Koncertbeszámolók

HORSE The Band, Ghost Of Shelter, dUNA, Unsent Letters – Koncertbeszámoló

2009. június 04. @ Budapest, Dürer Kert

Hosszas várakozás és két elszalasztott budapesti koncert után, végre nekem is sikerült elcsípnem a Horse the Band-et. Szerencsére úgy látszik szeretik Magyarországot, mert elég gyakran fordulnak errefelé a turnébuszukkal, hogy nintendocore zenéjükkel őrjöngésbe lovalják a magyar közönséget is.
Este 8 fele a Dürer Kertben még nem volt sok ember, viszont két helyen is ment műsor. A koncertre csak a kisebb termet nyitották meg, ami utólag okos döntésnek bizonyult, mert még azt sem töltötte meg a tisztelt publikum. A kerthelyiségben, egy kisebb szabadtéri színpadon egy teljesen más jellegű, ingyenes rendezvény volt, melynek keretében egy jazz zenekar játszott.

Fél 9-kor megnyíltak a kisterem kapui és nem sokkal utána bele is vágott az Unsent Letters zenekar. Sajnos eddig még nem hallottam a 6 tagú formációról, pedig egészen érdekes az, amit
a srácok csinálnak. Zeneileg nagyon nehéz lenne kategorizálni a bandát. Érdekes egyveleg, melyben ugyanúgy felismerhetőek a hardcore és a punk jellegzetességei, mint például a svéd iskolás death metal melódiák. A felállás különlegessége még a két énekes, akik felváltva hörögnek, énekelnek és ordítanak a mikrofonjaikba. Sajnos az ekkor még csekély számú nézőközönséget nem annyira mozgatta meg a produkció, a zúzdának hagyott hely teljesen üres volt, csak néha ugrott be egy-egy hardcore arc bemutatni azokat az igazi „ámerikás” mosh technikákat. Az Unsent letters fellépése körülbelül 20 percig tartott, de ezalatt sikerült élvezhető, minőségi koncertet adniuk.

Szépen lassan elkezdtek gyülekezni az emberek a Dürer előterében, ott voltak már a Horse the Band tagjai is, laptopjaikat bűvölték, közben minden arra járóval váltottak egy-két szót. Nagyon szimpatikus volt, hogy mindenféle póz nélkül viselkedtek, gyakorlatilag az összes (brian) rajongót a haverjukként kezeltek. Később is sokszor láttam őket, és majdnem minden alkalommal rajongó lányok gyűrűjében. Főleg a vékony, göndör szintis srácot, Erik-et ajándékozták meg értékes társaságukkal.

Szerencsére nem voltak hosszú átszerelési szünetek, úgyhogy gyorsan színpadra került a három tagú dUNA zenekar. Ritka az az eset, hogy ilyen szórakoztató előzenekarokat sikerül összeválogatni, de a szervezők most nagyon jól csinálták! A saját maguk által „káoszpop”-ként definiált zenéről elsőre a Neurosis jutott eszembe. A vontatott tempójú, olykor monoton, máskor éles dallam-és ritmusváltásokkal operáló számokat a srácok teljes beleéléssel adták elő, ráadásul még a közönséget is sikerült az első sorokba csalogatniuk, mivel „a dUNA koncerteken nincs zúzás”. Az énektémák a zenéhez hasonlóan elborultak, leginkább screamo-s hangzásúak. Szerepeltek angol és magyar nyelvű dalok is a műsorukban. Aki szereti a kísérletezgetős, nehezebben emészthető zenéket, mindenképpen nézze meg a bandát élőben!

Ghost of Shelter is erőteljes műsorral készült erre az estére. Az Unsent Letters gitárosa ismét színpadra került, mint kiderült, most vendégzenészként tevékenykedik ebben a formációban is. Minden feltétel adott volt egy kis hardcore őrülethez: Fültágítós, kosaras nadrágos srácok ugrálva zúztak a színpadon, közben az énekes Andrew a nézőközönségben járkál, és együtt üvölti a szövegeket az ismerős arcokkal. A közönség nagy része ismét nem vette a lapot, és csak pár embert mozgatott meg ez a koncert is. Nekik viszont minden tisztelet, hatalmas bulit csináltak! A Ghost of Shelter egy fiatal és kreatív zenészekből álló banda, akiknek rengeteg jó ötletük van, ráadásul rajtuk is nagyon látszott, hogy imádják ezt csinálni! Biztos vagyok benne, hogy a frontember Andrew egy ennél fogékonyabb közönséget percek alatt képes lenne beindítani.

Egyre közeledett a perc, mikor végre színpadra lépnek, akik miatt ma mindenki eljött a Dürerbe. Az eddig kint tartózkodók most mind betódultak a kisterembe, és így már népes közönség várta, hogy történjen valami. Lassan kezdtek előkerülni az eddigre nagyjából teljesen részeg Horse the Band tagok, és velük együtt jöttek a technikai problémák. Az eddigi koncerteken is folyamatos probléma volt az egyik mikrofonnal és ezt mostanra sem sikerült orvosolni. Erik szintijét nem lehetett normálisan kihangosítani, a maximális hangerőre állítva is baromi halkan szólt, a többi hangszer sajnos eléggé elnyomta a hangját. A digitális Antikrisztus tevékenykedése nem szegte kedvét az amcsiknak, megállás nélkül poénkodtak a rajongókkal. Az új basszer Brian volt a fő mókamester, simogatta a rajongókat, nyálas ujjal nyúlkált a fülükben, meg vízzel köpködte őket. Aztán nagy nehezen végrehajtottak egy hangpróbát, végre előkerült a rőzsebajszú Nathan is, és végre belevágtak a Birdo-ba. A nézőtér pillanatok alatt alkoholgőzös zúzdává változott, ahol a már említett „ámerikás” mozdulatok és a standard „stílus” mellett voltak egészen egyéni megoldások is, például valaki felállt a haverja vállára, és egy hátra szaltóval ugrott be a tömegbe. Nathan már az első szám alatt földre került, és az est egy jelentős részét ott is töltötte. A számok között képes volt perceken keresztül átkötő marhaságokat magyarázni, a csúszós szőnyegtől kezdve az evolúción át bármiről, ami eszébe jutott. Összesen kb. 9 számot játszottak, de a marhulással együtt így is kitöltötték az egy órás műsoridejüket. Erik szintijének 5 billentyűje elromlott a koncert alatt, ami miatt szabadkozott is, de azért így is végigcsinálta, de sokszor hiányzott az az egy-egy kimaradó hang. Hiába, ez nem az ő napja volt. Ráadásként még eljátszották a Sex raptors-t, de Nathan hangja nélkül, mert ő túlságosan el volt foglalva azzal, hogy melleket gyártott magának egy pólóból.

Koncert után még sokáig ott dumáltak a rajongókkal, közben újabb és újabb üveg szeszes italok kerültek elő.
Aki nem volt ott, egy több szempontból is egyedülálló show-t hagyott ki, de nem csak a Horse the Band miatt. Az Unsent Letters, a dUNA és a Ghost of Shelter is hozzáadta a magáét ahhoz, hogy ez ilyen jól sikerült.

Kapcsolódó cikkek

Koncertajánló: Izah, Left to Starve, Rules, dUNA, Visioned Frailty

KMZ

dUNA – Statues

Golysz

Goudron, dUNA, Boz Cordolla – Koncertbeszámoló

Golysz

As I Lay Dying, Job For a Cowboy, Kill With Hate, Unsent Letters – Koncertbeszámoló

Gwanath

Marionette ID, dUNA – Koncertbeszámoló

Hermes

August Burns Red, Unsent Letters – Koncertbeszámoló

Anders

Horse The Band, Gacy’s Threads, Rivers Run Dry, Another Way – Koncertbeszámoló

terror

Horse The Band, Miles Away, Cruel Hand, Dallas – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

HORSE The Band Interjú

KMZ

Jakuzi’s Attempt, Dance Or Die, Duna, HXAXS – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

HORSE THE BAND – A Natural Death (European version)

KMZ

Human Error, Sammy Sosa Band, Duna – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Duna, Sammy Sosa Band – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek