Koncertbeszámolók

Horse The Band, Miles Away, Cruel Hand, Dallas – Koncertbeszámoló

2008. április 29. @ Budapest, Kuplung

A Kurva Anyád! Booking szervezésében:

Amikor meghallottam, hogy lesz ez a buli nálunk, egyből bezsongtam, hogy na végre hozzánk is elér eme turné, ami az egész kontinenst végigszeli. Az abszolút D.I.Y. hangvételű tour azért annyira még sem DIY, hiszen nyílván a zenekarnak is meg van a menedzsmentje, de azért az elején jól hangzott, hogy egyedül nekiállnak, aztán írjon nekik bárki, aki az adott országban le akarja őket zsírozni. Mondjuk tényleg majdnem ennyi volt az egész, hogy írni kellett nekik, aztán van esély lekonfirmálni őket. A frissen mozgó Kurva anyád! Booking szerencsére lecsapott a lehetőségre, s elhozta nekünk ezt a 3 zenekart erre az estére, hogy ne csak a Nintendo-elborult őrültek örüljenek, hanem az old school hardcore szerelmesei egyaránt. Már korábban gyülekeztek az emberek a Kuplung épülete előtt, illetve azon belül. Tényleg mindenféle arccal lehetett találkozni, akik olyan gyakran nem mennek el ilyen koncertekre. Hát igen, a Horse The Band sokszínű közönséget toborzott magának.

Körülbelül fél 9 után nem sokkal csapott bele a húrokba a rendkívül extrém zenét játszó DALLAS. Igen, egy magyar zenekarról van szó, nem Southfork-ból jöttek az arcok, hanem MO berkein belül vannak. Egy ilyen névvel bíró banda zenéje bizonyára hasonló lehet, mint a neve. Az is volt. Eme 15 perc alatt egy olyan sújtást kapott a jó nép, aki többé – kevésbé vette a lapot, amennyire tehette. 🙂 Alapból a dobos srácnak volt egy laptopja, ahonnan mindig benyomta az alapszinti témákat, s arra nyomta a popgrindcrunk muzsikát a zenekar. Az énekes pedig egy lány volt, aki remekül hozta a témákat. A nyávogós, üvöltözős, fastcore-os ének nagyon illett eme beteg zenéhez. Tényleg nem játszottak sokat a srácok, kb 15 perc lehetett a show. A külső megjelenés: harisnya a fejen, fehér egyen pólók, hehe. Tökéletesen oda illettek a Horse The Band elé, volt, akinek bejött a zene, volt, akinek nem. 🙂
Ekkor még nem volt tele a terem, bár azért egy fél terem megnézte Dallasékat. Kíváncsi vagyok, legközelebb mikor, hogyan találkozunk velük. Hallottam még egy olyan infót is róluk, hogy nemsokára kiadják az első lemezüket. Kíváncsian várjuk!

Az est második fellépője a Maine-ből (USA) érkező CRUEL HAND volt, akik jó kis mosholós, néhol thrashesebb old school hardcore-t nyomtak. Számomra egyértelművé vált, hogy a két úgymond hardcore-osabb zenekarra jóval nagyobb tömeg gyűlt össze, mint a Horse The Bandre, bár azért ott is tömegnyomor volt. Igen, nálunk van egy komoly magja a régi sulis hardcore muzsikáknak, kár, hogy más underground műfajon belül nincs ilyen „összetartás”. Persze, ez a szó is relatív. Na szóval, remek hangulat kerekedett ki a Cruel Hand Show-ja alatt. A hc-kölykök igyekeztek fokozni a hangulatot a szokásos király mozdulatokkal, amikből egyre jobbakat láthattunk. Sokan azt mondták, hogy semmi extra nem volt ebben a bandában, mert csak a szokásos hc klisé témákat nyomatták jól eljátszott formában, illetve jó gitárcuccokon nyomva… De ezzel nincs is semmi baj. Jó kis primkó témák voltak a zenében, amikre a legjobbakat lehetett mosholni. Természetesen a „Without a pulse” tételeit hallhatta a néző többnyire, illetve a végén a Cro – Mags (Kromegsz ) „World peace” c. tételére volt az igazi színpadon movingolás. Erre a számra mindenki a színpadon volt, s nyomták a szövegeket. Jó kis buli volt.

A harmadik zenekar az ausztrál MILES AWAY volt, akik egy dallamosabb vonalat képviseltek, mint akár a Champion (koncert közben őket említették hatásként). Intenzív kis buli nyomtak ők is, a közönség vette a lapot, páran a szövegeket is vágták, szóval mindenképp jó volt az ő bulijuk is. Ők is egy albumról nyomták a dalaikat (Rewind, repeat…).

A két hardcoreosabb zenekar után sokan hazamentek, mert tényleg csak a két bandára jöttek le, de sokan viszont csak a HORSE THE BAND beteg bagázsa érdekelt, hogy mit produkálnak élőben. Nem volt sok szarakodás a beállással, hamar elkezdték koncertjüket a Los angelesi arcok. Amint elkezdődött a legelső szám, egyből beindult mindenki. Az énekes, Nathan egy nem normális, absztrakt figura, akinek remek humora van, s jókat odasózott a közönségnek a fekete humorából, s mindemellett iszonyat jól hozta az énektémákat albumminőségben. Az elején még nem hallottam annyira az éneket, de aztán korrigálva lett a dolog.

A legtöbb tétel az új korongról (Natural death) szólt, s ezeket a számokat ismerte legjobban a közönség hada. Elég rendesen szét lett kapva a Kuplung klubja, mert a megőrülés 1000 %-os volt. Szerencsére régebbi tételek is elhangzottak a zenekartól, méghozzá az R. Borlax lemezről is. Az egész zenekarról azt tudom elmondani, hogy egy nagyon egyedi, üde színfoltot képviselnek ezzel a hozzáállással és zenével, illetve egyedi, absztrakt, dadaista világnézetükkel, hehe. Igazi show-t nyomtak le, nem találtam szavakat a műsor végén. Legutoljára természetesen a „Cutsman”-t nyomták le, amire már tényleg bontottuk a helyet. Remek záró nóta volt. Egy nagyon színvonalas és remek hangulatú estében volt annak része, aki ellátogatott erre a 4 zenekarra (a magyar banda is ötös volt). Köszönet a Bookingnak a szervezésért.

http://www.myspace.com/horsetheband
http://www.myspace.com/cruelhand
http://www.myspace.com/milesawayhc

Kapcsolódó cikkek

HORSE The Band, Ghost Of Shelter, dUNA, Unsent Letters – Koncertbeszámoló

Gwanath

Horse The Band, Gacy’s Threads, Rivers Run Dry, Another Way – Koncertbeszámoló

terror

HORSE The Band Interjú

KMZ

HORSE THE BAND – A Natural Death (European version)

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek