolók

HammerFall, Sabaton, Bloodbound – Koncertbeszámoló

2009. április 12. @ Budapest, PeCsa

Húsvét vasárnap mi más dolga is lehetne a halandó rockernek, mint kilátogatni a Városligetbe, egy rég várt mulatságba? Mondhatnám úgy is, hogy svéd kortárs zenei hangversenyre. Nyilván akadtak olyanok is, akik nem ezt a programot választották, mégis szép számmal gyülekeztek a feketeruhások a PeCsa előtt, még jóval a meghirdetett kapunyitás előtt is. Én és kicsiny szabadcsapatom azonban a szervező oldalára felkerült menetrend miatt negyed 8-kor ért oda, köszönhetően a liget megannyi lehetőségének.

Mint kiderült, rosszul tettük, hogy hittünk az előzetes információknak, hiszen így a Bloodbound zenekar kezdésére értünk az épülethez, de a gyors bejutás és ruhatárazás után már igencsak előről néztük a Bloodbound produkcióját. A csapatot nyáron már elcsíptem egyszer, az akkori koncert (elsősorban hosszúsága miatt) azonban jobban tetszett. A csapat talán 20-25 percet töltött a deszkákon, ez kevés volt az igazi átéléshez, bár az Atlanta Falcons mezet viselő Urban Breed énekes és csapata mindent megtett a szórakoztatásunkért. Persze hálás közönség a magyar, így kitörő lelkesedéssel fogadtuk a csapat mindhárom lemezéről a számokat. Bizony, a hónap végén megjelenő Tabula Rasa lemezről is játszottak egy számot, mely a Take One névre hallgat. Ez alapján a következő albumukban sem csalódhatnak a heavy metal hívők. A legnagyobb ovációt talán a Book Of The Dead és a Nosferatu kapta, utóbbi a koncert zárószáma is volt egyben. Urban Breed énekesnek nagyon bejöhetett a közönség, hiszen még vissza is jött fényképezni minket.

A “kötelező” pólóvásárláson átesve már teljes egészében a Sabaton műsorára koncentrálhattunk. A svéd metal egyik legígéretesebb zenekarát az elmúlt másfél évben már hatodszor láttam, szóval nagy meglepetésre nem számítottam. Nos, meglepetést maximum a koncert rövidsége okozott, ez volt a legrövidebb koncertjük, amin voltam, de itt is remekül teljesítettek. A buli elején volt ugyan némi hangzásbeli hiba, de ezt szerencsére hamar kiküszöbölték, így semmi sem akadályozhatta meg a háborút megéneklő csapat élvezetét. A műsor első felében kizárólag a tavalyi The Art Of War lemez dalai hangzottak el, a másik két lemezükről a címadók és a metal kezdetű tiszteletadó nóták hangzottak el, utóbbiak medley formájában, ahogy azt már megszokhattuk.
A koncert során néha úgy éreztem, hogy a közönség akkor se bánkódna, ha a Sabaton játszana többet a Hammerfall kárára, ahogy elnéztem rengetegen buliztak önfeledten és a szövegekkel sem volt probléma: Joakim nyugodtan énekeltethette a közönséget. Az énekes többször is megjegyezte, hogy mennyire el vannak attól ájulva, hogy vasárnap ellenére ennyien eljöttünk és tombolunk a zenéjükre. Mondanom sem kell, ettől csak jobban tűzbe jöttek az amúgy sem halvérű rajongók, akik már így is szinte Joakim tenyeréből ettek.
A csapat többi tagja hozta a szokásos formáját, a gitárosok bemozogták a színpadot, a basszusgitáros Pär vigyorgott a legtöbbet, Oskar kissé morózusnak tűnt, de a kórusokban ő is hallatta hangját. Daniel Myhr billenytűs volt egy kissé eltűnve a dobemelvény bal oldalán, míg a Daniel Mullback nagyon pontosan hozta az alapokat (igencsak alapra vett cuccon).
Mást nem is mondhatnék a végére: Önálló Sabaton koncertet Magyarországra!

Sabaton setlist:
Ghost Division
The Art Of War
40:1
The Cliffs Of Gallipoli
Attero Dominatus
Price Of A Mile
Primo Victoria
Metal Machine/Metal Crüe

Hammerfallal már nem vagyok olyan szerencsés helyzetben, őket utoljára két éve – még Stafan Elmgren távozása előtt, de már Fredrik Larsson régi-új basszusgitárossal – láttam. A banda ugyan kétszer is járt abban az évben hazánkban, én azonban szerencsétlen módon mindkettőről lemaradtam, így éppen ideje volt, hogy a már szinte legendás szintre emelkedett Hammerfall-Stratovarius (pl: Jens Johansson és a wc) koncert után ismét magyar földön zúzzak a lovagok muzsikájára.
A zenekar elég impozáns díszlettel érkezett hozzánk, a nagy dobemelvény fölé az új drapériát is fellógatták, amin keresztül érdekes lézervetítéseket is kaptunk. Ha már lézer, nem is tudom, hogy itthon Omega koncerteket leszámítva láttam-e már ennyi lézert? A fiúk a koncert közben a pyroval sem fukarkodtak, bár most a Glory To The Brave alatt elmaradt a szappanos műhó, így a klasszikus vicc szerint “minden másnap” fürdőzőnek is be kellett állni a zuhany alá hétfőn.
Mivel a távozó Stefan Elmgren az egyik kedvenc szólógitárosom volt, így nekem a koncert legnagyobb kérdése az volt, hogy képes lesz-e pótolni őt a Pudliktól átigazolt Pontus Norgren. Némi hibával ugyan, de megoldotta a feladatot, reméljük csak jobb lesz, ahogy telik az idő.
A műsor gerincét az új No Sacrifice No Victory és a 2002-es Crimson Thunder lemez adta, közéjük ékelődött be a többi öt lemez 1-2 dal erejéig. Elhangzott a 10 éves jubileumi válogatáslemezen található (akkor még) új nóta, a Last Man Standing is. Összességében elmondható, hogy a legnagyobb beindulás és zúzás a Legacy Of Kings, Renegade és Crimson Thunder album dalaira volt, valószínűleg, ha az első lemezről nem csak a címadót játszák el, akkor az arról elhangzó számokat sem elutasította volna el a hallgatóság.
A pozitív meglepetés a Something For The Ages instrumentális szám képében jött el számomra, a műsor közepén. Egyszerű, fülbemászó, mégis technikás, nekem első hallgatás után és a koncert után is egyaránt napokig motoszkált a fejemben. Negatívum a Threshold lemez legjobb dalának (Natural High) mellőzése a sok-sok régi dallal együtt, de páran nem mentek el szó nélkül Oscar Dronjak gitáros új szerkója mellett sem. Az előző turné hosszú bőrkabátos, mondhatni Mátrixos vagy Van Helsinges image-ét dobta, és az Any Means Necessary klipben is megcsodálható borzalomra cserélte. Gitározni ettől persze nem felejtett el, és ez a lényeg, de akkor is komikusan nézett ki festett hajjal és piros bőrcuccban. Joachim meg is jegyezte a banda bemutatása közben, hogy “Lady In Red”. A bemutatás egyébként mulatságosra sikerült, megtudtuk, hogy tulajdonképpen Anders Johanssonnak köszönheti Malmsteen a sikereit, Fredrik Larsson pedig miután kilépett a bandából, eladta basszusgitárját, Párizsba költözött, hogy műmellekkel a Moulin Rouge sztárja lehessen.
Mint látható, volt móka-kacagás, lassú, érzelmes dalok, középtempós döngölések és szélvészgyors száguldások is, szóval mindenki megkapta azt, amire vágyott, ráadásul a showelemek még rá is dobtak egy lapáttal. Persze a 7. lemeznél már egyre több dalt hiányolnak az emberek egy-egy koncertről, de hát ilyen ez a popszakma, hogy egy klasszikust idézzek.
A közönségről amúgy itt is csak pozitívan nyilatkozhatok, a moshpitelők se rángattak be mindenkit ész nélkül a forgatagba. Joachim még a verzéket is nyugodtan énekeltethette, mindennek tudták a szövegét az emberek, akik ráadásul szép számmal gyűltek össze erre a koncertre, ami különösen örvendetes az újabban megrendezett koncertek néha elkeserítő nézőszáma mellett.
Megjegyezném még, hogy a securitysek külön felhívták mindenkinek a figyelmét, hogy ne dohányozzanak az épületben (ez évek óta tilos, mégis tesznek rá nagy ívben az emberek) és csodák csodájára én egy dohányzó embert se láttam a küzdőtéren! Másik pozitívum, hogy a tribünt is felállították, így az idősebbek vagy kisgyermekkel érkezők is kényelmesen élvezhették a bulit. Apró odafigyelést igénylő dolgok ezek, mégis sokkal jobbá tehetik egy-egy ember estéjét.
Összességében, ha nem is az év koncertjét láthattuk húsvét vasárnap, de egy jó hangulatú közös ünneplés volt ez a svéd zenekarok és a magyar közönség részéről egyaránt. Még sok hasonlót!

Hammerfall setlist:
Punish And Enslave
Crimson Thunder
Legion
Blood Bound
Renegade
Hallowed Be My Name
Last Man Standing
Heeding The Call
Glory To The Brave
Something For The Ages
Dobszóló
Any Means Necesary
Threshold
Keep The Flame Burning
Between Two Worlds
Riders Of The Storm

Lore Of The Arcane
Trailblazers
Let The Hammer Fall

Hearts On Fire
Dreams Come True (outro)

Kapcsolódó cikkek

Helloween, Hammerfall – Koncertbeszámoló

bönin

Sabaton – teljes a felállás, az Avatar mellett a Dynazty is fellép augusztus 20-án a Barba Negrában!

KMZ

Nyári, szabadtéri koncerttel pótol a Sabaton Budapesten!

KMZ

Sabaton – halasztásra került a márciusi koncert, hamarosan bejelentik az új dátumot

KMZ

Hammerfall – készülhetünk a 2020-as turnéra

KMZ

Sabaton – új lemezzel és giga turné keretében térnek vissza hozzánk a svéd csatametalosok

KMZ

BLOODBOUND – svéd power és melodikus metal est márciusban a Dürer Kert-ben a DYNAZTY és a MANIMAL társaságában

KMZ

Sabaton jegyed kincset ér! Gyere a Bloodbound koncertre az újrahasznosítás jegyében!

KMZ

Dragons and Witches Tour: Bloodbound, Crystal Viper, Thobbe Englund és Rexoria április másodikán Budapesten!

KMZ

Sabaton, Accept, Twilight Force – The Last Tour 2017: Teltház után új, nagyobb helyszín!

KMZ

SABATON – The Last Stand

Menegroth

KME videók: Equilibrium, Destruction, Crystal Ball, True Widow, Pain, Winterstorm, Sabaton, The Agonist

KMZ

Sabaton – Swedish Pagans – Heroes On Tour (Official live video)

KMZ

KME videók: Sabaton, Sinbreed, The New Black, Wrathage, Sunburst, Ignitor, Anger as Art, Metal Church, Delain, Rabid Bitch of the North

KMZ

Hammerfall – Decemberben Budapestre is visszatérnek

KMZ

A Sabaton augusztus 15-ei koncertje rögzítésre kerül a live DVD-hez!

KMZ

Sabaton, Delain, Battle Beast – Koncertbeszámoló

Lothwen

Sabaton Interjú

Lothwen

BLOODBOUND – Stormborn

Menegroth

HAMMERFALL – (r)Evolution

Azagtoth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z